Már több mint száz koronavírusos eset volt az egy hete tartó magyar–szlovák kézi-Eb-n

2022. január 20. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Már száznál is több játékosnak lett pozitív a PCR-tesztje a magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságon. A középdöntőre készülő német válogatottban alig maradt egy csapatra való játékos. Egyelőre nem lépnek vissza, de úgy látják, nincs értelme újakat behívni a kieső fertőzöttek helyére.

Több mint száz résztvevő kapta el idáig a koronavírust a kézilabda-Eb alatt – közölte csütörtökön az EHF, az Európai Kézilabda Szövetség. Az egy hete kezdődött, magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon 24 csapat vett részt, a középdöntő a legjobb 12-vel (mi már nem vagyunk köztük, miután csak a harmadik helyen végeztünk az előzetesen kevésbé erősnek tűnő csoportunkban) éppen csütörtökön indul.

Legnehezebb helyzetben a csoportelsőként továbbjutó német válogatott van, az eredetileg nevezett 19 játékosukból sorozatos megfertőződések miatt már csak 13-an maradtak. Ők a pozsonyi ágon voltak, ahol elvileg biztonságosabbak voltak a körülmények, mint a magyarországi helyszíneken: míg nálunk maximális létszámban lehettek szurkolók a meccseken, a szlovákiai helyszíneken 25 százalékos létszámstop volt. A németek ennek, és annak ellenére, hogy külön szintjük volt a szállodában, saját séfet hoztak, és semmilyen külső programot nem vállaltak, már vészesen megfogyatkoztak. A Bundesliga képviselői így sem járulnak hozzá újabb pótjátékosok beválogatásával, mert tartanak az újabb fertőzésektől. A német válogatott esetleges visszalépése is szóba került, de ezt egyelőre nem akarják megjátszani – amiben feltehetően a televíziós közvetítői jogoknak is van szerepe, ahogy annak is, hogy a következő Eb-t 2024-ben éppen Németországban rendezik. A németek szerdán azért a spanyolok elleni csütörtöki meccsük elhalasztását kérvényezték az Európai Kézilabda Szövetségnél, de az EHF nem járult hozzá ehhez.

A legutóbbi két kézis világeseményt, az egyiptomi világbajnokságot és a tokiói olimpia játékait zárt kapuk mögött, buborékban rendezték, most azonban az EHF kifejezetten ragaszkodott hozzá, hogy nézők is jelen lehessenek. Emiatt többek között a szerb szövetségi kapitány is bírálta őket, kaotikus szervezést emlegetve, a lengyel játékosok is panaszkodtak, mert több órát kellett sorban állniuk, hogy leteszteljék őket, ami miatt nem tudtak edzeni. A világ egyik legjobbja, a francia Nicola Karabatic a szegedi hoteljük ellen kelt ki, mert a szálloda többi vendége elmondása szerint nem viselt maszkot. A francia kritikákra a magyar kormány is úgy érezte, hogy reagálnia kell: Gulyás Gergely a kormányinfón azt állította, hogy „gyarmattartó arroganciával” viselkedtek a francia kézisek – később azonban a hotel lehetővé tette, hogy a francia kézilabdázók a többi vendégtől elkülönítve étkezhessenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!