Nagy a valószínűsége, hogy a rettegett deltakron-variáns sosem létezett

2022. január 22. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy valószínűséggel emberi hiba miatt jött létre a koronavírus állítólagos új variánsa, amit a ciprusi egyetem tudósai deltakronnak neveztek el még január elején – írja a Nature.

Szakértői vélemények szerint a variáns vizsgálatával kiderült, hogy nem volt szó genetikai keveredésről a két vírus között, hanem a tárolásuknál követhettek el hibát.

A deltakron tényét először a ciprusi egyetem kutatója, Leonidosz Kosztrikisz jelentette be a ciprusi tévében még január 7-én, majd a csapata nem sokkal később feltöltötte a talált szekvenciákat a genom szekvenciákat és mutációkat gyűjtő globális GISAID adatbázisba. Egy nappal később már felkapta a hírt a sajtó, január 9-én pedig az Egészségügyi Világszervezet egyik munkatársa posztolt arról, hogy ez a variáns egész biztosan nem létezik.

Kosztrikisz elmondta a Nature-nek, hogy a kiinduló elmélete az volt, hogy a delta vírus tüskeproteinjei úgy mutálódtak, ami az omikronhoz volt hasonlatos. A közös jellemzők illúziója viszont azért jöhetett létre, mert a deltát egy mutáció miatt nehezebb szekvenálni, az omikronnál viszont ez a mutáció hiányzik, ezért ha mégis olyan jellemzőket mutat, ez azt jelenti, hogy a két törzs összekeveredhett tárolás közben, mondja a Nature által megkérdezett szakértő.

Más szakemberek szerint a szekvenálást nehezítő mutáció más variánsokban is megtalálható, ezért nem volt jó elnevezés a deltakron. Aminek a szekvenciáit Kosztrikisz a nyilatkozata után pár nappal törölt is a GSAID rendszeréből. A Nature-nek nyilatkozva tagadta, hogy szennyezés történt volna a minták között, szerinte csak a közösségi médiákban hamarabb cáfolták meg az általa felfedezett variánst, mint hogy mindenkinek az összes adat a birtokában lett volna.

(Nature)

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom