A Csendes-óceánba eresztik Fukusima radioaktívan szennyezett vizét

2020. október 16. – 05:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A japán kormány eldöntötte, hogy a Csendes-óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét, írja az MTI.

Az atomerőmű területén több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtöttek tartályokba azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát.

Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Azt a lehetőséget is vizsgálták, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt végül elvetették.

Az erőműFotó: STR / JIJI PRESS / AFP / Japan OUT
Az erőmű
Fotó: STR / JIJI PRESS / AFP / Japan OUT

Az évek alatt felhalmozódott rengeteg hűtővizet kezelték, és szerintük a vízben lévő 62 radioaktív elem – kivéve a trícium – szintje lecsökkenthető olyan szintre, ami már nem ártalmas az emberekre.

Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályoknak, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, és 1,2 millió tonna szennyezett hűtővíz gyűlt fel az erre telepített tartályokban.