Kabuli támadás: több mint száz a halott, köztük 13 amerikai katona

2021. augusztus 26. – 16:03

frissítve

Kabuli támadás: több mint száz a halott, köztük 13 amerikai katona
Sérültet szállítanak kórházba a kabuli reptéren történt robbantásokat követően – Fotó: Wakil Koshar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Robbantás történt a kabuli repülőtér egyik bejáratánál néhány órával azután, hogy a nyugati titkosszolgálatok figyelmeztettek a közvetlen terrorfenyegetésre.
  • A Pentagon tájékoztatása szerint a repülőtéri robbantás egy összetett támadássorozat része volt, amelynek számos amerikai és más nemzet civil állampolgára áldozatul esett. A támadást két öngyilkos merénylő követte el, akik az Iszlám Állam tagjai. Az Iszlám Állam el is ismerte, hogy ők követték el a támadást.
  • Egy másik robbanás is történt Kabulban a Baron Hotelben, vagy annak közelében, kis távolságra az érintett repülőtéri kaputól. Fegyveresek tüzet is nyitottak a kabuli nemzetközi repülőtér egyik főbejáratánál civilekre és a szolgálatot teljesítő katonákra.
  • A legfrissebb hírek szerint legalább 90 afganisztáni civil halt meg, és 150 a sérültek száma. 13 amerikai katona életét vesztette a támadásban, és további legalább 18-an sebesültek meg.
  • Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-i csapatkivonási határideje közeledik, ezért több nyugati ország evakuálási művelete zajlik még Kabulban. Az amerikai elnök a merényletet követően is kitart az evakuálás mellett.
  • A kimenekítést felgyorsították a támadás után, ám a szövetségesek újabb támadásoktól, autóba rejtett pokolgépektől vagy akár rakétatámadástól tartanak.
  • Az Egyesült Államok elnöke azt üzente a támadóknak, hogy az amerikaiak megvédik afgán szövetségedeiket és levadásszák a merénylőket.

Robbanás volt a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér egyik kapujánál, emberek ezreinek az országból történő evakuálása közepette – közölte a Pentagon magyar idő szerint csütörtökön délután. John Kirby, a Pentagon sajtótitkára a Twitteren közölte a hírt:

Délután egy tálib biztonsági forrás tucatnyira tette az áldozatok számát, köztük külföldiek és gyermekek is vannak – közölte. Később John Kirby azt is közölte, hogy a robbanás ismeretlen számú áldozatot eredményezett, majd a Pentagon magyar idő szerint délután 5 óra előtt néhány perccel már azt is közzé tette:

Megerősíthetjük, hogy az Abbey Kapunál történt robbanás egy összetett támadássorozat része volt, amely számos amerikai és más nemzetiségű polgári áldozatot követelt. (Az ekkor még nem volt világos, hogy sérültekről, vagy halálos áldozatokról van szó – a szerk.) Azt is megerősíthetjük, hogy legalább egy másik robbanás történt a Baron Hotelben vagy annak közelében, kis távolságra az Abbey kaputól.

A történtekről és a sebesültekről készült fotók elárasztották a Twittert, a CNN-nek pedig amerikai tisztségviselők hamar megerősítették: a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt, annak egyik, az Abbey Gate-nek nevezett bejárati kapujánál történt a robbantás, és úgy tűnik, öngyilkos merényletről volt szó. A másik robbantás a közeli Baron Hotelnél történt, ahol afgán állampolgárok evakuáláshoz igyekeztek segítséget nyújtani a brit hatóságok, és ahol a brit hadsereg gyülekezőpontja is volt.

Rengeteg áldozata van a támadásoknak:

  • Péntek hajnalra Wall Street Journal és BBC is azt írta, legalább 90 afganisztáni civil és 13 amerikai katona meghalt és 140 megsebesült a kabuli repülőtéren történt robbanásokban.
  • Az afgán egészségügyi miniszter is megerősítette a BBC-nek a 90 feletti civil áldozatok számát péntekre, a csütörtök esti, még 60 áldozatról szóló adat után.

Először haltak meg amerikai katonák Afganisztánban azóta, hogy 2020 februárjában az amerikaiak tárgyaltak a tálibokkal a nyugati kivonulás utáni időszakról.

Amerikai tisztviselők már a támadást követően határozottan úgy vélték, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (a Khorasan Tartomány Iszlám Állama) áll a csütörtöki támadás mögött – mondta a Reutersnek az Afganisztánról szóló kongresszusi tájékoztatókat ismerő forrás. Miközben az amerikai kormány még vizsgálódott, a szakértők már akkor úgy látták, a repülőtéri támadásnak az Iszlám Állam merényleteinek „minden jellemzője” megvolt.

