A demokraták a szenátust is visszahódítanák

2020. november 3. – 23:46

A demokraták a szenátust is visszahódítanák
A Kapitólium épülete Washingtonban – Fotó: Samuel Corum / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az elnökválasztás az egyetlen, amit kedden tartanak az Egyesült Államokban, 435 képviselői, 35 szenátori és 11 kormányzói székért is öldöklő verseny folyik. Arra is van esély, hogy 10 év után először újra a demokratáké lehet a Fehér Ház, a képviselőház és a szenátus is, de az is lehet, hogy megosztott marad a két nagy párt között az elnökség és a kongresszus. Egy volt űrhajós, egy amerikaifutball-edző és egy korábbi elnökjelölt-aspiráns is nagyot nyerhet a szenátusi választásokon, miközben egy republikánus nagyágyú nagyot bukhat.

A szavazást könnyen befolyásolhatja Amy Coney Barrett ügye. A konzervatív főbíró jóváhagyását rekordidő alatt nyomták át a szenátuson a republikánusok, akik megihatják most ennek a levét. De van olyan republikánus is, aki többek között amiatt veszítheti el szenátusi székét, mert saját párttársai ellen szavazott egy hete.

Jelen állás szerint a republikánusoknak 53-47-es többségük van a szenátusban (ha a demokratákhoz számítjuk a két velük szavazó független szenátort, Bernie Sanderst és Angus Kinget is), a képviselőházban viszont 2019 óta a demokraták vannak 235-197-es fölényben. Az előrejelzések szerint a demokratáknak 97 százalék az esélye, hogy megtartják a képviselőházat, sőt 4-5 hellyel még növelhetik is képviselőik számát a FiveThirtyEight szerint.

A republikánusok azonban nem lehetnek hasonlóan reményteliek a szenátussal kapcsolatban. Az előrejelzések szerint ugyanis mindössze 25 százalék az esély arra, hogy sikerül megőrizni a többségüket az amerikai törvényhozás felsőházában. A FiveThirtyEight szerint a demokraták valószínűleg 52-48-as vagy 51-49-es arányú többségben lesznek januárban, miután 5 vagy 6 széket is sikerülhet elnyerniük a republikánusoktól, míg a republikánusok a felmérések szerint csak egyet hódítanak vissza tőlük. Előrejelzésük szerint 75 százalék az esély, hogy az övék lesz a Fehér Ház, a szenátus és a képviselőház is. A RealClearPolitics szerint egy 50-50-es döntetlen a legvalószínűbb a szenátusban. Ha Biden győz, akkor még ez az eredmény is kedvező a demokratáknak, ugyanis döntetlen esetén az alelnöké a döntő szavazat.

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!<<<

A demokrata elnökjelöltségért folytatott harcot nagyon elbukta, de könnyen szenátor lehet

A demokraták a legmagabiztosabbak Coloradóban lehetnek, már ami a republikánusoktól elhódítandó szenátusi székeket illeti. Itt John Hickenlooper indul, aki 2003 és 2011 között az állam legnagyobb városának, a 600 ezer lakosú Denvernek volt polgármestere, majd 2011 és 2019 között ő töltötte be Colorado kormányzói tisztségét. 2019-ben indult a demokraták elnökjelölti pozíciójáért, ám csúnyán elbukott, miután relatív országos ismeretlensége miatt az 1 százalékot is alig tudta elérni a felmérésekben, így fél évvel az iowai kaukusz előtt kiszállt a versenyből, melyet végül Joe Biden nyert meg.

Coloradóban már sokkal jobbak az esélyei. A közvélemény-kutatásokban végig 8-10 százalékos előnyben volt az állam jelenlegi republikánus szenátora, Cory Gardner ellen az ősz folyamán. A demokraták tehát jogosan bizakodhatnak, a FiveThirtyEight 84 százalékos győzelmi esélyt és 7,7 százalékos előnyt jósol neki, míg a RealClearPolitics 8,5-öset.

