Az afganisztáni akcióról és a negyedik hullámról szólt a rendhagyó kormányinfó

2021. augusztus 21. – 11:00

frissítve

Az afganisztáni akcióról és a negyedik hullámról szólt a rendhagyó kormányinfó
Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan időpontra, szombat 11 órára váratlanul kormányinfót hirdettek meg pénteken. A tájékoztató első blokkja az afganisztáni helyzetről szólt, a második blokkban a szokásos forgatókönyvet követve az előző napi kormányülés témáiról számolt be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Újságírói kérdések nyomán az augusztus 20-i, metálturulos felvonulás esztétikájáról és a Huxitról is szó volt többek között.

Élő közvetítésünket itt olvashatja.

Vége van mára a kormányinfónak.

„Az esztétikai vitával összefüggésben megértő vagyok” – jegyezte meg Gulyás, miután egy újságíró az augusztus 20-i felvonulás költségeiről illetve az ott felvonultatott szobrok, alkotások további sorsáról kérdezte. Az összegről és a továbbiakról azt mondta Gulyás, hogy nincs ezekről információja.

Pillanatnyilag nem látja indokoltnak a kormány, hogy újra kötelezővé tegyék a maszkviselést zárt terekben.

Két lehetőségünk van, az egyik, hogy az igazságügyi miniszter vizsgálja, hogy jogi úton tudunk-e keresetet érvényesíteni. A másik az egységes piacról szóló döntésnél a vétójoggal kapcsolatos.

mondta Gulyás. Az ország érdeke az uniós tagság, jelentette ki.

Újságírói kérdésre Gulyás hosszan beszélt a budapesti közállapotokról, közbiztonsággal és tisztasággal kapcsolatos problémákról. A kormány megteszi, ami az ő dolga, de minden más a főpolgármester, a főváros feladata, mondta.

Gulyás utolsó bejelentése egy személyügyi hír volt: Orbán Balázst, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, parlamenti és stratégiai államtitkárát politikai igazgatóvá nevezték ki, eddigi pozíciója mellett a miniszterelnök mellett is dolgozni fog.

Gulyás szerint a gazdasági helyzetet is áttekintették a kormányülésen. 17,9 százalék volt a negyedéves gazdasági növekedés, ez kiigazítva is 17,7 százalék. Ez a harmadik legmagasabb Európában. Ez nem várt siker, a rendszerváltás utáni legjobb év lehet az idei, mondta a miniszter. Úgy tűnik, valósággá válhat a családok adóvisszatérítése. Nyugdíjprémiumra is számítani lehet, sőt, most úgy látják: eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémium lehet.

6 százalékos növekedéssel számolva azoknál, akiknek a nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot, ez a prémium 50 ezer forint lehet, mondta újságírói kérdésre Gulyás.

Se munkahelyi, se iskolai, óvodai korlátozásokra nem kell készülni. Az országot nem tervezik lezárni.

Közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre. Az iskolákban tömeges oltási akcióit indítanak nemsokára. 185 ezren vették fel eddig a harmadik oltást.

jelentette ki Gulyás. Az oltásokkal szembeni bizalmatlanság keltésének káros hatásáról beszél, hangsúlyozza, hogy minden vakcina megbízható. Csupán 0,18 százalék a megbetegedés esélye az oltottaknál, nincs érdemi különbség az egyes oltások között, mondta.

A tegnapi ülésen áttekintette a kormány a járványhelyzetet. Jó hír: a legkedvezőbb nálunk az EU-n belül a helyzet, de a negyedik hullám Gulyás szerint egyértelműen megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak, és a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de ez el fog térni az eddigi hullámoktól. Az oltás a legfontosabb.

Gulyás szerint elsősorban a magyarokat mentik ki, de ha van szabad hely az odaküldött repülőn, akkor szövetséges országok állampolgárait is szívesen elhozzák Afganisztánból.

Jelentős migrációs hullámra számítanak Afganisztán miatt Gulyás Gergely szerint. A környező országoknak nyújtanak támogatást, ez az egységes európai elképzelés, Gulyás szerint kvótaalapon Magyarországon senkit nem akar befogadni.

Gulyás a tájékoztató elején elmondta, hogy ma azért tartanak kormányinfót, mert tegnap volt kormányülés.

Különleges műveleti osztag állt fel. A helyszíni parancsnokban a főparancsnok 100 százalékig megbízik. Közel Kabulhoz létrehoztak egy bázist, oda szállítják a kimenekített személyeket. Ezidáig 78 főt helyeztek el biztonságos helyre, ez 10 családot jelent, köztük 30 gyereket. Részletesen akkor fognak beszámolni a történtekről, ha mindenki hazaért már, mondta a főparancsnok.

Tegnap volt kormányülés. Az első blokk Afganisztánról fog szólni. Itt van Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel fogja tartani a tájékoztatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!