A Pentagon washingtoni idő szerint délután 3 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján aztán Kenneth F. Mckenzie tábornok megerősítette, hogy

a támadást két öngyilkos merénylő követte el, akik az Iszlám Állam tagjai voltak.

Füst száll a magasba egy robbanást követően a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 26-án – Fotó: Vali Szabavun / AP / MTI
Füst száll a magasba egy robbanást követően a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 26-án – Fotó: Vali Szabavun / AP / MTI

Az amerikai tábornok azt mondta, hogy bár szomorú az amerikai szolgálat tagjainak halála miatt, az amerikai hadsereg folytatja a kabuli evakuálást. A tábornok arról is beszélt, az Iszlám Állam újabb támadásai várhatóak, és úgy vélte, hogy a tálibokkal folytatott együttműködés és információcsere valószínűleg meghiúsította a repülőtéren tervezett egyéb támadásokat:

„Most nagyon keményen dolgozunk a kapcsolódási pontok meghatározásán, hogy kiderítsük, ki áll még kapcsolatban ezzel a gyáva támadással, és készek vagyunk fellépni ellenük – a nap 24 órájában keressük őket”

– mondta. A tábornok azt is megjegyezte, hogy a következő napokban többet fognak megtudni a repülőtéren elkövetett támadásról, és igyekeznek kivédeni a további fenyegetéseket, amelyek más repülőtereket is érinthetnek. Mindennek ellenére az amerikai hatóságok a hónap végéig folytatni akarják az állampolgárok evakuálását Afganisztánból. A Pentagon szerint nagyjából ezer amerikai maradt még Afganisztánban a támadást követően.

A Pentagon sajtótájékoztatóját követően az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli repülőtéri támadásokért a csoport Telegram-fiókján közzétett üzenetben, írja a Reuters. A terrorszervezet azt közölte, hogy Abdul Rahman al-Logari nevű tagjuk hajtotta végre a robbantást, és halt „mártírhalált a Kabuli repülőtér közelében”.

Joe Biden amerikai elnök pontos tájékoztatást kapott az ügyben, és helyi idő szerint délután 5-re meghirdetett tájékoztatóján megtorlást ígért az Iszlám Állam terroristáinak, valamint kijelentette, hogy határozottan kitart az evakuációs akció mellett.

Boris Johnson brit miniszterelnök már magyar idő szerint kora este bejelentette, hogy a brit katonai erők a barbár terrortámadás ellenére folytatják az afganisztáni evakuálást. Az elkövetőket aljasnak nevezte, és részvétet nyilvánított, illetve tisztelettel adózott az amerikai hadsereg megölt tagjai előtt.

„Részvétünket nyilvánítjuk mind az Amerikai Egyesült Államoknak, mind Afganisztán népének.”

– mondta a brit miniszterelnök.

Németország eközben bejelentette: egy német orvosi repülőgép készenlétben áll, hogy Kabulba repüljön, és segítsen kimenekíteni a repülőtéren történt támadásban megsérült embereket. A német szövetségi védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer elmondta:

A MEDEVAC-ot [orvosi evakuáló repülőgépet] ajánlottuk fel a sebesültek szállítására.

Kramp-Karrenbauer megerősítette, az utolsó német repülőgépek is landoltak Üzbegisztánban, befejezték a német evakuációs akciót. Angela Merkel német kancellár pedig kijelentette, hogy nem feledkeznek meg azokról, akik még nem tudtak hozzáférni a Kabulból érkező evakuálási járatokhoz, és hozzátette azt is, hogy a német külügyminisztérium még tárgyal a tálibokkal.

Brit katonák biztosítják a repülőtér közelében lévő Baron Hotel előtti területet 2021. augusztus 26-án, ahol afgánok egy csoportja várakozik, hogy evakuálják őket az országból – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images Brit katonák biztosítják a repülőtér közelében lévő Baron Hotel előtti területet 2021. augusztus 26-án, ahol afgánok egy csoportja várakozik, hogy evakuálják őket az országból – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images
Brit katonák biztosítják a repülőtér közelében lévő Baron Hotel előtti területet 2021. augusztus 26-án, ahol afgánok egy csoportja várakozik, hogy evakuálják őket az országból – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images

„Az afganisztáni helyzet nagyon súlyos” – mondta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Írországban a Micheal Martin ír miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján, óvatosságra intve mindenkit a robbantásokat követően is. Azt is mondta, hogy Franciaország afganisztáni nagykövete biztonsági okokból nem marad az országban, de a francia különleges erők a kabuli repülőtéren vannak. Macron úgy fogalmazott:

