Megállíthatatlanok a tálibok, tizenegy kilométerre vannak Afganisztán fővárosától

2021. augusztus 14. – 12:29

frissítve

Megállíthatatlanok a tálibok, tizenegy kilométerre vannak Afganisztán fővárosától
Tálib lázadók ellenőrzik Herat utcáit 2021 augusztus 14-én – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az afganisztáni tálib lázadók szombatra elfoglalták a fővárostól közvetlenül délre fekvő Logar tartományt, és több irányból támadást indítottak az ország északi részén található jelentősebb város, Mazari-Saríf ellen, írja az MTI. A szélsőséges iszlamista felkelők szombat estére el is foglalták Mazari-Sarífot, és már csak pár kilométerre vannak az ország fővárosától, Kabultól.

A tálibok bevették Mazari-Sarífot, Balh tartomány székhelyét, írja a CNN. A helyi tartományi tanács vezetője, Afzal Hadid szerint a tálibok érdemi harc nélkül vették be a várost, és bár a városközponton kívül vannak még szórványos összecsapások, de az összes biztonsági erő elhagyta a várost. A helyi katonák hátrahagyták felszerelésüket, és az üzbég határ felé menekültek Észak-Afganisztán legjelentősebb városából.

Az AFP hírügynökségnek helyiek megerősítették, hogy a tálibok szinte egyetlen puskalövés nélkül foglalták el a várost, autókkal és motorokkal vonulnak fel a városközpontban, és a levegőbe lövöldözve ünnepelnek.

Mazari-Saríf Afganisztán negyedik legnépesebb városa, elfoglalása pedig súlyos csapás a kabuli központi kormányzatnak, ami közel egy hét alatt szorult ki a tartományok többségéből. Szombaton a tálibok Kunár és Paktia tartomány székhelyét is elfoglalták, így már Afganisztán 34 tartományi székhelyéből 22-t a felkelők uralnak, és az ország területének több mint kétharmadát ők ellenőrzik.

A Sky News arról ír egy helyi politikusra, Hoda Ahmadira hivatkozva, hogy a tálib csapatok már elérték Csar Asziab környékét. A Kabul tartományban fekvő kerület mindössze hét mérföldre, azaz 11,3 kilométerre fekszik az ország fővárosától, Kabultól. A BBC tudósítása szerint semmi jel nem utal arra, hogy a tálibok visszavennének a tempóból, így ezek szerint a korábbi számítások – miszerint Kabult csak egy hónap múlva tudnák körülzárni az iszlamisták – nem jöttek be.

Joe Biden ötezer katonát küld Afganisztánba, hogy biztosítsák az amerikaiak és a szövetségeseik rendezett és biztonságos kivonását, valamint az őket segítő afgánok evakuálását. Szombati bejelentésében Biden elnök hozzátette, hogy azokat az afgánokat is evakuálni fogják, akiket „különösen veszélyeztet a tálibok előrenyomulása”, írja a CNN. Az amerikai elnök továbbra is elkötelezte magát a kivonulás mellett:

„Én vagyok a negyedik elnök, aki amerikai csapatok afganisztáni jelenlétét irányította. Nem adnám, és nem is fogom átadni ezt a háborút egy ötödiknek.”

Biden emellett bejelentette, hogy arra utasította a hírszerzést, biztosítsák, hogy „éberek és cselekvőképesek maradjunk az Afganisztánból érkező jövőbeli fenyegetésekkel szemben”. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetét, Tracey Jacobsont pedig azzal bízta meg, hogy irányítsa a különleges bevándorlási vízumot kérő afgánok szállítását, áthelyezését, és a kérelmeik feldolgozását. Kanada korábban már bejelentette, hogy több mint húszezer kiszolgáltatott afgánt fogadna be, írja az MTI. Többek között női vezetőket, emberi jogi aktivistákat és újságírókat is áttelepítenének Afganisztánból, hogy megvédjék őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától.

