Gyurcsány temeti a nárcisztikus populizmust

2021. január 7. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz egyelőre nem kommentálta a washingtoni eseményeket, a kormánypártból elsőként Novák Katalin írta le véleményét az amerikai elnökválasztás eddig példátlan fejezetéről, a Capitolium tüntetők általi megrohamozásáról.

„A demokráciát meg kell őrizni a választások előtt, alatt és után is, mindenütt a világon” – írta a Twitteren angol nyelvű bejegyzésében a családokért felelős tárca nélküli miniszter, sokkolónak tartva a képeket, amelyek a Capitolium előtt és az épületben történtek, ahol a demokrata Joe Biden elnökválasztási győzelmének végleges hitelesítése zajlott, amit sem a republikánus elnök, Donald Trump, sem hívei nem ismernek el.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

„A nacionalista, nárcisztikus populizmust Trump világtényezővé tette. Most ő ölte meg” – írta Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében. A DK alapítója szerint drámai órák tanúja a világ, hiszen az Egyesült Államokban olyan események zajlanak, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak: pár ezer állampolgár betört „a washingtoni Capitolium épületébe, törtek és zúztak, csak mert állampolgártársaik többsége más utat, más elnököt választott, mint amit és akit ők szerettek volna.” „Trump elnök fontos örökséget hagy ránk. Annak megértését, hogy a nacionalista, nárcisztikus populizmus mit hoz ránk. Trump ennek a világnak a legbefolyásosabb embere volt. Most éppen ő buktatja meg azt. Mert leleplezte gondolkodása, magatartása tarthatatlanságát” – írta az egykori kormányfő.

Az MSZP-ből elsőként Kunhalmi Ágnes mondta el véleményét a történtekről: „Ez elfogadhatatlan, a demokrácia értékeinek semmibe vételét jelenti. Semmilyen eszköz nem megengedett arra, hogy a választásokon kinyilvánított népakaratot megváltoztassák. Ilyen cselekményt csak olyanok követnek el, akik diktatúrát vagy legalábbis autoriter rendszert akarnak bevezetni” – írta a politikus a Facebookon.

Jávor Benedek: Magyarország erre már korábban példa volt

A Párbeszéd uniós tanácsadója volt az első, aki közvetlenül párhuzamot vont a magyarországi folyamatok és a washingtoni események között. Jávor Benedek Facebook-bejegyzésében azt írja:

„Mi, magyarok persze ebben is fényévekkel a világ előtt járunk, és ízelítőt adtunk mindebből már 2006-ban (ami nem, nem ment fel az akkori rendőri túlkapások felelőssége alól, a rendőri és politikai vezetés súlyos hibáit nem törli el visszamenőleg, de segít kontextusba helyezni). Világos azonban, hogy mindaz amit Trump, Orbán, Bolsonaro, Kaczynski a hatalomban, Le Pen, Wilders, Salvini és mások pedig hatalmon kívül képviselnek, az belső logikája szerint nem fér össze a demokratikus intézményekkel és eljárásokkal.

Hiszen ha ”a haza nem lehet ellenzékben„, ha a nemzetre leselkedő súlyos veszélyeket kizárólag a populista széljobb háríthatja el, akkor az ő hatalomra kerülésük/hatalmon maradásuk, illetve mások hatalomra kerülésének/hatalmon maradásának megakadályozása szükségképpen fontosabb cél, mint a demokratikus eljárások és intézmények tiszteletben tartása.

Mindez, ahogy arra sokan felhívták már a figyelmet, előre vetíti a Fidesz várható reakcióját egy esetleges ellenzéki győzelemre 2022-ben. A kérdés nem az, hogy nyitott-e egy ország populista jobboldala ilyen megoldások felé (mindegyiké nyitott), hanem az, hogy egy adott ország államberendezkedése, közigazgatása, demokratikus fékei és ellensúlyai képesek-e ellenállni ennek a kísérletnek” – írta az egykori EP-képviselő.

LMP: Ide vezet a populizmus és a gyűlöletkeltés

„Politikai közösségünk elítéli az erőszakot és elutasítja a hatalom megdöntésére irányuló erőszakos cselekedeteket. Ez az alapvetés. De az is legyen világos mindenki számára, hogy ide vezet a populista jobboldali, ”konzervatív„ politika” – reagáltak az LMP társelnökei. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté szerint elkerülhetetlen végkifejletévé váltak a tegnapi események annak, ahogy Donald Trump tevékenykedett az elmúlt években.

„A népet hergelő populizmus, a gyűlöletkeltés, a legaljasabb nacionalizmus, a demokrácia intézményeibe vetett bizalom aláásása, az állandó ”fake news„-ozás, a szabadságjogok sárba tiprása, a felelőtlen hazudozás vezetett ide”

– írják, hozzátéve, „tegnap bebizonyosodott az is, hogy akik konzervatívként csak az uszítás politikájában hisznek és megkérdőjelezik mások nemzethez való tartozásának jogát, valójában semmilyen demokratikus hagyományt, intézményt és értéket nem tisztelnek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!