„a következő órák is rendkívül veszélyesek Kabulban és a repülőtéren”.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára elítélte a „terrortámadást, amely számos civilt megölt és megsebesített” – közölte az ENSZ szóvivője. „Ez az eset ismét világossá teszi, mennyire ingatag az afganisztáni helyzet, de megerősíti elhatározásunkat is, hogy továbbra is segítséget nyújtsunk az afgán népnek” – mondta Stephane Dujarric. Az ENSZ-főtitkár hétfőre ülést hív össze az afganisztáni helyzetről Nagy-Britannia, Franciaország, Egyesült Államok, Kína és Oroszország ENSZ-megbízottjaival, illetve a Biztonsági Tanács állandó, vétójoggal rendelkező tagjaival.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-oldalán fejezte ki együttérzését az áldozatok családjával, valamint súlyos aggályait a kialakult kabuli terrorhelyzet miatt. Az Európai Unió döntéshozóit képviselve kijelentette:

a jelenlegi instabilitás nem vezethet a terrorizmus újjáéledéséhez.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szintén a Twitteren elítélte a kabuli repülőtér előtti támadást:

Arról már a nap folyamán írtunk, hogy a brit és amerikai hatóságok is közölték: hiteles források szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren. James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára csütörtökön a BBC televízióban azt közölte, rengeteg ember reménykedik még abban, hogy elhagyhatja Afganisztánt – és tartózkodik emiatt a kabuli repülőtér közelében –, annak ellenére, hogy azon a környéken kifejezetten nagy a veszélye annak, hogy rövid időn belül öngyilkos merényletet követnek el. Hozzátette: részleteket nem árulhat el a fenyegetésről, de határozottan állította, hogy

az amerikai és az ausztrál kormánynak is hiteles értesülései vannak arról, hogy „nagyon rövid időn belül nagyon súlyos” támadás következhet be a kabuli repülőtéren.

Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államok és Ausztrália is arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget. Nemrég Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében. Tálib hivatalnokok csütörtökön, a robbanásokat követően azt állították, ők tájékoztatták az amerikai biztonsági erőket az esetleges merényletről.

A robbantást követően a sérülteket a kabuli kórházba szállították – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images A robbantást követően a sérülteket a kabuli kórházba szállították – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images
A robbantást követően a sérülteket a kabuli kórházba szállították – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images
A robbantást követően a sérülteket a kabuli kórházba szállították – Fotók: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images

Továbbra is több ezer afgán állampolgár vár azonban evakuálásra Kabulban, miközben a nyugati országok igyekeznek folytatni idevágó műveleteiket. Az ír kormány azonban a merényletet követően közölte, biztonsági okokból ki kellett vonniuk evakuációs csapatukat, noha további 60 ír, és 15 ír lakcímmel rendelkező afgán állampolgár várna a kimenekítésére.

A kandahári repülőteret újra megnyitották, reményt adva arra, hogy a nemzetközi járatok akkor is közlekedni tudjanak, ha a kabuli repülőteret a támadások nyomására be kell zárni, vagy megszakad a közlekedés.

Az Operation Sámánnak elnevezett magyar kimenekítési művelet kétnapos előkészület után augusztus 19-én vette kezdetét, és csütörtökre már véget is ért. A részletekről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Benkő Tibor honvédelmi miniszter, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Ahogy arról a Telex korábban már beszámolt, szerda éjjel tértek haza az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő magyar katonák. Az első magyar repülőgép, ami részt vett a mentőakcióban vasárnap este 11 óra után szállt le Ferihegyen, a fedélzetén 96 afgán állampolgárral. Szerdán még egy ilyen gép érkezett, ekkor 240 afgán állampolgárt vittek át Ferihegyről Röszkére és Tompára, köztük 126 gyereket.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Az azóta óta eltelt 11 nap alatt az Egyesült Államok és szövetségesei a történelem egyik legnagyobb légi evakuálását hajtották végre, több mint százezer embert hozva ki Afganisztánból. A Pentagon friss közlése szerint a repülőtéren mintegy ötezer ember várja még az evakuálást. Eddig összesen pedig már 104 000 civilt szállítottak el Afganisztánból, köztük 66 ezret az Egyesült Államok, és 37 ezret szövetségesei. Az amerikai hadsereg szerint a repülőgépek körülbelül 39 percenként szállnak fel a most megtámadott repülőtérről, nem véletlenül került tehát a terroristák célkeresztjébe.

Kabul augusztus közepén került a tálibok kezére, miután az amerikai, illetve NATO-haderők távozásával párhuzamosan tálib harcosok rohamtempóban vettek be újabb és újabb afgán tartományokat. Azóta kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni Afganisztánból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat.

A még a külföldi erők kezén lévő Hamid Karzai repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, szombaton már az USA és Németország is túl veszélyesnek találta az oda vezető utakat, mindenkit arra kértek, hogy ne induljanak oda. Már hétfőn is tűzharc volt a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között, a tálibok pedig kedden bejelentették, hogy az afgánok elől lezárják a repülőteret.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!