Negyvenezer új fertőzöttet regisztráltak a hétvégén

2022. január 24. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a harmadik hullám vége óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

A beoltottak száma 6 342 496 fő, közülük 6 080 592 fő már a második, 3 554 502 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. Az elmúlt három napban összesen 39 928 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 441 385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három nap alatt elhunyt 122 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 944 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 209 129 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 191 312 főre emelkedett. 2921 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: 13 309 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -2648)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 44 275
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 41 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -24)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2921
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  176
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 342 496 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +4437)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 080 592 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +2365)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 554 502 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +32 335)

Egy héttel ezelőtt, a megelőző hétvégén átlagban 7073 napi új fertőzöttet találtak, és naponta 65-en haltak meg. Kórházban 2674-en voltak, 201-en pedig lélegeztetőgépre szorultak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Meddig tart még?

Miután lecseng a jelenleg Európán végigsöprő hullám, „jó néhány hétig vagy hónapig eljön a teljes immunitás időszaka”. Ezt egyrészt a beoltottságnak köszönhetjük, másrészt a fertőzésen átesettek magas számának, harmadrészt pedig a vírus szezonalitásának, mondta vasárnap a WHO európai illetékese.

Mit szólnak ehhez a világ urai?

Hétvégén a Papp László Sportarénában tartott koncertet Kovács Ákos dalszerző, zenész, a miniszterelnök egyik kedvenc trubadúrja, aki a filmrendezés, a novellaírás és a hitéleti szereplés mellett nemcsak a líra, hanem a tudomány nyelvét is beszéli: szerinte amcsi pénzen kotyvasztották a kínaiak a „víruskát”, járvány is addig van, amíg a világ urai akarják.

Kell-e a negyedik oltás?

A negyedik oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben – olvasható abban a szakmai állásfoglalásban, amit a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői adott ki. A negyedik oltás bevezetésénél is fontosabb intézkedésnek tartják többek között az FFP 2-es maszkok használatának előírását tömegközlekedési eszközökön és zárt terekben; FFP 2-es maszkok biztosítását rászorulóknak; minimum heti egy ingyenes nyálteszt biztosítását a tajszámmal rendelkezők számára; a zárt térben tartott nyilvános rendezvények létszámának korlátozását; a hibrid oktatás feltételeinek megteremtését; oltópontok átszervezését; a karanténintézkedések újraszabályozását és a nemzetközi oltási igazolványra való átállást, illetve a „hitelét vesztett nemzeti védettségi igazolvány felszámolását”.

Mi a helyzet a Rothschild-teszttel?

Egy olvasónk kérdezett rá emailben, hogy hogy lehet az, hogy Richard Rothschild már 2015-ben benyújtott egy szabadalmazási kérvényt Covid-tesztekre. Ez az elmélet több kört is futott már a magyar Facebookon, de az erről szóló, igazán népszerű posztok inkább az Egyesült Államokban terjedtek az atombomba-méretű összeesküvésről. De nem, a Rothschildek nem szabadalmaztattak 2015-ben Covid-tesztet.

DEL-TA-KRON?

Nagy a valószínűsége, hogy a rettegett deltakron variáns sosem létezett, emberi hiba miatt jött létre a koronavírus állítólagos új variánsa, amit a ciprusi egyetem tudósai deltakronnak neveztek el még január elején. Szakértői vélemények szerint a variáns vizsgálatával kiderült, hogy nem volt szó genetikai keveredésről a két vírus között, hanem a tárolásuknál követhettek el hibát.

És a hörcsögökkel mi lesz?

Pár napja jelentették be Honkongban, hogy koronavírus-fertőzés miatt leölnek kétezer hörcsögöt és más díszállatként tartott, kis testű emlőst, csincsillát, nyulat és tengerimalacot. A hatóságok arra kérik az állattartókat, hogy adják át az elmúlt négy hétben vásárolt hörcsögöket, amelyeket aztán elaltatnak. Ennek a kérésnek többen vonakodnak eleget tenni.

Az Independent szerint már több ezer ember ajánlotta fel, hogy elrejtik vagy örökbe fogadják az üldözött hörcsögöket, mások pedig azt találták ki, hogy visszadátumozzák december 22. előttre a hörcsögvásárlásról szóló számlákat, amivel szintén megmenthetőek az állatok. Voltak olyanok is, akik a gazdikat gyűjtőközpontok előtt próbálták meg lebeszélni a jószág leadásáról.

Andorrával mi lett? Hoztak-e eredményt a tárgyalások?

Egy sokak által várt hír a végére: a tárgyalások eredményt hoztak, így január 25-től, keddtől elhárul minden jogi akadály az utazni szándékozók elől, és Andorra is elfogadja a magyar hatóságok által oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozóan kiállított igazolásokat, függetlenül az oltóanyag típusától – számol be a hírről a kormányzati tájékoztató oldal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!