Tömegek menekülnének Kabulból, ahol egyre nő a feszültség

2021. augusztus 18. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre növekszik a feszültség a kabuli repülőtéren, miután a nyugati országok próbálják kimenekíteni az Afganisztánban ragadt polgáraikat, illetve azokat az afgánokat, akik az elmúlt években segítették a kormányukat.

A BBC jelentése szerint eddig több mint 2200 diplomatát és civilt tudtak evakuálni. Franciaország közölte, hogy 25 francia állampolgárt és 184 afgánt evakuáltak Kabulból Abu-Dzabiba. A kormány közleménye szerint néhányukat kiszöktették a nagykövetségről, ahová bemenekültek. Egy cseh repülőgép szerda reggel érkezett meg Prágába, 87 utassal. Köztük volt Jiri Balount, az afganisztáni nagykövet és egy tucatnyi afgán, akik segítették a cseh tisztviselőket.

A kora reggeli órákban 131 ember landolt Frankfurtban, akik az üzbég fővároson, Taškenten keresztül tudtak kimenekülni. Ott a Lufthansa gépe vette fel őket, a repülőtársaság pedig azt ígéri, hogy több ilyen mentőjáratot fog még indítani. Egy holland C-17-es utasszállító is felszállt 40 személlyel a fedélzetén Kabulból, az utasok közül azonban senki nem volt holland.

Német és afgán állampolgárok érkeznek Kabulból a frankfurti reptérre 2021. augusztus 18-án – Fotó: Armando Babani / AFP
Német és afgán állampolgárok érkeznek Kabulból a frankfurti reptérre 2021. augusztus 18-án – Fotó: Armando Babani / AFP

Ausztrália egy 128 főt elbíró géppel csupán 26 embert menekített ki, amiért a Human Rights Watch kritikával illette az országot. Az utasok közül mindenki ausztrál állampolgár volt, vagy olyan afgán, akinek már volt vízuma a szigetországba. Az ausztrál miniszterelnök közölte, hogy nem fognak több afgán menekültet beengedni, mint amennyit az ENSZ előír, ami 3 ezer főt jelent. Velük szemben az Egyesült Királyság és Kanada is közölte, hogy 20 ezer afgánt hajlandóak befogadni.

Annak a 26 magyar állampolgárnak a mentéséről, akik Afganisztánban tartózkodtak Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján nem árult el részleteket. Magyar ugyanakkor leszögezte, hogy a csoport hazajutása meg van szervezve, ha minden simán megy, belátható időn belül Európában lesznek.

Kezd eldurvulni a helyzet

A BBC szerint azonban a reptér körül korántsem megy minden simán. Az épület északi kapujánál állítólag figyelmeztető lövéseket adtak le azokra, akik megpróbáltak bejutni, illetve könnygázt is bevetettek ellenük. A Los Angeles Times fotóriportere szintén erőszakos jelenetnek volt tanúja. A menekülni próbáló civileket a tálib harcosok botokkal, csomózott kötelekkel verték meg, megakadályozva, hogy bejussanak a reptér területére. A fényképész szerint legalább egy tucat ember megsérült, egy nőt és egy gyereket véresre vertek.

Egy sérült nőnek próbálnak segíteni, miután tálib harcosok rátámadtak a kabuli reptér előtt előtt várakozó tömegre – Fotó: Marcus Yam / Los Angeses Times / Getty Image
Egy sérült nőnek próbálnak segíteni, miután tálib harcosok rátámadtak a kabuli reptér előtt előtt várakozó tömegre – Fotó: Marcus Yam / Los Angeses Times / Getty Image

További 17 ember sérült meg a reptért egyik kapujának közelében, miután pánik tört ki, amikor a tálibok felrobbantották Abdul Ali Mazari afgán politikus szobrát – írta meg a Sky News. A NATO egyik tisztviselője azt mondta, nem tud arról, hogy a tálibok erőszakosak lettek volna a reptéren kívül tartózkodókkal.

Emellett egy holland–afgán állampolgár arról számolt be, hogy ő és családja megpróbáltak bejutni a reptérre, de az amerikai őrök az egyik kapunál megtiltották a belépést. A férfi feleségével és két gyermekével a családját látogatta, amikor a tálibok bevették Kabult. „Amerikaiak őrizték a kaput. Megmutattam nekik az útlevelemet, és mondtam, hogy holland vagyok. Nagy volt a zaj, nem hallottam jól, amit az amerikai mondott. Miután háromszor mondtam, hogy holland vagyok, azt mondta, hogy hátrébb kell mennem, különben lőni fog. Úgy döntöttem, elmegyek. Nem akartam kockáztatni, hogy lelőjenek” – mondta a férfi a holland NOS-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!