A kabuli reptéren küszöbön áll egy terrortámadás a britek szerint, közben a külvárosban tálibok verték meg az afgán hírtévé riporterét és fotósát

2021. augusztus 26. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afganisztánban nemrég hatalomra került tálibok megverték a Tolo News afgán hírtévé riporterét és fotósát Kabul külvárosában – közölte csütörtökön a tévé. A híradás szerint az incidens az afgán főváros Hadzsi-Jakub negyedében történt, ahol a tévé munkatársai a szegénységről és munkanélküliségről forgattak filmet, írja az MTI.

Zijar Jaad újságíró azt mondta, hogy puskatussal ütötték őt és a fotósát is, majd elvették mindkettejük mobiltelefonját és a videokamerájukat is.

Ahmadulla Vászik, a tálibok kultúráért felelős bizottságának elnökhelyettese ugyanakkor azt mondta, hogy a Tolo News munkatársait nem bántalmazták, hanem megfenyegették. „A kabuli vezetők arról biztosítottak minket, hogy igyekeznek kivizsgálni minden problémát, amelybe az újságírók ütköznek, bárhol is történjék” – mondta Vászik.

A Tolo News szerint már többször előfordult, hogy a tálibok bántalmazták a sajtó képviselőit, de ezt nem verte nagydobra a média. Parvi Aminzad, a Parvan tartománybeli újságíró-szövetség helyettes vezetője azt mondta, hogy amióta a tálibok hatalmukba kerítették az országot, aggodalomra ad okot a viszonyulásuk az újságírókhoz.

A britek szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren

Hiteles források szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren – mondta James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára csütörtökön a BBC televízióban, írja az MTI.

Közlése szerint rengeteg ember reménykedik még abban, hogy elhagyhatja Afganisztánt – és tartózkodik emiatt a kabuli repülőtér közelében –, annak ellenére, hogy azon a környéken kifejezetten nagy a veszélye annak, hogy rövid időn belül öngyilkos merényletet követnek el. Hozzátette: részleteket nem árulhat el a fenyegetésről, de határozottan állította, hogy

az amerikai és az ausztrál kormánynak is hiteles értesülései vannak arról, hogy „nagyon rövid időn belül nagyon súlyos” támadás következhet be a kabuli repülőtéren.

Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államok és Ausztrália is arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget. Nemrég Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében.

Jean Castex francia kormányfő bejelentette az RTL francia rádióban, hogy péntek estétől már nem tudják folytatni az emberek evakuálását Kabulból. Múlt hét óta Franciaország több mint 2 ezer afgánt és mintegy száz saját állampolgárát menekítette ki az országból. Trine Bramsen dán védelmi miniszter arra figyelmeztetett szerda este, hogy már nem biztonságos a kabuli repülőtérre közlekedni, ezért Dánia befejezi az emberek kimenekítését Afganisztánból. Bramsen szerint az utolsó dán gép Iszlámábádban landolt 90 emberrel – az utolsó dán diplomatákkal, katonákkal – a fedélzetén. Az utóbbi napokban Dánia nagyjából ezer embert hozott ki Afganisztánból a tálibok hatalomátvétele után.

Az Operation Sámánnak elnevezett magyar kimenekítési művelet kétnapos előkészület után augusztus 19-én vette kezdetét, és csütörtökre már véget is ért. A részletekről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Benkő Tibor honvédelmi miniszter, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. A G7 csoporthoz tartozó országok keddi virtuális csúcstalálkozójukon a nemzetközi kötelezettségek betartására, a terrorizmus elleni harcra és az emberi jogok érvényesítésére szólították fel a majdani tálib kormányt. Leszögezték, hogy a tálibok felelősek lesznek azért, hogy milyen intézkedéseket hoznak a terrorizmus megakadályozása és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, különös tekintettel a nőkére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!