15 957 új fertőzött, 65 beteg meghalt

2022. január 21. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 15 957 (az előző napi adatokhoz képest +431)
  • Új mintavételek száma: 49 275 (az előző napi adatokhoz képest +8770)
  • Új halálos áldozatok száma: 65 (az előző napi adatokhoz képest -6)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2674 (az előző napi adatokhoz képest +1)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 201 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 329 185 (az előző napi adatokhoz képest +4042)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 073 498 (az előző napi adatokhoz képest +3821)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 457 497 (az előző napi adatokhoz képest +20 162)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

A koronavírus-járvány kezdete óta még nem regisztráltak egy nap alatt ennyi fertőzöttet, az elmúlt három napban közölt adatok rendre növekvő számú új fertőzöttet mutatnak, ezeket megelőzően a legmagasabb fertőzöttszám november 24-én a negyedik hullámban volt, akkor 12 637 fertőzöttet regisztráltak. Az új esetek aránya az új mintavételekhez képest: 32,3 százalék.

Az omikron egy új kihívás – kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök már hajnalban látta a friss járványügyi adatokat, amelyekről azt mondta, hogy a kórházban lévők száma sokkal lassabban nő, mint ahogy az omikron terjed. Orbán megismételte az új járványügyi szabályokat, amiket Gulyás Gergely jelentett be a múlt heti kormányinfón, és beszélt a januári csütörtöki-pénteki oltási akciónapokról, valamint a honvédségi oltóbuszokról, amelyek 136 településen jártak már.

Megjelent a Magyar Közlönyben az oltási igazolványról szóló rendelet, amely szerint a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, és csak azoknak lesz érvényes igazolványuk, akik oltottak. Ez alapján az oltatlan személy fertőzésen átesve sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő, fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

A megerősítő harmadik oltás után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szerint indokolt volt lerövidíteni a karantént, de túl optimista az, aki szerint a mostani lenne az utolsó hullám.

Ebben a cikkünkben 25 hasznos tippet gyűjtöttünk össze a koronavírus otthoni átvészelésére. Ha például nem tudjuk 12 másodpercnél tovább visszatartani a levegőt, orvosra van szükségünk; és az is jó, ha tartunk otthon gyorstesztet (két teszt egy főnek, hiszen gondoljunk a velünk együtt lakók ellenőrzésére is pozitivitás esetén). Ha már beigazolódott gyorsteszttel a fertőzés, fotózzuk le a tesztet, és értesítsük a háziorvosunkat. Ha negatívak vagyunk, de tüneteink vannak, nem árt két nap múlva megismételni a tesztet.

Már több mint száz koronavírusos eset volt az egy hete tartó magyar–szlovák kézi-Eb-n, legnehezebb helyzetben a csoportelsőként továbbjutó német válogatott van, az eredetileg nevezett 19 játékosukból sorozatos megfertőződések miatt már csak 13-an maradtak. Ők a pozsonyi ágon voltak, ahol elvileg biztonságosabbak voltak a körülmények, mint a magyarországi helyszíneken: míg nálunk maximális létszámban lehettek szurkolók a meccseken, a szlovákiai helyszíneken 25 százalékos létszámstop volt.

Európában először Ausztriában bevezetik a kötelező oltást, erről döntött csütörtökön a parlament alsóháza. Aki még nem oltatta be magát, március közepéig teheti meg ezt. A most elfogadott törvény csak kevés kivételt enged meg.

Amerikában, oltásellenes körökben kezd felívelni az omikron-partik népszerűsége, mondván, úgyis enyhék a tünetek, jobb direkt megfertőződni, és azzal túl lenni az egészen. Pedig továbbra sem jó ötlet direkt elkapni a koronavírust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!