54 napot már eltöltött az űrben, de legalább 730-at a szenátusban is szeretne

A demokrata jelölt Mark Kelly egy halloween-jelmezes fiúval pózol egy phoenix-i kampányrendezvényen 2020. októer 30-án – Fotó: Courtney Pedroza / Getty Images / AFP
A demokrata jelölt Mark Kelly egy halloween-jelmezes fiúval pózol egy phoenix-i kampányrendezvényen 2020. októer 30-án – Fotó: Courtney Pedroza / Getty Images / AFP

Az este egyik legizgalmasabb összecsapása Arizonában ígérkezik. Az államban az elmúlt 68 évben mindössze egyszer, 1996-ban nyert demokrata elnökjelölt, és 1969 óta mindössze kétszer nyert demokrata szenátor. Két évvel ezelőtt a demokrata Kyrsten Sinema mindössze 2 százalékkal győzte le republikánus ellenfelét, Martha McSallyt. 2019. január 3-án azonban mindketten beülhettek a szenátusba, miután az állam másik szenátora 2018 végén lemondott pozíciójáról, és a republikánus kormányzó McSallyt nevezte ki szenátornak.

Azonban az amerikai törvények szerint a kinevezett szenátorok csak az első adandó választásig maradhatnak a pozíciójukban, akkor kénytelenek megmérettetni magukat. Így 2020-ban időközi választás van Arizonában McSally helyéért. A háborús veterán pilóta ellen a szintén veterán pilóta, majd űrhajós Mark Kelly indul demokrata színekben.

Mindketten szolgáltak az öbölháború során, ám míg McSally egészen 2010-ig a légierő kötelékében maradt, addig Mark Kellyt ikertestvérével, Scottal együtt 1996-ban beválogatta űrhajósnak a NASA. Mark Kelly első, 2001-es és utolsó, 2011-es küldetését is az Endeavour űrsikló fedélzetén teljesítette. Tízéves űrhajós karrierje során négyszer járt az űrben, ahol összesen 54 napot töltött. Ő volt az utolsó előtti űrsikló küldetés parancsnoka. 2015 márciusa és 2016 márciusa között részt vett a NASA egyéves kísérletében, mely során ikertestvére, Scott 340 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, míg ő a Földön maradt, hogy a NASA kutatói megvizsgálhassák az űrben töltött idő hatásait.

Kelly a mostani választás előtt semmiféle politikai tisztséget nem viselt. Választási programjának fő pontja a fegyverviselés szigorítása, miután felesége, Gabby Giffords korábbi arizonai képviselő ellen 2011 januárjában merényletet követtek el. A merényletben hatan életüket vesztették, Giffordsot pedig életveszélyes fejlövéssel szállították kórházba. Giffords életét sikerült megmenteni, és mostanra már újra tud járni, beszélni, olvasni és írni.

A közvélemény-kutatásokban végig 5-6 százalékos előnyben volt McSallyval szemben az ősz folyamán. A FiveThirtyEight 78 százalékos győzelmi esélyt és 5,2 százalékos előnyt jósol neki, míg a RealClearPolitics 5,7-eset. Ha nyer is, Kelly hat helyett mindössze két évig lehet majd szenátor, ugyanis a mostani csak időközi választás, a „rendes” választás 2022-ben lesz, amin újra meg kell majd méretnie magát.

Attila hun királlyal kampányolt

Arizona mellett Georgiában is időközi választást tartanak. Az államban 1996 óta mindig a republikánus jelölt nyert, ráadásul 2003 óta az összes kormányzó és 2005 óta az összes szenátor is republikánus volt. Miután Johnny Isakson 2019 végén lemondott, a kormányzó Kelly Loefflert nevezte ki szenátornak, mely pozícióját most meg kell védenie.

Loeffler kampányának fő üzenete az volt, hogy ő Trump legnagyobb híve a szenátusban. Sőt, azzal kampányolt, hogy még Attila hun királynál is konzervatívabb.

A verseny minden bizonnyal nem most, hanem csak január 5-én fog eldőlni, ugyanis a georgiai törvények szerint (több déli államhoz hasonlóan) amennyiben egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát, akkor második fordulót kell kiírni a két legnépszerűbb jelölt között. Loeffler székéért ráadásul nem volt előválasztás, így a választáson nyolc demokrata, öt republikánus és még hét jelölt indul. A választás fő esélyese azonban nem Loeffler, hanem a demokrata Raphael Warnock tiszteletes, aki a New York Times felmérése szerint 4 százalékkal győzné le a második fordulóban. A FiveThirtyEight szerint 63 százalék esélye van Warnocknak a győzelemre.

A másik georgiai szenátori székért még ennél is szorosabb a verseny, ott mindkét jelölt 49 százalék körül áll, bár az utóbbi napokban a korábbi oknyomozó újságíró Jon Ossoffnak kedveztek a felmérések a jelenlegi republikánus szenátor, David Perdue-val szemben.

A szexbotránya után nőtt az előnye

Cal Cunningham személyében a demokraták Észak-Karolinában is egy háborús veteránt indítottak a republikánus szenátor ellen. Cunningham katonai ügyészként szolgált Irakban és Afganisztánban is. Ellenfele, Thom Tillis kezdetben többször is szembefordult Trumppal, ám az elmúlt négy év alatt ő is beállt az elnök mögé pártja nyomására. Tillis is résztvett azon a szeptember végi fehér házi szuperterjesztő eseményen, melyen Trump bemutatta főbíró-jelöltjét, Amy Coney Barrettet. Az eseményt követően az elnöknek és még egy tucatnyi résztvevőnek pozitív lett a koronavírustesztje, köztük Tillisnek is.

Mióta bejelentette indulását, szinte minden felmérésben Cunningham állt az élen. Október 3-án azonban robbant a bomba, kiderült, hogy Cunningham a nyár folyamán megcsalta feleségét, akivel 20 éve házasok, és két gyereket nevelnek együtt. A demokrata jelölt szexuális tartalmú üzeneteit a National File nevű jobboldali lap hozta nyilvánosságra. A nő, Arlene Guzman Todd később megerősítette, hogy szexuális kapcsolat is volt köztük.

Nagy meglepetésre a botrány nem ártott Cunningham esélyeinek, sőt azóta legalább három, megbízhatónak tartott közvélemény-kutató mért 10 százalékos előnyt neki. Október 3. előtt 2,8 százalék körüli volt az átlagos előnye a felmérésekben, jelenleg pedig 3,2 a FiveThirtyEight szerint, akik 68 százaléknyi esélyt adnak neki a győzelemre. A RealClearPolitics szerint 2,6 százalékkal vezet Tillis előtt.

Sokba kerülhet neki az új főbíró megszavazása

Az este nagy vesztese a dél-karolinai Lindsey Graham lehet, aki az utóbbi években Trump leglelkesebb támogatója volt a szenátusban, annak ellenére, hogy amikor Trump még csak elnökjelölt-aspiráns volt, ő volt az egyik legnagyobb kritikusa.

Grahamet főleg amiatt támadják, hogy négy évvel ezelőtt arra hivatkozva nem tartottak még csak meghallgatást sem Barack Obama legfelsőbb bírósági jelöltjéről nyolc hónappal a szavazás előtt, hogy választási év van, és a következő elnöknek kellene majd döntenie. Akkor republikánus szenátorok – legfőképpen Graham – megígérték, hogy ha esetleg előfordulna az, hogy 2016-ban a republikánus jelölt nyer az elnökválasztáson, és 2020-ban megüresedik egy legfelsőbb bírósági pozíció, ők nem fognak a novemberi választás előtt új legfelsőbb bírót jelölni és jóváhagyni.

