A Csendes-óceánba eresztik Fukusima radioaktívan szennyezett vizét

2020. október 16. – 05:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A japán kormány eldöntötte, hogy a Csendes-óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét, írja az MTI.

Az atomerőmű területén több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtöttek tartályokba azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát.

Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Azt a lehetőséget is vizsgálták, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt végül elvetették.

Az erőműFotó: STR / JIJI PRESS / AFP / Japan OUT
Az erőműFotó: STR / JIJI PRESS / AFP / Japan OUT

Az évek alatt felhalmozódott rengeteg hűtővizet kezelték, és szerintük a vízben lévő 62 radioaktív elem – kivéve a trícium – szintje lecsökkenthető olyan szintre, ami már nem ártalmas az emberekre.

Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályoknak, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, és 1,2 millió tonna szennyezett hűtővíz gyűlt fel az erre telepített tartályokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!