Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke

2020. november 3. – 18:08

frissítve

Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke
Joe Biden győzelmi beszéde Wilmingtonban november 7-én – Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szombat délután egymás után hirdették ki az amerikai nagy tévék és hírügynökségek, hogy a demokrata Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást Donald Trump elnökkel szemben.
  • Bidennek 253 elektora volt, Trumpnak 214, miután pedig a CNN, az ABC, az NBC, a BBC sorra ítélte behozhatatlannak a demokrata jelölt előnyét a kulcsfontosságú Pennsylvaniában, Biden 273 elektorral átlépte a győzelemhez szükséges 270-et.
  • Azóta Nevadát is Bidennek adták a tévécsatornák, így már 279 elektornál jár.
  • Biden pénteken tudott fordítani Pennsylvaniában, ahol 0,5 százalékponttal, több mint 34 ezer szavazattal vezet, és a tévék adatelemzői szerint a hátralévő szavazatok többségét is ő fogja kapni.
  • Még több államban is számolnak, és két másikban is Biden vezet, ezért az előnye tovább nőhet később. Trump viszont Pennsylvania nélkül már nem tudott nyerni.
  • Georgiában is átvette a vezetést Biden, és már több mint 9000 szavazat az előnye, de várhatóan újraszámolás jön az államban.
  • Arizonában Trump került közelebb Bidenhez, de az csak a végére derülhet ki, hogy be tudja-e érni.
  • Biden győzelmi beszédében azt mondta, olyan elnök lesz, aki egyesíteni, nem pedig megosztani akar, minden amerikaiért dolgozni fog, Trump szavazóitól pedig azt kérte, adjanak egymásnak esélyt.
  • Trump bejelentette, hogy nem ismeri el Biden győzelmét, szombaton is azt írta ki a Twitterére, hogy ő nyert sok szavazattal.
  • Trump kampánycsapata több szoros államban bírósághoz fordulna, és újraszámolást akar kérni.

Élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunk az amerikai elnökválasztásról

Florida után a másik nagy, hagyományosan republikánus államot is behúzta Trump. Az elnök 81 százalékos feldolgozottságnál 6 százalékkal, 52-46 arányban nyert. Az győzelem után 38 elektorral gazdagodik Trump. Négy évvel ezelőtt Trump 9 százalékkal győzte le Hillary Clintont.

Közben Joe Biden nyert Rhode Island-en 59-39 arányban, és így 4 elektorral gazdagodik. Az állás jelenleg 219-209 Joe Biden javára. A jelölteknek 270 elektort kell elérniük a győzelemhez.

A piros Trump győzelmét, a kék Bidenét jelöli:

A közösségi oldal káros vagy félrevezető információként jelölte meg Donald Trump amerikai elnök bejegyzését, melyben az elnök a teljesen nyílt választási versengésről azt írta, „NAGYON vezetünk, de megpróbálják ELCSALNI a választást”.

99 százalékos feldolgozottságnál Trump 8 százalékkal nyert az államban. Az elnök a szavazatok 53 százalékát gyűjtötte be, míg Biden 45-öt. Az iowai győzelemmel hattal nőtt Trump elektorainak száma. A felmérések fej fej mellett küzdelmet jósoltak a választás előtt az államban. Négy éve 9,5 százalékkal nyert itt Trump.

Megtörtént az, amitől egy elhúzódó szavazatszámlálás esetén sokan tartottak: Donald Trump twitteren bejelentette, hogy

NAGYON vezetünk, de megpróbálják ELCSALNI a választást. De nem engedjük őket. A szavazókörök lezárása után nem lehet szavazatokat leadni!

Majd egy külön posztban bejelentette, hogy Biden után hamarosan ő is megszólal majd, majd – alaptalanul – hozzátette, hogy „Nagy győzelem!”

88 százalékos feldolgozottságnál Bidené a szavazatok 54 százaléka Minnesotában. Trump 44 százalékon áll. A CNN, a FOX News és az AP szerint is már biztosan Bidené az állam, amely 10 elektort ad. Négy évvel ezelőtt Hillary Clinton csak másfél százalékkal nyert az államban.

