A szélsőjobboldali összeesküvéselmélet-hívők az Antifát okolják a Capitolium megtámadásáért

Legfontosabb

2021. január 7. – 20:22

A szélsőjobboldali összeesküvéselmélet-hívők az Antifát okolják a Capitolium megtámadásáért
A leköszönő elnököt támogató Proud Boys szervezet tüntetői a Capitolium épülete előtt 2021. január 6-án – Fotó: Alex Edelman / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem Donald Trump hívei támadták meg a Capitoliumot, vagy legalábbis nem ők provokálták ki a zavargásokat, hanem az Antifa-mozgalom tagjai álcázták magukat Trump-támogatónak, és az ő számlájukra írható a felfordulás – ez a gondolatmenet kezdett terjedni amerikai szélsőjobboldali körökben. Az összeesküvés-elmélet mögött azonban hatalmas tévedések vannak, és a vezető republikánus politikusok többsége is Trumpot okolja az elszabadult indulatokért.

Alig néhány órával azután, hogy a Trump-párti tüntetők megrohamozták a washingtoni Capitoliumot, az arizonai Paul Gosar republikánus képviselő egy teljesen alaptalan összeesküvés-elméletet kezdett híresztelni, miszerint a zavargásokért az Antifa a felelős, a képviselő szerint ők provokálták ki a kaotikus jeleneteket.

A Vox cikke felidézi, hogy rövid időn belül két másik republikánus képviselő is csatlakozott hozzá. Először Mo Brooks alabamai képviselő beszélt arról, hogy Trump támogatóin kívül más csoportok, például anarchisták is részt vehettek a zavargásokban. Aztán Matt Gaetz floridai képviselő mondta azt, hogy a Capitoliumba betörő tüntetők egy része csak álcázta magát Trump támogatójának, valójában az Antifához tartozott.

Szerdán a „Mentsd meg Amerikát” nevű Trump-párti tüntetés több ezer résztvevője a Capitoliumhoz vonult, ahol aztán az épületbe nyomultak. Az a tévképzet vezette őket, hogy ellopták a választási győzelmet Trumptól. Híveinek többezres demonstrációján felszólalt maga az elnök is, aki kijelentette, soha nem ismeri el a vereségét. Ezután vonultak át a tüntetők a törvényhozás épületéhez.

Betörték az ablakokat, randalíroztak az épületben, rendőrökre támadtak, és megakasztották az elektori szavazatok hivatalos megszámlálását, ezzel egy időre akadályozva Joe Biden győzelmének hitelesítését. A Capitolium biztosítása után újra összeülő törvényhozók aztán szentesítették Biden győzelmét.

»» Kattintson ide a legfrissebb hírekért! ««

Mást hibáztatnak

A Capitoliumban történt zavargások alatt a Twitteren és a Redditen elkezdtek terjedni olyan nézetek, amelyek szerint az egész akció egy nagy félrevezetés volt, és a Trump-párti feliratokkal tarkított ruhákba öltözött, Trump-párti zászlókat és molinókat tartó felbőszült tüntetők igazából csak álcázták magukat, és valaki más tehet az egész balhéról. Mindössze három óra telt el onnantól, hogy a közösségi médiában leírták ezeket az alaptalan állításokat, odáig, hogy egy hivatalosan megválasztott politikus (Gosar) is elkezdje hangoztatni ezeket.

Sok mindent nem tudunk még az ostrom részleteiről, de egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az antifák ott lettek volna a tömegben. Rengeteg bizonyíték van azonban arra, hogy Trump támogatói és a QAnon-hívők ott voltak az épület erőszakos elfoglalói között.

A randalírozók egyik vezéralakja volt például a QAnon Sámán néven hírhedtté vált Jake Angeli, aki a Trump-hívek egy része között is nagyon népszerű. A félmeztelen férfi megafonnal a kezében még a szenátus üléstermébe is bejutott szőrmés-szarvas fejfedőjében pózolva.

A Business Insider mégis azt írja, a közösségi médiában néhány szélsőjobboldali aktivista azt állította, hogy Jake Angeli valójában „liberális” vagy az Antifához tartozik. Ezt azzal akarták bizonyítani, hogy közzétettek egy Angelit ábrázoló fotót, ami egy arizonai Black Lives Matter (BLM) tüntetésen készült.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

„Ez a srác arizonai. Itt egy fotó, amit a tempe-i BLM felvonuláson készítettem róla júniusban” – írta egy nő a Twitteren. A bejegyzése 18 ezer megosztás és 27 ezer lájk felett jár. „Fizetett színész, aki tavaly az arizonai BLM felvonuláson is járt” – írta egy másik twitterező.

Az igazság az, hogy az arizonai BLM-tüntetésen Angeli valóban részt vett, csak épp az ellentüntetők táborát erősítette.

QAnon

Jake Angeli mellett egy másik, kőkorszaki jelmezes QAnon-hívő saját magát azonosította a helyszínen lévő újságíróknak. Az Aaron néven bemutatkozó férfi a New York Postnak nyilatkozva árulta el, hogy az állítólagos választási csalások miatt vett részt a szerdai ostromban.

