A tálibok biztonságos elvonulást ígérnek Afganisztánból az amerikai kimenekítéshez csatlakozni akaró civileknek

2021. augusztus 18. – 06:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek – közölte Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kedden, bár az amerikaiak, afgán szövetségeseik és mások evakuálásának befejezésére vonatkozó menetrendet még ki kell dolgozni az ország új vezetőivel, írja az MTI.

Jake Sullivan elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret. Azt mondta ugyanakkor, hogy nagyon sokan elérték a repülőteret, és a többiek problémáját megvitatják a tálibokkal, akiknek vasárnapi gyors hatalomátvétele káoszt okozott a kabuli repülőtéren.

A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, ezzel egy időben rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel.

További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton, így várhatóan összesen több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

A külügyminisztérium arról számolt be, hogy John Basst, volt afganisztáni nagykövetet a kabuli evakuálási művelet irányítására küldik. A Pentagon pedig azt közölte, hogy Christopher Donohue vezérőrnagyot, a hadsereg különleges műveleti tisztjét, a 82. légideszant hadosztály jelenlegi parancsnokát vezényli a repülőtéri biztonsági műveleteinek vezetésére.

Az amerikai hadsereg eddig több mint ötezer embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet és mindegy kétezer afgán menekültet is a katonai repülőgépek segítségével – közölte kedden a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője.

A tálibok kedden megtartották az első nemzetközi sajtótájékoztatójukat, erről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!