Joe Biden demokrata elnökjelölt és felesége, Jill Biden a választási éjszakán a Delaware-i Wilmingtonban – Fotó: Angela Weiss / AFP
Joe Biden demokrata elnökjelölt és felesége, Jill Biden a választási éjszakán a Delaware-i Wilmingtonban – Fotó: Angela Weiss / AFP

Joe Biden Dealware-ből szólt a szavazóihoz. Hangsúlyozta, hogy tudták előre, hogy hosszú idő lesz, mire kiderül a választás eredménye. A volt alelnök azt mondta, hogy jó érzései vannak az eredményekkel kapcsolatban, és jó úton vannak afelé, hogy megnyerjék a választást. Kiemelte, hogy sikerült elnyerniük a republikánusoktól Arizonát, és úgy gondolja, hogy Georgiát és Pennsylvaniát is sikerülni fog visszahódítani.

Az előzetesen sorsdöntőnek tartott Pennsylvaniában 61 százalékon áll a feldolgozottság, és Trump 56,9 százalékkal vezet, míg Biden 41,9 százalékon áll. Azonban a Trumpnak kedvező körzetekből érkeztek már be zömében az eredmények, a nagyvárosokban, például Pittsburghben még alacsony a feldolgozottság. A levélszavazatok miatt is várható volt, hogy sokáig fog tartani a szavazatszámlálás.

A szomszédos Michiganben 57 százalékos feldolgozottságnál Trump 53,9 százalékkal vezet, Biden 44 százalékon áll. A CNN-en azonban arról beszéltek, hogy miért lehet mégis szorosabb az állás később: ezeknek a szavazatoknak a 20 százaléka előzetes szavazat, ami a demokratáknak kedvez, míg az összes szavazatnak végül majd az 55 százaléka ezek közül kerülhet ki.

A déli tagállamban 80 százalékos feldolgozottságnál Trump tetemes, 8 százalékos előnyre tett szert, úgyhogy a néhány tízezernyi szavazat összeszámolásában bejelentett késés valószínűleg nem számít majd döntőnek.

Trump nyerte meg az egyik legfontosabb államot, Floridát. 96 százalékos feldolgozottságnál az elnök vezet a szavazatok 51,3 százalékával. Demokrata ellenfelének, Joe Bidennek 47,8 százaléka van. A választás előtt majdnem minden felmérés, ha szorosan is, de Biden előnyét jelezte. A FiveThirtyEight súlyozott átlaga szerint a volt alelnök 2,5 százalékkal vezetett november 2-án, bár az előnye július végén még 7,6 százalékos volt. Az állam 29 elektort ad.

Nebraska és Maine az állami szinten odaítélt elektorokon kívül a kongresszusi körzetekben is lehet szerezni 1-1-et.

Bidennek van esélye megszerezni 1 elektort a nebraskai második körzetben, ahol 54,31 százalékon áll, Trump 43,88 százalékkal követi.

A CNN közben Idahót is odaadta Trumpnak.

Szavazatszámlálók a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban – Fotó: Bing Guan / Reuters
Szavazatszámlálók a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban – Fotó: Bing Guan / Reuters

Miközben az amerikaiak már ízületi gyulladást kaphatnak a híroldalak frissítésétől, az alig hatmilliós, ámde a végeredmény szempontjából kulcsfontossággal bíró Wisconsin államban az előzetesen vártnál is lassabban megy a szavazatok összeszámlálása. A New York Times tudósítójának helyi illetések elárulták, hogy a számláláshoz használt gépek túl lassan dolgoznak. Az eredmény követését megnehezíti, hogy Wisconsin helyi szabályai szerint a nem lakóhelyen leadott szavazatok megoszlását csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az összes ilyen voks összeszámlálásával végeztek.

A CNN, a New York Times, az AP és a Fox News projekciójában is Biden nyeri Virginiát. A feldolgozottság 75 százalékon áll, és ez alapján Biden vezet 52,4 százalékkal, Trump 45,9 százalékon áll. A demokratáknak kedvező külvárosi részekről hiányoznak még elsősorban szavazatok.

Közben Ohiót is odaadták Trumpnak, közel akkora, 8 pontos különbséggel nyeri meg, mint négy évvel ezelőtt.

70 százalékos országos feldolgozottságnál Joe Biden 1,5 százalékkal vezet Trump előtt. A demokrata jelölt az eddig megszámolt 112,4 millió szavazat 50 százalékát gyűjtötte be eddig, míg az elnök 48,5 százalékon áll. Négy évvel ezelőtt Hillary Clinton 2 százalékkal szerzett több szavazatot Trumpnál. Fontos, hogy nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem összesen 538 elektor a tét, aki 270-et elér, az már győztesnek mondhatja magát. Az oldal tetején lévő, elektori állást jelző csíkunkon követheti, hogy várhatóan mennyi elektort szereznek az egyes jelöltek.

