Trump most a QAnon összeesküvés-elméletet nem volt hajlandó elutasítani

2020. október 16. – 11:08

frissítve

Trump most a QAnon összeesküvés-elméletet nem volt hajlandó elutasítani
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az összeesküvés-elméletek és a legfelsőbb bíróság volt a fő téma a csütörtökön elmaradt második amerikai elnökjelölti vita pótlásaként rendezett fórumokon. Miután Donald Trump nem volt hajlandó részt venni az elnökjelöltek második vitáján, amit az elnök korábbi koronavírus-fertőzöttsége miatt virtuálisan rendeztek volna meg, a két jelölt egymástól 1600 kilométerre tartott élőben közvetített lakossági fórumot (úgynevezett town hallt) magyar idő szerint péntek hajnalban.

A koronavírusból mostanra kigyógyult elnök Miamiban, Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje pedig Philadelphiában választolt a szavazók, illetve a műsorvezetők kérdéseire. Előbbi fórumot az NBC, utóbbit pedig az ABC csatorna szervezte, a két town hall párhuzamosan futott a két csatornán. Trump egy, Biden pedig másfél órán keresztül válaszolt a kérdésekre.

A két fórum hangulata nagyban különbözött egymástól. Míg Biden fórumának moderátora, George Stephanopoulos, aki a Fehér Ház kommunikációs igazgatója volt Bill Clinton első elnöki ciklusa alatt, próbált a háttérben maradni, addig az NBC-n az egyórás fórum elején Savannah Guthrie műsorvezető 20 percen keresztül szorongatta Trumpot kérdéseivel.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Trump fórumának leglényegesebb momentuma egyértelműen az volt, amikor az elnök nem volt hajlandó elítélni a QAnon összeesküvés-elméletet. Az elmélet lényege az, hogy vezető demokrata politikusok és hírességek, mint például a Clinton házaspár, Barack Obama, Soros György, Oprah Winfrey, vagy éppen Tom Hanks, tagjai egy sátánista kannibál pedofilhálózatnak.

Az elmélet szerint Trump azért indult el 2016-ban az elnökválasztáson, mert egy csoportnyi tábornok beszervezte őt, hogy leszámoljon a pedofilhálózattal. Az elmélet hívői szerint Trump már tervezi a Vihar nevű hadműveletét, ami során a szekta több ezer tagját tartóztatja majd le. Az FBI a QAnont potenciális terrorista veszélyként kategorizálta, az utóbbi hetekben pedig a Twitter, a Facebook és a YouTube is betiltotta az elmélet terjesztését.

Az elnök kampányrendezvényein rendre láthatóak a QAnont támogató plakátok és zászlók, így annyira nem volt meglepő, hogy az elnök nem volt hajlandó elítélni azt. A műsorvezető kérdésére, hogy elítéli-e az elméletet azt válaszolta, hogy

semmit sem tud a QAnonról. Az egyetlen dolog, amit tud az elmélet hívőiről, hogy ellenzik a pedofíliát, és ő ezzel abszolút egyet tud érteni. Akikről viszont sokat tud, az Antifa és a radikális baloldaliak, akik szerinte porig égetik az amerikai városokat.

Maradva az összeesküvés-elméleteknél, a moderátor ezután azt is felhozta, hogy Trump a héten megosztott a Twitteren egy olyan elméletet, miszerint Obama és Biden megölette az Oszama bin Ladennel végző elit tengerészgyalogos alakulat tagjait, hogy ezzel leplezzék el azt a tényt, hogy valójában nem Bin Ladennel, hanem csak egy dublőrével sikerült végezni 2011-ben. Trump erre úgy reagált, hogy ő a bejegyzés megosztásával nem akart állást foglalni, az emberek, akik olvassák a tweetet el tudják dönteni maguk, hogy igaz-e, vagy sem.

Az elnök a fórumon a kampány során először jelentette ki azt, hogy hajlandó a békés hatalomátadásra abban az esetben, ha veszít. Erre a kérdésre korábban egyszer sem volt hajlandó egyenes választ adni. Annyit azért hozzátett, hogy a demokraták szerinte elcsalják a választást a levélszavazatokkal. „Azt akarom, hogy tiszta legyen a választás, ahogy mindenki más is.”

Mindeközben Philadelphiában Biden sem úszta meg kellemetlen kérdések nélkül, habár ő többször is hosszabb beszédeket mondhatott, amiket a moderátor nem szakított közbe. Miután sem ő, sem alelnökjelöltje, Kamala Harris kaliforniai szenátor nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre az elnökjelölti és az alelnökjelölti vitán, hogy növelnék-e a legfelsőbb bíróság létszámát, a fórum moderátora itt is felhozta a témát.

Biden továbbra sem volt hajlandó egyenes választ adni, annyit viszont kijelentett, hogy még a választás napja előtt nyilvánosságra fogja hozni az álláspontját, ami attól függ, hogy a republikánusoknak tényleg sikerül-e még októberben beiktatniuk Trump jelöltjét, a konzervatív, abortuszellenes Amy Coney Barrettet, akivel 6-3-as többségbe kerülnének a konzervatív bírák a testületben.

A fórumon természetesen a koronavírus-járvány is előkerült. A járvánnyal kapcsolatban a volt alelnök azt mondta, majd az alapján dönti el, hogy kötelezővé tenné-e a koronavírus elleni védőoltást, hogy pontosan milyen a vakcina, mikor lesz elérhető és hogyan tudják eljuttatni az ország különböző pontjaira.

A napokban derült ki, hogy hárman is koronavírusosak lettek Biden és Harris kampánycsapatában. Az egyik fertőzött ráadásul az alelnökjelölt egyik főtanácsadója, ezért bejelentették, hogy Harris egy időre felfüggeszti a kampányolást. Mind neki, mind Bidennek negatívak lettek a teszteredményei.

19 nappal a választás előtt már csaknem 20 millióan leadták a szavazatukat Amerika-szerte. A FiveThirtyEight mértékadó előrejelzése szerint Bidennek 87 százalék az esélye a győzelemre. Az országos felmérésekben átlagosan 10,5 százalékkal vezet a volt alelnök, de ami lényegesebb, hogy majdnem az összes csatatérállamban ő áll az élen, viszont ezekben szorosabb az állás. Az elnökjelöltek utolsó vitáját egy hét múlva, október 22-én rendezik.

Az amerikai elnökválasztásról, illetve az esélyekről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Donald Trump az NBC október 15-i fórumán Miamiban)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!