Szombaton Anthony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt az afgán elnökkel, akivel egyetértenek abban, hogy az erőszakot a minimálisra kell csökkenteni. Blinken azt is mondta az elnöknek, hogy Amerika továbbra is támogatja az afgánokat, és fenntartja az erős diplomáciai kapcsolatait az afgán kormánnyal, írja a CNN.

Több ezer család érkezett augusztus 10-én Kabulba a talibánok elől menekülve az ország északi, északkeleti területeiről. Ők azóta útmenti sátortáborokban, parkokban küzdenek a túlélésért – Fotók: Sayed Khodaiberdi Sada / Anadolu Agency via AFP Több ezer család érkezett augusztus 10-én Kabulba a talibánok elől menekülve az ország északi, északkeleti területeiről. Ők azóta útmenti sátortáborokban, parkokban küzdenek a túlélésért – Fotók: Sayed Khodaiberdi Sada / Anadolu Agency via AFP
Több ezer család érkezett augusztus 10-én Kabulba a talibánok elől menekülve az ország északi, északkeleti területeiről. Ők azóta útmenti sátortáborokban, parkokban küzdenek a túlélésért – Fotók: Sayed Khodaiberdi Sada / Anadolu Agency via AFP

Korábban írtunk arról, hogy a lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el. Az amerikai erők teljes kivonásáig kevesebb mint három hét van hátra. Már egy ideje fennáll a veszélye annak, hogy a radikális tálibok az egész országban átveszik a hatalmat vagy polgárháború tör ki.

Az ország gyors összeomlásáról ebben a cikkben írtunk.

Péntekre a tálibok elfoglalták az ország második legnépesebb városát, Kandahárt, Hilmend tartomány székhelyét, Laskargáht és Logar tartomány központját, Puli-Alámot, valamint Uruzgán, Zábul és Gor tartomány székhelyét is. Puli-Alám csak 70 kilométerre van Kabultól. A biztonsági jelentések szerint a főváros bevételére készülő tálibok Logar tartományban fognak gyülekezni.

A hadurak kezén lévő Mazari-Sarifot is támadták már szombaton, ennek peremén heves harcok folynak – közölte Munir Ahmad Farhád, a tartományi kormányzó szóvivője. Asraf Gáni afgán elnök szerdán járt a városban, és megbeszélést tartott két szövetséges hadúrral, Abdul Rasid Dosztummal és Ata Mohammad Núrral, akiknek több ezer harcosuk van. A hadurak többször voltak szövetségesei a kormánynak, de volt, amikor saját túlélésük érdekében átálltak a tálibokhoz.

A nagyvárosok közül már csak Kabul és Dzsalalábád van a kormányerők kezén. A tálibok harminc napon belül körülzárhatják, három hónapon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

Az USA bejelentette: háromezer katonát küld a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy segítsék a diplomaták és az amerikai állampolgárok evakuálását. London hatszáz katonát telepít kabul repülőterére hasonló céllal.

A tálibok szombaton nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint elfoglalták a fő kandahári rádióállomást, és átnevezték azt a Saría Hangjára (a saría az iszlám törvények összessége). A felvételen egy tálib elmondja, hogy a rádió minden alkalmazottja jelen van, és ezentúl híreket, politikai elemzéseket és Korán-felolvasásokat fognak közvetíteni, a nem tálib alkalmazottak sorsa aggasztó.

Asraf Gáni afgán elnök szombati tévébeszédében tudatta, kormánya konzultációt folytat helyi vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel a válság politikai rendezéséről, amellyel a béke és a stabilitás megteremtése a cél az országban, de azt nem részletezte, hogy pontosan milyen erőkkel tárgyalt.

„Mint elnök arra összpontosítok, hogy elkerüljük a további erőszakot, az emberek elvándorlását, a bizonytalan helyzetet, A biztonsági és a védelmi erők újbóli mozgósítása most a legfontosabb a számunkra”

– összegzett

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!