Egy ideje már gyülekeznek a tüntetők Washington DC-ben, a Fehér Ház közelében, az ABC News tudósítása szerint nemrég a rendőrök kiemeltek egy tüntetőt, és elvitték. A Fehér Ház védelmét a napokban erősítették meg, mert attól tartottak zavargások lehetnek.

Most, hogy kiderült, néhány államon fog múlni az elnökválasztás kimenetele, érdemes észben tartani, hogy pont ezekben az államokban nem fog (magyar idő szerint) szerda hajnalra eldőlni a küzdelem.

  • Wisconsinban szerda délre lesz teljes eredmény,
  • Michiganben elvileg péntekig is elhúzódhat a folyamat, de a helyi hatóságok megígérték, hogy csipkedni fogják magukat, és szerdára végeznek
  • viszont a legnagyobb trófeának számító, a választást minden bizonnyal eldöntő Pennsylvania államban tényleg csak péntekre lesz eredmény. Itt jelenleg a szavazatok 42 százalékának összeszámlálása után Trump vezet, azonban a Biden-fellegvárnak számító Pittsbourgh és Philadelphia szavazatainak feldolgozottsága még nagyon alacsony
  • és a tetemes, de nem behozhatatlan Trump-előnyt mutató Georgia államban sem végeznek szerda délig a szavazatszámlálással
A Michigan állambeli Flint egyik szavazóhelyisége 2020. november 3-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters
A Michigan állambeli Flint egyik szavazóhelyisége 2020. november 3-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Az elnök 49 százalékos feldolgozottságnál 61 százalékon áll, Biden 37,5-ön. Négy évvel ezelőtt Trump 18 százalékkal győzött az államban. A CNN, a FOX News, a Reuters, az AP és a New York Times szerint is biztos már Trump győzelme az államban.

Kalifornia (55 elektor), Washington (12) és Oregon (7) is az övé a CNN projekciója szerint, de ebben semmi meglepetés sincs, jellemzően demokrata államokról van szó, 2016-ban Hillary Clinton is vitte mindhármat.

Trump eközben a három elektori szavazatot érő Wyomingot húzta be.

60 százalékos feldolgozottságnál a volt alelnök 54,12, Trump 43,94 százalékkal áll. A CNN, a Reuters és az AP is Bident kiálltotta ki győztesként az államban, ahol Hillary Clinton 8 százalékkal nyert négy éve.

Mindeközben mindkét pártnak sikerült megnyernie egy olyan szenátusi széket, mely eddig nem volt az övék. A demokrata John Hickenlooper 55-43 arányban győzte le Cory Gardner coloradói szenátort. 2011 és 2019 között Hickenlooper töltötte be az állam kormányzói tisztségét.

Alabamában a republikánus Tommy Tuberville 63-37 arányban nyert Doug Jones demokrata szenátor ellen. Alabamában utoljára 1972-ben nyert demokrata elnökjelölt, így nem túl nagy meglepetés Tuberville győzelme, aki eddig amerikaifutball-edzőként jeleskedett.

Lindsey Grahamnek sikerült megőriznie a székét azután, hogy ellenfele, Jamie Harrison rekordsokat, 57 millió dollárt gyűjtött a kampányára. A dél-karolinai szenátor az utóbbi években Trump egyik leglelkesebb támogatója volt a szenátusban, annak ellenére, hogy amikor Trump még csak elnökjelölt-aspiráns volt, ő volt az egyik legnagyobb kritikusa.

>>> Ha többet szeretne megtudni a legfontosabb szenátusi összecsapásokról, olvassa el cikkünket a témában. <<<

88 százalékos feldolgozottságnál Trump 52,8 százalékkal vezet, Biden 45,8 százalékon áll Ohióban. Négy éve Trump 8,13 százalékkal nyerte meg az államot, de most sokkal szorosabb állást mutattak előre a felmérések, amik Floridához hasonlóan itt is komolyan tévedhettek, ha ekkora marad a különbség. A FiveThirtyEight modelljében 0,6, a RealClearPoliticsen 1 százalék volt Trump előnye.

A CNN közben odaadta Illinois-t Bidennek, Missourit Trumpnak.

