A NATO szerint Kína felelős a Microsoft elleni kibertámadásért

2021. július 19. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok, a Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) és szövetségeseik rosszindulatú kibertámadások elkövetésével vádolják Kínát, azt állítva, hogy ők álltak a Microsoft Exchange Server elleni év eleji, márciusban nyilvánosságra került támadás mögött – írja az Axios.

Ez az első alkalom, hogy a NATO hivatalosan is elítélte Kína kibertevékenységeit. „Elítéljük az ilyen rosszindulatú kibertevékenységeket, amelyek célja az euroatlanti övezet biztonságának destabilizálása és rombolása, valamint polgáraink mindennapi életének megzavarása” – írja a NATO közleménye.

„Megismételjük továbbá, hogy készek vagyunk konstruktív párbeszédet folytatni Kínával az érdekeink mentén, a szövetség számára releváns területekről, például a kiberfenyegetésekről, valamint a közös kihívásokról” – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok szerint a kínai állambiztonsági minisztérium szerződéses hekkereket alkalmazott a támadások lebonyolítására, amiket több esetben zsarolóprogramokkal hajtottak végre. Az Egyesült Államok, a NATO, az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és Japán szerint most már nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Microsoft Exchange Server hibáját kihasználó márciusi támadást is a kínai állambiztonsági minisztériumhoz kapcsolódó csoportok hajtották végre.

A NATO székhelye 2018. július 11-én, Brüsszelben – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A NATO székhelye 2018. július 11-én, Brüsszelben – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A márciusi kibertámadás során több tízezer amerikai és európai cég, szervezet és hivatal emailjeihez fértek hozzá a hekkerek, miután rést találtak a Microsoft emailszolgáltatásában.

A hétfői bejelentés részeként az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőjogi vádakat emelt négy állambiztonsági minisztériumi hekker ellen, akik „több éven át, legalább egy tucatnyi országban tevékenykedtek kormányok és kulcsfontosságú ágazatok szereplői ellen, ami érintette a vízi és légi közlekedést, a biztonságpolitikát, az oktatás és az egészségügy területeit”.

Az Egyesült Államok szerint a kínai hadsereg közvetlenül együttműködött a támadásokat kivitelező hekkercsoportokkal. Az USA nem zárta ki, hogy további válaszlépések is lesznek az ügyben, de arra is figyelmeztetettek, hogy egyetlen intézkedés sem fogja elrettenteni Kínát a további kibertámadásoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!