A QAnon Sámán ostromolta meg félmeztelenül, szarvakkal a Capitoliumot

2021. január 7. – 09:25

frissítve

A QAnon Sámán ostromolta meg félmeztelenül, szarvakkal a Capitoliumot
A QAnon Shaman a Capitolium ostroma közben – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Trump-hívők egy része között is komoly népszerűségnek örvendő, egy rendkívül szürreális összeesküvés-elméletre alapozó mozgalom, a QAnon prominens alakjai is ott voltak szerdán az amerikai törvényhozást megostromló tömegben. Két, az öltözéke miatt különösen feltűnő figura is látható volt a Capitolium belül, utólag pedig kiderült, mindkettő erősen kötődik a QAnonhoz.

Olyannyira, hogy egyikük nem más, mint az elmúlt hónapok tüntetései során a QAnon-mozgalom egyik legismertebb alakjává váló Shaman, civil nevén Jake Angeli, aki szerdán még a szenátus üléstermébe is bejutott szőrmés-szarvas fejfedőjében pózolva.

Angeli, vagyis a sámán korábban felbukkant az arizonai Maricopa megye választási irodája előtt is, ahol a trumpisták a levélszavazatok megszámlálása ellen tüntettek, de több más trumpista tüntetésen is részt vett, és nem mellesleg megpróbálta megtisztítani az arizonai Glendale egyik bevásárlóközpontját a sátánista, gyerekekkel kereskedő háttérhatalomtól egy rituáléval.

A QAnon-mozgalom egyébként épp erre az összeesküvéselméletre alapul, miszerint Donald Trump sátánista pedofilok ellen harcol a Fehér Házban, így próbálja megmenteni a világot. Trump nem tagadta ezt, amikor erről kérdezték.

Shaman mellett egy másik, kőkorszaki jelmezes QAnon-hívő saját magát azonosította. Aaron Brooklynból a New York Postnak nyilatkozva árulta el, hogy az állítólagos választási csalások miatt vett részt a szerdai ostromban. Aaron a kőkorszaki viseletet idéző szőrmebunda és bot alatt rendőrségi golyóálló mellényt viselt – ehhez később egy, a földön talált rohamrendőrpajzsot is gyűjtött.

A brooklyni QAnon-hívő, Aaron – Fotó: Saul Loeb / AFP
A brooklyni QAnon-hívő, Aaron – Fotó: Saul Loeb / AFP

A Daily Beast eközben arról írt, hogy a Capitoliumban lelőtt nő, a légierő veteránja, Ashli Babbitt szintén QAnon-hívő volt. Babbittet a törvényhozásban lőtték le rendőrök a tüntetés közben, rajta kívül három másik ember vesztette életét még a szerdai zavargások ideje alatt, ám azt egyelőre nem közölték, hogy a másik három ember milyen „egészségügyi probléma” miatt halt meg a Capitoliumon kívül.

Az elektori szavazatok megszámolása és hitelesítése közben kirobbant zavargásokról és ostromról tudósító percről percre hírfolyamunkat itt olvashatja.

Az egyik legismertebb brit bulvárlap, a Daily Mail több más ostromlót is beazonosított, többek között azt a férfit, aki feltett lábbal ült be Nancy Pelosi képviselőházi elnök asztalához. A 60 éves férfi, Richard „Bigo” Barnett állítólag 2022-ben indulna Arkansas állam kormányzói posztjáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!