Trump támogatói emléktárgyakat árulnak egy bódéból az Ohio-beli Hubbardban – Fotó: Bing Guan / Reuters
Trump támogatói emléktárgyakat árulnak egy bódéból az Ohio-beli Hubbardban – Fotó: Bing Guan / Reuters

New Hampshire-t négy éve csak 0,4 százalékkal nyerte Hillary Clinton, de most a felmérések Biden biztos előnyét mutatták, és a CNN és az ABC News is odaadta a demokrata jelöltnek. A feldolgozottság egyébként 40 százalékos, Biden 53,3 százalékon, Trump 45 százalékon áll.

A CNN projekciójában Louisiana, Kansas, Utah és Nebraska állami szinten elnyerhető 3 elektora is Trumpé (két elektort a két kongresszusi körzet eredménye alapján külön ítélnek oda).

Donald Trump erőt akar mutatni, és mindenképpen fog beszélni még helyi idő szerint kedd éjjel, akkor is, ha nem lesz még végeredmény, mondta az elnök kampánycsapatának egy tagja a CBS-nek.

Arizonában már 73 százalékos a feldolgozottság, az előzetes szavazatok mellett Biden 53,9 százalékkal vezet, Trump 44,6 százalékon áll.

Nagyjából 350-400 ezren szavaztak levélben az egyik legfontosabb csatatérállamban, ebből 76 ezret dolgoztak fel, és várhatóan ma már nem is fognak többet, írja a FiveThirtyEight. Ez Biden szempontjából fontos, mivel az ő szimpatizánsai inkább levélben szavazók. Jelenleg amúgy közel 90 ezer szavazattal Trump vezet, de csak 27%-os a feldolgozottság.

A New York Times szakértője, Nate Cohn közben arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyan területek az államban, például Trumbull megyében, ahol Trump felülteljesít 2016-hoz képest.

Sarah McBride az alig egymilliós keleti-parti Delaware-ben nyerte el a tagállam szenátusának egyik mandátumát. A 30 éves McBride akkor lett országosan ismert politikus, amikor első transzneműként felszólalt a 2016-os demokrata elnökjelölő konvención.

Sarah McBride 2016-ban – Fotó: Saul Loeb / AFP
Sarah McBride 2016-ban – Fotó: Saul Loeb / AFP

Montanában és Utahban is most zártak a szavazókörök.

Ohiót 2016-ban 8,13 pontos különbséggel nyerte Trump, de az előzetes felmérések most szoros állást jósoltak. Biden sokáig vezetett, de 74 százalékos feldolgozottságnál 50,6 százalékra áll Trump és 48,1 százalékra a demokrata jelölt. Az ohió eredmények azért is érdekesek, mert ezekből is lehet következtetni majd arra, hogyan szerepelhet Biden a középnyugaton.

A piros Trump győzelmét, a kék Bidenét jelöli, a lájk pedig most az izgalom jele.

Mindkét államban nyert 2016-ban, most is vitte a 9-9 elektori szavazatot, így összesen 72-nél jár.

Az elnökválasztással párhuzamosan egy csomó kongresszusi mandátumról is szavaz Amerika, Georgia állam egyik körzetében például egy bizonyos Marjorie Taylor Greene ellenjelölt nélkül lett a képviselőház tagja. A 46 éves republikánus politikus lesz az első olyan képviselő, aki magát nyíltan a QAnon nevű, megdöbbentően népszerű összeesküvés-elmélet hívének vallja. A QAnon tényleg akkora zagyvaság, hogy arra a Garamond kiadó szerkesztői is elismerően csettintenének, de azért kihámozható belőle egy Végső Igazság: Donald Trump titkos háborúja a sátánista pedofil szektával, melynek befolyása kiterjed a politikai elitre (igen, jól gondolják, Soros György is benne van), a médiára és az üzleti elitre. Greene is a QAnon fantazmagóriáival felfegyverezve száll harcba a liberális elit ellen, posztjaiban Soros Györgyöt azzal vádolta, hogy náci, Obamát azzal, hogy muszlim (mondjuk ez egy régi vád) a QAnon főgonosza, Hillary Clinton pedig egy sorozatgyilkos. Videóiban rendszeresen AR-15-ös karabéllyal a kezében fenyeget kisebbségi származású demokrata politikusokat, a muszlim Ilhan Omart és Rashida Tlaibot például „a kormányzat elleni iszlám inváziós erő” tagjainak minősítette.

Marjorie Taylor Greene – Fotó: Elijah Nouvelage / Getty Images / AFP
Marjorie Taylor Greene – Fotó: Elijah Nouvelage / Getty Images / AFP

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!