Orbán Viktor: A „Magyarország előre megy, nem hátra” mondat mindenkinek mást jelent

2022. január 21. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A költészethez, irodalomhoz hasonlította a politikát a miniszterelnök. Percről percre közvetítettük a miniszterelnök nyilatkozatát.

A járványról, a baloldalról, az egészségügyről és a migrációról beszélt Orbán Viktor.

A teljes interjút itt tudja meghallgatni, megnézni:

2020-ban 45 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök, katonák a határon, 2021-ben már 121 ezret. Néha Orbán is megfordul a déli határnál, és azt gondolja, a magyarok nincsenek tisztában azzal, hogy milyen munkát végeznek a rendőrök és katonák a határon.

Az állandó készenlét viseli meg őket a legjobban. Ha egy pillanatig lankad a figyelem, alul-felül már át is jöttek az illegális migránsok a kerítésen – mondta.

2022-ben két hét alatt 4400 határsértőt fogtak el – tette hozzá. Meg kell erősíteni a határvédelmet, és át is kell alakítani, új erőket kell bevonni. A belügyminiszter és a miniszterelnök hetek-hónapok óta dolgozik ezen a reformon. Magyarország egész Európa határát védi Orbán szerint, 2015 óta ez 600 milliárd forintba került az országnak.

Közben Brüsszel ezt nem támogatja, hanem támad minket – mondja Orbán. Arra adnak pénzt, hogy hozzunk be migránsokat, de a kerítésre nem. Nagy különbség van gondolkodásban a miniszterelnök szerint, Nyugaton bevándorlóországot akarnak, a magyarok nem.

Nem tiszte a magyar miniszterelnöknek, hogy találgasson – mondja Orbán, de az egészségügy magánosítása mögött üzleti érdek van. A baloldal szerinte abban érdekelt, hogy üzleti lehetőséget nyissanak a nagytőke és a nemzetközi tőke előtt, és segítsék őket abban, hogy privatizálják az egészségügyet. Orbán állítja, az ellenzék privatizálni szeretné az egészségügyet, habár ezt Márki-Zay Péter többször is cáfolta.

Az orvosok bére jó irányba mozdult el az elmúlt időszakban a miniszterelnök szerint, de az ápolónők bére is emelkedett. Az orvosi kamarával, szakszervezetekkel megegyeztek, hogy nem privatizálják az egészségügyet, hanem jobban szervezik azt meg. Olyan egészségügyet még nem látott Orbán, amit ne lehetne javítani. Kórházakat kell felújítani, a béreket is emelni kell még, folyamatosan fejleszteni kell az egészségügyet – tette hozzá. Ez nem azt jelenti, hogy az államnak ki kell ebből vonulnia, de személyes meggyőződése, hogy Magyarországnak államilag tulajdonolt és felügyelt egészségügyi rendszerre van szükség.

Rendkívüli helyzet van, rendkívüli magasságba emelkedett az infláció. A magyar kormány nem teszi szét a kezeit, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekkel kell megvédeni a magyarokat – mondja Orbán. A baloldal nem támogatta a benzinár vagy az élelmiszerárak befagyasztását. Miért fordulnánk vissza a 2010 előtti korszakhoz, ha az elmúlt 12 évben előre mentünk? – teszi fel a kérdést.

A politikai közel van a költészethez, sok szépsége van a mi szakmánknak – mondta Orbán Viktor, szerinte valamilyen rokonságban áll a politika az irodalommal. Az irodalomban is az a jó, ha mondunk valamit, az sokfajta gondolatot indít el az ember fejében. A „Magyarország előre megy, nem hátra” olyan mondat Orbán szerint, amiről ha megkérdeznénk 10-20 embert, nagyjából egy asszociációs körben mondanák meg, hogy nekik mit jelent ez a mondat, de mindegyik egy kicsit különbözne a másiktól.

Ő azért szereti ezt a mondatot, mert benne van az a küzdelem, amit Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott.

