Kétezer hörcsögöt és más, kis testű emlőst mészárolnak le Hongkongban egy kisállatbolti Covid-fertőzés miatt

2022. január 18. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hongkongi kisállatbolt dolgozója koronavírusos lett, ezért lemészárolnak 2000 hörcsögöt és más, kis testű emlőst – írja a BBC. Több száz állatot teszteltek le, ebből 11 hörcsög eredménye lett pozitív. Tisztviselők szerint a bolti dolgozó valamelyik állattól kaphatta el a vírust. A dolgozó mellett egy vevő és a vevő házastársa is megfertőződött.

Ugyan csak hörcsögöknél mutatták ki a fertőzést – nyulaknál, csincsilláknál nem –, de Hongkongban zéró toleranciával állnak a vírushoz, biztosra akarnak menni, ezért végeznek a 2000 kis testű emlőssel. Az állatok nem mind egy helyen vannak, 34 boltból és menhelyről gyűjtik be őket.

Minden december 22. után vásárolt kisállatot (így például a gyerekeknek karácsonyra adott hörcsögöket is) be kell szolgáltani, hogy elaltassák azokat.

A hatóságok létrehoznak egy, külön erre a célra kialakított forródrótot, ahol az emberek jelezhetik, ha beszolgáltatnának egy kisállatot. A közeljövőben a városvezetés be akarja tiltani a hörcsögök és más kisemlősök importját és értékesítését. A földművelési minisztérium igazgatója szerint az állatokat emberséges módon altatják majd el.

A CNN azt írja, hogy a hongkongi Állatkínzás Ellenes Társaság (Society for the Prevention of Cruelty to Animals – SPCA) szerint a hír megdöbbentő és aggasztó, mert nem úgy látják, hogy a döntés meghozatalakor nem vették figyelembe az állatok érdekeit és az emberek és kisállataik közötti köteléket.

Nem ez az első ilyen eset: 2020 novemberében írtunk arról, hogy Dániában 17 millió nyércet mészárolnak le, mert a koronavírus több mutánsa is megjelent az állatok között. Már jó pár tízezer nyércet le is mészároltak, amikor kiderült, hogy valójában nem volt törvényes az irtás elrendelése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!