A tálibok nem engednek több afgánt a kabuli repülőtérre

2021. augusztus 24. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A radikális iszlamista tálibok megtiltották, hogy afgán állampolgárok a belépjenek a kabuli repülőtérre – derült ki Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő keddi bejelentéséből, amelyet egy kabuli sajtótájékoztatón tett.

„Egyetlenegy afgán állampolgárnak sem szabad (mostantól) a repülőtérhez mennie” – mondta Mudzsáhid, aki szerint „a repülőtéren összegyűlt tömegnek haza kell térnie”, és a tálibok szavatolják biztonságukat – írja az MTI.

A szóvivő szerint csakis a külföldi állampolgárok mehetnek a repülőtérre. Mudzsáhid szerint a lépés célja, hogy megpróbáljanak véget vetni a kabuli repülőtéren kialakult káosznak. A közelmúltbeli afganisztáni tálib hatalomátvétel óta tízezrek próbálnak feljutni a kabuli repülőtérről induló evakuációs légi járatokra.

A Reuters beszámolója szerint a tálibok arra számítanak, hogy augusztus végéig minden olyan külföldi állampolgárt sikerül evakuálni, akik el akarják hagyni Afganisztánt. Eközben Mudzsáhid arra szólította föl az afgánokat, hogy maradjanak, és segítsenek az ország újjáépítésében. Azt is mondta, hogy a repülőtér előtt tolongó tömeg hazamehet, garantálják a biztonságukat, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne buzdítsák a képzett afgánokat az ország elhagyására. „Szükségünk van a szakértelmükre” – mondta, hozzátéve, hogy amint helyreáll a rend az országban, a nők visszatérhetnek a munkájukhoz.

A szóvivő cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a tálibok megtorlás céljából házkutatásokat tartanak. Megismételte, hogy jó diplomáciai kapcsolatokat akarnak kialakítani, és azt szeretnék, ha a külföldi nagykövetségek nyitva maradnának.

Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison kedden arra figyelmeztetett, hogy a kabuli repülőtérnél a helyzet megjósolhatatlan, és bármelyik légi menekítés az utolsó lehet Afganisztánból.

Vasárnap éjjel landolt Ferihegyen az első magyar repülőgép, amely részt vett az afganisztáni mentőakcióban. A Wizz Air repülőgépe, amely az üzbegisztáni Bukharából indult, 173 utassal a fedélzetén szállt le a Liszt Ferenc Repülőtéren. 96 afgán állampolgárt menekítettek ki Kabulból, őket előbb Budapestre, majd Röszkére szállították – írtuk korábbi cikkünkben.

Hétfőn tűzharc is volt a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között. Egy afgán biztonsági meghalt, hárman pedig megsebesültek – számolt be erről a német hadsereg. A légi kimenekítés nehézségeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!