Házról házra vadásszák le a tálibok a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat

2021. augusztus 19. – 16:28

frissítve

Házról házra vadásszák le a tálibok a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat
Tálib harcosok a kelet-afganisztáni Mehtarlam városában – Fotó: Stringer / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kiszivárgott ENSZ-jelentés szerint a tálibok már most vadásznak azokra a helyiekre Afganisztánban, akik az amerikaiakkal és a szövetséges NATO-csapatokkal kollaboráltak, írja a BBC. A dokumentumot a Norwegian Centre for Global Analyses készítette az Egyesült Nemzetek Szervezetének, a jelentés alapján pedig közel sem olyan békés a helyzet a tálib hatalomátvétel óta, mint azt ígérték az iszlamista lázadók.

A Telegraph beszámolója alapján a tálibok házról házra keresik a nyugatiakat kisegítő helyi lakosokat, akiket azzal fenyegetnek, hogy túszul ejtik, letartóztatják, vagy akár meg is ölik a családtagjaikat – hacsak nem csatlakoznak a kollaboránsok a lázadókhoz.

„Minden nagyobb város átvétele előtt előre feltérképezik a tálibok, hol lehetnek a célszemélyek”

– írja a kiszivárgott jelentés, ami szerint főleg a rendőrség, a katonaság és a hírszerzés munkatársait célozzák meg az iszlamisták. A jelentés szerint a tálibok ezzel egyidőben új besúgóhálózatot is építenének az egykori kollaboránsokból az új afganisztáni rezsim kiszolgálására.

Ezek alapján valószínűleg semmi nem igaz abból az ígéretből, hogy a tálibok biztonságos elvonulást engedélyeznek az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni akaró civileknek. A legfrissebb hírek szerint a repülőtérre tartó civileket a tálib harcosok botokkal, csomózott kötelekkel verték, így akadályozták, hogy bejussanak a reptér területére.

Eközben szerda után csütörtökön is több afganisztáni városban tüntettek a tálibok ellen, írja az MTI. A tömeg a megmozdulásokon Afganisztán fekete-piros-zöld zászlóját emelte a magasba, és azt skandálta: „A zászlónk mi vagyunk!”. Helyszíni beszámolók szerint a tálibok tüzet nyitottak a demonstrálókra, akik közül többen is meghaltak. A szerdai tüntetéseken például az iszlamisták azokra céloztak, akik megpróbálták kitűzni az afgán zászlót, vagy letépték a tálibok fehér lobogóját.

A kabuli nemzetközi repülőtéren uralkodó káoszról bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Arról is beszámoltunk, hogy a tálibok azt is megígérték, hogy tiszteletben tartják a nők jogait – ehhez képest viszont már a női arcképeket is eltakarják az utcákon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!