A QAnon elmélet lényege az, hogy vezető demokrata politikusok és hírességek, mint például a Clinton házaspár, Barack Obama, Soros György, Oprah Winfrey, vagy éppen Tom Hanks, egy sátánista kannibál pedofilhálózat tagjai.

Az elmélet szerint Trump azért indult el 2016-ban az elnökválasztáson, mert egy csoportnyi tábornok beszervezte őt, hogy leszámoljon a pedofilhálózattal. Az elméletben hívők szerint Trump már tervezi a Vihar nevű hadműveletét, amely során a szekta több ezer tagját tartóztatja majd le.

Az FBI a QAnont potenciális terroristacsoportnak minősítette, az utóbbi hetekben pedig a Twitter, a Facebook és a YouTube is betiltotta az elmélet terjesztését. Az elnök kampányrendezvényein rendre láthatóak a QAnont támogató plakátok és zászlók, így annyira nem volt meglepő, hogy az elnök nem volt hajlandó elutasítani ezeket a nézeteket.

De kik azok az antifák, és mi baja van velük Trumpéknak?

Az antifa az antifasiszta szóból ered, a gyökerei az 1920–30-as évekre vezethetők vissza, amikor Európában antifasiszta szerveződések harcoltak a fasiszták ellen. Az Egyesült Államokban pedig a '80-as évek végén működött például a magát Antirasszista Akciónak (Anti-Racist Action) nevező csoport, amelynek – többségében punk – tagjai neonáci szkinhedekkel csaptak össze. Európában a berlini fal leomlása után erősödtek meg újra, amikor Németországban a neonáci csoportok a bevándorlók ellen intéztek támadásokat. Az antifák célja az volt, hogy megakadályozzák a neonácik utcai vonulásait.

Újbóli amerikai megerősödésükhöz a Trump politikai motorjának számító, szélsőjobboldali alt-right mozgalom megjelenése kellett. Ide eredetileg olyanokat soroltak, mint a Sötét Felvilágosodás (Dark Enlightment) monarchista-egyenlőségellenes szerzője, Nick Land; vagy Jared Taylor, az American Renaissance think-tank főnöke, a „faji realizmus” elméletének megalkotója, aki azt próbálja bebizonyítani, hogy a különböző rasszok eltérő agyi kapacitással bírnak, tehát erre – és nem a családi-társadalmi háttérre – vezethető vissza például az amerikai feketék relatív rosszabb iskolai teljesítménye.

A Proud Boys, alt-right csoport tagjai egy BLM tüntetésen 2020 augusztusában Portlandben – Fotó: Paula Bronstein/Getty Images /AFP
A Proud Boys, alt-right csoport tagjai egy BLM tüntetésen 2020 augusztusában Portlandben – Fotó: Paula Bronstein/Getty Images /AFP
A paintball fegyver egy antifa tüntetők ellen vonuló férfi kezében is feltűnik az alt-right Patriot Prayer és Proud Boys csoportok által szervezett tüntetésen 2020. szeptemberében Salem városában – Fotó: Allison Dinner / AFP
A paintball fegyver egy antifa tüntetők ellen vonuló férfi kezében is feltűnik az alt-right Patriot Prayer és Proud Boys csoportok által szervezett tüntetésen 2020. szeptemberében Salem városában – Fotó: Allison Dinner / AFP

A szélsőbaloldalhoz sorolt antifák tűzzel-vassal irtanák a rasszizmust, így az általuk egyszerűen csak nácinak tartott alt-rightosok a szemükben egy kalap alá kerültek a korábbi ellenségekkel: a nácikkal, a neonácikkal, a fasisztákkal, a faji felsőbbrendűséget hirdető emberekkel.

Az antifák amerikai hívei különböző politikai hátterűek, az antifasizmus és a kormányellenesség, valamint az antikapitalizmus az, ami összeköti őket. A kemény mag itt is militáns jellegű. A fekete ruha, a fekete maszk, fekete bukósisak félelmet keltő, bevallottan ez is a célja: megfélemlíteni azokat, akik szerintük nácik, fasiszták, rasszisták.

Éppen az erőszakosságuk és elvakultságuk miatt az antifákat károsnak, módszereiket kontraproduktívnak tartják azok a civilek, akik ódzkodnak az erőszaktól, és éppen az erőszak ellen akarnak tüntetni békésen. Trump már tavaly nyáron azt mondta, hogy terrorszervezetté nyilvánítaná az antifákat. És őket tette meg bűnbaknak az amerikai Black Lives Matter tüntetések helyenkénti erőszakossága miatt.

Trump támogatói hetek óta zavargásokat terveztek

Amellett, hogy jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az anitfák ott lettek volna a Capitoliumban, Trump követői a közösségi médiában és más Trump-párti oldalakon hetek óta terveztek egy washingtoni lázadást. A BuzzFeed szerint ezekben a körökben keringett például egy „Rohamozzuk meg a Capitoliumot!” című felhívás is.

