Veszélyes és szinte lehetetlen jelenleg kijutni a kabuli reptérre

2021. augusztus 21. – 20:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország és az Egyesült Államok szombaton felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől, amelyen keresztül jelenleg is több ezren próbálnak meg elmenekülni a radikális iszlamista tálibok kezére került országból – írja az MTI.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Kabul múlt vasárnap került a tálibok kezére, miután az amerikai, illetve NATO-haderők távozásával párhuzamosan tálib harcosok rohamtempóban vettek be újabb és újabb afgán tartományokat. Azóta kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni Afganisztánból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat. A még a külföldi erők kezén lévő Hamid Karzai repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, a felfordulásban legalább tizenketten vesztették életüket.

„Jelen körülmények között biztonságosabb otthon maradni, vagy egy biztonságos helyen kivárni”

– írta a kabuli német nagykövetség az országban lévő német állampolgároknak. Aki mégis megpróbál eljutni a repülőtérre, az a saját felelősségére teszi ezt. Az amerikai nagykövetség szintén arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret, ahová továbbra is tízezrek szeretnének bejutni, miközben a városban felállított tálib ellenőrző pontokon is fennakadhatnak a reptérre igyekvők. A tálibok ugyanis felszólították azokat, akik nem rendelkeznek utazási okmányokkal, hogy menjenek haza.

A kabuli reptér szombat óta ismét nem fogad polgári és kereskedelmi járatokat.

Tömeg a kabuli reptér körül 2021. augusztus 20-án – Fotó: Wakil KOHSAR / AFP
Tömeg a kabuli reptér körül 2021. augusztus 20-án – Fotó: Wakil KOHSAR / AFP

Többezer embert menekítettek ki repülőn

Afganisztánból már csak katonai gépeken tudják átszállítani az embereket a környező országokba, ahonnan már biztonsággal folytathatják útjukat polgári járatokon. Csakhogy, ahogy arról ebben a cikkben részletesen írtunk, a mentőakciók megszervezése egyáltalán nem egyszerű feladat. Gyakran nem tudják megtölteni a katonai gépeket, mivel sokaknak hiába lenne engedélye felszállni azokra, egyszerűen nem tudnak kijutni a repülőtérre. Svájc például elhalasztotta azt a charter-járatot, ami Üzbegisztánba szállította volna védenceit, ugyanis olyan kevesen érték el a repteret közülük.

Németország a bonyolult helyzet közepén is mindent megtesz a német állampolgárok és az afgán segítők evakuálása érdekében

– ezt Annegret Kramp-Karrenbauer, a német védelmi tárcavezető ígérte meg egy berlini sajtótájékoztatón. A német katonai gépek az MTI szerint eddig több mint 1800 embert evakuáltak Kabulból Taskentbe, ahonnan civil gépekkel folytathatták útjukat Németországba.

Amerikai katonák által kimenekített gyerekek várják a következő járatot a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 19-én. Fotó: MARK ANDRIES / US MARINE CORPS / AFP
Amerikai katonák által kimenekített gyerekek várják a következő járatot a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 19-én. Fotó: MARK ANDRIES / US MARINE CORPS / AFP

Az amerikai hadsereg tervei szerint napi 5000-9000 embert kellene kimenekíteni Afganisztánból, de ezt egyelőre nem tudják tartani. A CNN cikke szerint eddig valamivel több mint 2000 embert sikerült kimenekíteni az USA németországi légi támaszpontjára. Ráadásul a Ramstein támaszpont befogadóképessége 5000 fős, ez hamar be fog telni, ha sikerül 90 percenként leszállnia egy gépnek. A Ramstein parancsnoka szerint sátrak segítségével 2500 fővel tudják növelni a támaszpont befogadóképességét.

A BBC arról ír, hogy az amerikaiak eddig nagyjából 17 ezer embert menekítettek ki Afganisztánból, köztük 2500 amerikai állampolgárt. A kabuli reptér egyelőre amerikai fennhatóság alatt áll, viszont a tervek szerint az amerikai csapatok augusztus 31-ig kivonulnak az országból, ezért kérdés, mi lesz azután.

Az USA-n és Németországon kívül Kanada, az Egyesült Királyság, Olaszország és Ausztrália is kimenekített néhányszáz embert.

Magyarország is szervez mentőakciót, a magyar különleges egység eddig egy Kabul mellett létrehozott, biztonságos bázisra tudott elszállítani összesen 78 főt (23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket).

Von der Leyen: Be kell fogadni az afgán menekülteket

Az Európai Bizottság elnöke, Von der Leyen Charles Michellel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével és Pedro Sánchez spanyol kormányfővel látogatott el szombaton a Madrid közeli Torrejón légitámaszpontra. A dél-ázsiai országból evakuált emberek számára létrehozott fogadóközpontban Von der Leyen az MTI szerint arról beszélt, hogy

a jövő heti G7 találkozón kiemelten kell foglalkozni azzal, hogy a nemzetközi közösség törvényes és biztonságos bevándorlási utakat találjon és szervezzen a védelemre szoruló afgán menekültek számára.

Az Európai Bizottság elnöke az idei évre Afganisztánnak szánt 57 millió eurós humanitárius támogatás növelését is kilátásba helyezte. Szerinte nemcsak azoknak kell segítség, akiket sikerült evakuálni, de azok számára is, akik Afganisztánban maradtak. Von der Leyen azt is leszögezte, hogy a tálibok nem részesülhetnek az Afganisztánnak ígért uniós forrásokból, ha nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, így a többi között a nők és kisebbségek jogait.

Von der Leyen mellett Charles Michel és Pedro Sánchez is beszélt arról, hogy a legnagyobb akadály, amelyet le kell küzdeni az evakuálásban az, hogy az emberek be tudjanak jutni a kabuli repülőtérre, miután a radikális tálibok átvették a hatalmat az országban. Spanyolország például jelezte, hogy evakuációs járatain több üres hely is volt. Von der Leyen szerint az uniós küldöttség tagjai a Hamid Karzai repülőtéren folyamatosan próbálnak segítséget nyújtani „egy nagyon bonyolult helyzetben” az országot elhagyni kívánók számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!