78 embert helyeztünk eddig biztonságba Afganisztánban

2021. augusztus 21. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az afganisztáni helyzetről szólt a szombati rendhagyó kormányinfó első blokkja, ahol megjelent Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte, hogy a pénteki kormányülésen a kormány a témában azt állapította meg: húsz évvel ezelőtt amerikai kérésre mentünk be és most is amerikai akaratnak megfelelően hagytuk el Afganisztánt. Az afganisztáni „nyilvánvalóan kudarcos” misszió volt Gulyás szavai szerint.

„Teljesen kaotikus és rendezetlen állapotok uralkodnak. Nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek” – mondta.

A fő cél, hogy a magyarokat ki tudjuk onnan hozni. A jelenleg zajló akciókról az akciók sikerének érdekében nem adnak tájékoztatást.

A honvédség főparancsnoka ezután elmondta, hogy felállítottak egy különleges műveleti egységet a kimenekítési feladatra. Ők húsz órán belül kidolgozták a feladattervet, összeállították a felszerelésüket, és a gépen várták az engedélyt a felszállásra. A főparancsnok jóváhagyta a művelet tervét, abban változtatás csak az ő engedélyével történhet.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ruszin-Szendi Romulusz folyamatos összeköttetésben van a helyszíni parancsnokkal, akit jól ismer személyesen, 100 százalékig megbízik benne.

10 család, 30 gyerek

Közel Kabulhoz létrehoztak egy előretolt műveleti bázist, ahová a kimenekítés első fázisában szállítják a kimenekített embereket. A főparancsnok azt mondta, hogy a kimenekítési művelet nem „time based”, azaz nem időhöz kötött, hanem a kialakult helyzetnek megfelelően fognak dönteni arról, hogy mikor fejezik be.

Ezidáig összesen 78 főt helyeztek el biztonságos helyen. Ez 10 családot jelent: 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket. Részletesebben azután fognak az akcióról beszámolni, hogy mindenki hazaért.

A főparancsnok arra kért mindenkit, hogy „ne kezdjen interneten kutakodni”, megnézni, hogy hol vannak, „ne legyenek feltételezések”, mert az nem segítené se a műveletet, se a katonák biztonságát. „Engedjenek minket dolgozni, és ha hazajöttünk, akkor amiről lehet, be fogunk számolni” – mondta.

Az ATV munkatársa megkérdezte, hogy olyan magyar állampolgárról tudnak-e, aki még nincs az előretolt bázison, és ha van ilyen, tudják-e tartani vele a kapcsolatot. A főparancsnok azt válaszolta, hogy megvannak a kontaktlisták, de azt is el kell mondja, hogy a lista folyamatosan bővül, nem minden magyar állampolgár jelentette be, hogy hol van, és hoztak már ki olyan kollégát, akiről előzetesen nem tudták, hogy magyar állampolgárként Afganisztánban van. Ha keresik őket, akkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságos helyen legyenek, tette hozzá. Számszerűsíteni azonban nem akarta a főparancsnok, hányan lehetnek még.

Ne várjanak tőlem helyet, időt, számot, ezeket most ne, mondta.

Rendkívül szűk kör

A főparancsok újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy az elmúlt 18 évben a magyar katonák óriási tapasztalatot szereztek. Az afganisztáni misszió legnagyobb eredményének azt tartja, hogy az elismertsége a magyar katonáknak, a magyar honvédségnek a szövetségen belül folyamatosan emelkedett. A többit az idő dönti el, tette hozzá.

Gulyás Gergely szintén újságírói kérdésre azt mondta, hogy Magyarország a szövetségeseiről gondoskodik. Ez azokat érinti, akik életveszélyben lennének kint, tette egyértelművé. Az érintettekre, a Magyarország által befogadottakra vonatkozó RTL-es kérdésre Gulyás azt válaszolta, hogy a kormány meghatározta ezt a kört, ez egy „rendkívül szűk kör”, a közvetlen együttműködők, a magyar missziót személyesen segítő tolmácsok azok, akiket itt helyeznek majd biztonságba. Gulyás konkrét számot nem közölt, csak annyit mondott, nem ezres nagyságrendre kell gondolni.

Az alapelv az, hogy a magyarokat minden körülmények között ki szeretnénk hozni, és ha egy általunk odaküldött repülőn van szabad hely, akkor szövetségeseket szívesen hozunk ki, szövetséges állampolgárokat, akik természetesen utána azonnal haza is térnek, tette hozzá.

Gulyás: Kvóta alapján senkit nem fogadunk be

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jelentős migrációs hullámra számítanak, és bár az Afganisztánból menekülők várható számában nagy a bizonytalanság, az Európai Unió egységes abban, hogy a 2015-ös helyzet nem ismétlődhet meg, ehhez pedig arra van szükség, hogy a környező országoknak nyújtsunk támogatást a menekültekről való gondoskodásban.

A kötelező elosztási mechanizmusról Gulyás azt mondta: a magyar kormány a legelején egyértelművé tette, hogy

semmilyen uniós kvóta szerinti menekültelosztást nem fogadunk el, és ilyen jogcímen egyetlenegy embert sem vagyunk hajlandóak befogadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!