Arról beszélt, a Fidesz egy kivéreztetett, csődbe vitt országot vett át 2010-ben, de 12 év alatt kemény munkával kijavították a baloldali kormányzás hibáit. Emelték a béreket, visszaadják a 13. havi nyugdíjakat, emelték a minimálbéreket, ma már nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány, és nőtt a gazdaság is.

Előre ment az ország szerinte, és most vissza akarnak jönni azok, akik 2010 előtt csődbe vitték az országot, és a választás után átvennék az ország irányítását. Ez Orbán fejében azt jelenti, hogy hátrafele mennének, és 11 év munkáját nem érdemes kidobni szerinte az ablakon. Ha visszajönnének azok, akik korábban csődbe vitték az országot, ugyanazt tennék, hiszen ahhoz értenek – tette hozzá.

A mai ellenzék nemcsak 2010-ig követett el hibákat és bűnöket, hanem a bűnök kijavítására tett kormányzati intézkedéseket sem támogatták az elmúlt években a parlamentben.

Orbán büszke a magyar orvosokra, ápolókra, közigazgatási szakemberekre, rendőrökre, katonákra, „jó ország ez” – jegyezte meg. A baloldal nem tud szerinte különbséget tenni a kormány támadása és az ország leminősítése között. „Úgy kell a politikában egymással vitatkozni, hogy az országot ne leminősítsük, hanem inkább felemeljük, hiszen ez a mi közös hazánk.”

Komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak a vakcinákkal, ezek nehéz tudományos, szakpolitikai kérdések – mondta Orbán. Ő 16 év miniszterelnökség után sem venné a bátorságot, hogy kijelentse valamelyik vakcináról, jó-e vagy rossz.

A kínai vakcinát a WHO akkreditálta, jónak találta, és sok százmillió embert ezzel oltottak be.

A magyar baloldal nem lóg ki a sorból, egész Európában vita van a védekezésről – tért át a másik témára a miniszterelnök. Amiben a magyar baloldal más, mint a többi európai országban, hogy kamuvideókat gyártottak. Ilyenről még nem hallott más országból Orbán. Úgy vitatkoznak a védekezésről, hogy közben gyengítik a védekezés hatékonyságát.

„A vírusnak nincs fideszes vagy DK-s párttagkönyve. (…) Mindenkit megtámad”

– tette hozzá. Az orvosokat, ápolókat támadja szerinte a baloldal, amikor a védekezést kritizálja. Egyáltalán nem gyengék az orvosaink és az ápolóink. Nem gyenge az a munka, amivel megszervezzük az oltást – mondta, és a többség ezt látja is.

Az omikron egy új kihívás – kezdte az interjút Orbán Viktor. Sokfajta változatát láttuk már a vírusnak. Eddig megjelent egy új variáns, és az nagyobb veszélyt jelentett, mint a korábbiak. Az omikron annyiban különbözik a korábbi esetektől a szakemberek véleménye szerint, hogy szélsebesen támad, de kevésbé erős, mint a korábbi variánsok – tette hozzá.

Ő már hajlnalban látta a friss járványügyi adatokat. Az elmúlt 24 órában is nőtt a fertőzöttek a száma, de a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent. A kórházban lévők száma sokkal lassabban nő, mint ahogy az omikron terjed.

Orbán megismételte az új járványügyi szabályokat, amiket Gulyás Gergely jelentett be a múlt heti kormányinfón, és beszélt a januári csütörtöki-pénteki oltási akciónapokról, valamint a honvédségi oltóbuszokról, amelyek 136 településen jártak már.

Ez lesz a hivatalos kezdete a Fidesz–KDNP választási kampányának. A miniszterelnök tavaly a járványhelyzet miatt nem tartott hagyományos évértékelőt, ehelyett a parlamentben, a tavaszi ülésszak nyitónapján adott politikai helyzetértékelést.

Orbán évértékelőit hagyományosan a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezi. Az idei lesz a 23. évértékelő azóta, hogy 1999-ben meghonosította ezt a „műfajt”. Az elmúlt években a Várkert Bazár adott helyet az eseménynek, de az idei évértékelő helyszínéről még nem született döntés.

Orbán Viktor 2010 óta csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!