A felelősség áthárítása azért is abszurd, mert a Capitoliumban zajló eseményeket a hírügynökségek és tévétársaságok mellett maguk a tüntetők is közvetítették, mindenki láthatta, hogy kik milyen szándékkal, milyen követelésekkel rohamozták meg az épületet.

Inkább az antifákat veszi elő, amikor erőszakosak a saját hívei

Mialatt a tüntetők a Capitoliumban randalíroztak, Biden azt üzente Trumpnak, hogy szólítsa fel híveit a távozásra, és bár pár órával korábban még tüzelte a követőit, nem sokkal Biden kérése után Trump egy videóüzenetben meg is kérte őket, hogy menjenek haza.

Üzenetében egyáltalán nem beszélt semmi olyanról, hogy az antifákat terhelné a felelősség a rendbontásért, úgy tűnt, egyértelműen tudatában volt annak, hogy a saját szimpatizánsai rohamozták meg a törvényhozás épületét, arról beszélt, hogy megérti az elkeseredettségüket, de inkább menjenek haza, és tartózkodjanak az erőszaktól.

Azonban előfordult már olyan, hogy a saját követői erőszakossága esetén inkább az antifákat akarta piszkálni. Ilyen volt például, amikor Trump-párti autósok üldözőbe vették Biden kampánybuszát, az eset után az elnök nem határolódott el az erőszakoskodóktól, sőt, azt írta Twitteren: „szeretem Texast”, és utasította az FBI-t és az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a támogatói helyett vizsgálják ki inkább az antifákat.

Egy Donald Trumpot támogató férfi a leköszönő elnök szobrával a Capitolium előtti megmozduláson 2021. január 6-án – Fotó: Roberto SCHMIDT / AFP
Egy Donald Trumpot támogató férfi a leköszönő elnök szobrával a Capitolium előtti megmozduláson 2021. január 6-án – Fotó: Roberto SCHMIDT / AFP

A két elnökjelölt közötti első tévévitán pedig, amikor az egyébként republikánus kötődésű Fox News moderátora megkérte az elnököt, hogy ítélje el a fehér felsőbbrendűség eszméit, Trump inkább azt üzente a szélsőjobboldaliaknak, hogy „Álljatok hátrébb és álljatok készen!”. Majd az Antifát támadta, és arról beszélt, az erőszakos zavargók nagy többsége a baloldalhoz, nem a jobboldalhoz kötődik.

Sok republikánus felszólalt az elnök ellen

A republikánus vezetők közül egyébként csak nagyon kevesen beszéltek arról, hogy a Capitolium elfoglalását valójában az antifák provokálták ki. Sőt jó pár republikánus politikus is kiállt Trump ellen, vannak, akik az elnök elmozdítását követelik. Többek között George W. Bush, az USA 43. elnöke és Mitt Romney korábbi elnökjelölt is élesen kritizálta a Trump-párti agresszorokat és magát az elnököt.

Mike Pence alelnök pedig – Trumppal ellentétben – egyértelműen kiállt a Capitoliumba betörő tüntetők ellen, a szenátus újrakezdődő ülésének elején pedig példa nélküli erőszakról és vandalizmusról beszélt.

Rákay: „Fizetett provokatőrök”

Magyarországon egyelőre főként az ellenzéki oldalon kommentálták a washingtoni eseményeket, a Fidesz felsőbb köreiből eddig egyedül Novák Katalin reagált, ő sokkolónak nevezte az amerikai fővárosból érkező felvételeket, és azt írta: „A demokráciát meg kell őrizni a választások előtt, alatt és után is, mindenütt a világon”.

Ennél sokkal sajátosabb véleményt fogalmazott meg a Fidesz szellemi holdudvarához tartozó Rákay Philip, aki 2011 és 2015 között vezető pozícióban volt a közmédiánál. Rákay „fizetett provokatőröket” említett Facebook-posztjában: „Elképesztő jelenetek zajlanak a Capitoliumnál. Trump támogatói – azóta egyéb netes csatornákon keresztül érkező vélemények szerint: fizetett provokatőrök – betörtek az USA talán legemblematikusabb épületébe.” Azonban szerinte ennél is megdöbbentőbb és képmutatóbb, amit ezzel kapcsolatban a CNN „művel”, amit Rákay a demokraták lakájcsatornájának tart.

Szerinte a demokraták és a CNN is felelős azért, ami a Capitoliumban történt. Majd Rákay is az antifákat vette elő: „Nem emlékszem, hogy ennyire felháborodtak volna hónapokon keresztül, amikor a BLM aktivisták – a szélsőbalos, anarchista, idióta Antifa asszisztálásával – lángba borították az USA nagyvárosait, s teljesen egyértelműen mesterséges, hatalom-destabilizációs tevékenységet folytattak.”

A kommentelők közül pedig sokan arról írtak, hogy valóban az antifák lehettek a Capitoliumban történtek felelősei.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

A legfrissebb budapesti hírekért kattintson ide >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!