A demokraták szerint a republikánusok nemes egyszerűséggel felrúgták ezt a saját maguk által hozott szabályt Amy Coney Barrett jóváhagyásával. Miután akkor blokkolták Obama jelöltjét, végül a mostanival együtt három konzervatív legfelsőbb bírót is sikerült beszavazniuk az elmúlt ciklusban a testületbe, ahol így már 6-3-as többségben vannak a republikánus elnökök által kinevezett bírók. Ez azonban akkora győzelem az amerikai konzervatívok számára, hogy még Graham esetleges vereségével együtt is megérné nekik.

A republikánus Lindsey Graham egy támogatója Dél-Karolinában. Az előrejelzések szerint a szenátor ezt a választást elveszítheti – Fotó: Michael Ciaglo / Getty Images
A republikánus Lindsey Graham egy támogatója Dél-Karolinában. Az előrejelzések szerint a szenátor ezt a választást elveszítheti – Fotó: Michael Ciaglo / Getty Images

Graham azonban valószínűleg nem fog veszíteni, noha a demokraták minden követ megmozgattak ennek érdekében. Ellenfele, Jamie Harrison 57 millió dollárt gyűjtött a kampányára, ami óriási rekord. A korábbi csúcs 38 millió dollár volt, amit Beto O’Rourke gyűjtött 2018-ban Ted Cruz ellen Texasban. Harrison és Graham összecsapását többen is hasonlították az O’Rourke-Cruz-csatához. O’Rourke végül néhány százalékkal elbukta a Grahamhez hasonló befolyással bíró Cruz ellen a versenyt. A FiveThirtyEight 77 százalékos győzelmi esélyt és 5,1 százalékos előnyt jósol Grahamnek.

Túl mérsékelt

Susan Collins és kampánybusza Maine államban 2020. október 31-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images
Susan Collins és kampánybusza Maine államban 2020. október 31-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Akinek valóban van esélye elveszítenie szenátusi székét a főbíró jóváhagyásakor leadott szavazata miatt, az Susan Collins, aki 1997 óta tagja a szenátusnak. Collinst évek óta a legmérsékeltebb republikánus szenátorként tartják számon. Egy héttel ezelőtt ő volt az egyetlen republikánus szenátor, aki Barrett jóváhagyása ellen szavazott.

Abban a korban azonban, amikor az amerikai politika polarizáltabb, mint valaha, ez a két párt közötti egyensúlyozás úgy néz ki, nem fog bejönni a maine-i szenátornak. A FiveThirtyEight 59 százalékos győzelmi esélyt és 2 százalékos előnyt jósol Collins ellenfelének, Sara Gideonnak.

Amerikaifutball-edzőből szenátor

Másodikként hagyja el a repülőt Donald Trump társaságában Tommy Tuberville Dallas-ban 2020 júniusában – Fotó: Nicholas Kamm / AFP
Másodikként hagyja el a repülőt Donald Trump társaságában Tommy Tuberville Dallas-ban 2020 júniusában – Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Egy államban szinte biztos, hogy a republikánusok örülhetnek majd. Doug Jones alabamai demokrata szenátor ellen Tommy Tuberville-t, egy legendás egyetemi amerikaifutball-edzőt indítottak a republikánusok. Tuberville-nek komolyak az esélyei, ugyanis Alabamában utoljára 1972-ben nyert demokrata elnökjelölt. Jones is csak annak köszönhette 2017-es győzelmét, hogy republikánus ellenfeléről, Roy Moore-ról kiderült, hogy pedofil.

A republikánus előválasztáson ráadásul nem mást, mint az állam korábban 10 éven át szolgáló szenátorát, Trump első igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst győzte le magabiztosan. A FiveThirtyEight 87 százalékos győzelmi esélyt és 8,8 százalékos előnyt jósol Jones ellen Tuberville-nek.

Januárig nem leszünk okosabbak

A georgiai választások miatt könnyen elképzelhető, hogy egészen januárig kell várnunk arra, hogy megtudjuk, melyik párt kerül majd többségbe a szenátusban. Az előrejelzésekből viszont úgy tűnik, hogy a demokratáknak van kedd este több okuk reménykedni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!