Budapestről Röszkére szállították a kimenekített afganisztániakat, akik együttműködtek a NATO-val

2021. augusztus 23. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap éjjel 23 órakor landolt Ferihegyen az első magyar repülőgép, amely részt vett az afganisztáni mentőakcióban, írja a 24.hu. A Wizz Air repülőgépe, amely az üzbegisztáni Bukharából indult, „több mint 170 utassal a fedélzetén” szállt le a Liszt Ferenc Repülőtéren. Ezt Radó András, a cég sajtófőnöke közölte a Spirit FM-en hétfő reggel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 173 kimenekített személyről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Frissítés: a belügyminisztérium közleménye alapján a repülőgéppel elhozott 96 afganisztáni állampolgárságú személyt Röszkére szállították, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló objektumba. A BM szerint mindannyian „az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő” állampolgárok vagy családtagjaik. Az MTI híre szerint a legfiatalabb alig öt hónapos, a legidősebb 64 éves.

„Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése” – írta az MTI a BM közleménye nyomán.

Röszke előtt Budapestre érkeztek

A Flightradar adatai szerint a Wizz Air Airbus A321-es utasszállítója magyar idő szerint 17:52-kor szállt fel Bukharából, és öt és negyed órával később, 23:06-kor landolt Budapesten.

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több Boeing C–17-es Globemaster szállítógépe, sőt az Orbán Viktor által rendszeresen használt honvédségi Airbus A319-es is járt Afganisztánban vagy a környező országokban.

Az Orbán Viktor által rendszeresen használt honvédségi Airbus A319-es a kabuli repülőtéren augusztus 19-én – Fotó: Nicholas Guevara őrvezető / Amerikai tengerészgyalogság / AP/ MTI
Az Orbán Viktor által rendszeresen használt honvédségi Airbus A319-es a kabuli repülőtéren augusztus 19-én – Fotó: Nicholas Guevara őrvezető / Amerikai tengerészgyalogság / AP/ MTI

Magyar Levente vasárnap délután arról beszélt, hogy a repülőgéppel érkező embereket a magyar honvédek a halálból mentették ki.

Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár.

Az államtitkár közölte, amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból „azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott”. További részleteket akkor közölnek, amikor a kimenekítettek mindegyike biztonságban lesz, a mentőakció folytatódik – tette hozzá.

Afganisztánból már csak katonai gépeken tudják átszállítani az embereket a környező országokba, ahonnan már biztonsággal folytathatják útjukat polgári járatokon (ezért indult a vasárnap éjjel érkező járat is Üzbegisztánból). Csakhogy, ahogy arról ebben a cikkben részletesen írtunk, a mentőakciók megszervezése egyáltalán nem egyszerű feladat.

A mentésben Magyarország is részt vesz. A rendhagyó módon szombaton tartott kormányinfón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta, felállítottak egy különleges műveleti egységet a kimenekítési feladatra.

Közel Kabulhoz létrehoztak egy előretolt műveleti bázist, ahová a kimenekítés első fázisában szállítják a kimenekített embereket. Ez idáig összesen 78 főt helyeztek el biztonságos helyen. Ez tíz családot jelent: 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket. Részletesebben azután fognak az akcióról beszámolni, hogy mindenki hazaért.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Kossuth rádióban azt mondta, a kint lévő magyar katonák azon dolgoznak, hogy az országban lévő magyarokat és azokat az afgánokat, akik veszélyben lehetnek – amiatt, mert együttműködtek a honvédség kinti egységeivel az elmúlt 15-20 évben – kimenekítsék az országból. De csakis őket, pontos lista alapján dolgoznak a magyar katonák, mert „nem akarunk bárkit beengedni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!