WHO: A koronavírus tavaszra elvesztheti világjárvány jellegét

2022. január 24. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Új szakaszába lép a világjárvány, ami az omikron variáns végét is jelentheti – közölte vasárnap a WHO európai igazgatója, írja a France24. „Európa valószínűleg a pandémia utolsó szakasza felé halad” – mondta Hans Kluge az AFP-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy az omikron márciusra az európaiak 60 százalékát megfertőzheti.

Miután lecseng a jelenleg Európán végigsöprő hullám, „jó néhány hétig vagy hónapig eljön a teljes immunitás időszaka”. Ezt egyrészt a beoltottságnak köszönhetjük, másrészt a fertőzésen átesettek magas számának, harmadrészt pedig a vírus szezonalitásának.

„Arra számítunk, hogy lesz egy csendesebb időszak, mielőtt majd az év vége felé visszatérhet a koronavírus, de akkor már nem feltétlenül világjárvány formájában” – mondta Kluge.

A vírus omikron változata a vizsgálatok szerint jóval fertőzőbb elődjénél, de az esetek többségében enyhébb lefolyású is a beoltottak körében. Ez felcsillantotta a reményt, hogy a koronavírus világjárványból – az influenzához hasonlóan – egy jóval kezelhetőbb endémiás járvánnyá válhat.

Kluge azonban arra is figyelmeztetett, hogy még túl korai lenne a Covid–19-et endémiának tekinteni, mert a vírus már többször meglepte a kutatókat, ezért óvatosságra is intett.

„Az omikron igen széles körben elterjedt, ezért újabb változatok is megjelenhetnek” – figyelmeztetett.

Mivel az omikron nagyon gyorsan terjed Európában, Kluge szerint a hangsúlyt inkább a kórházak, iskolák és a gazdaság működését érintő korlátozások minimalizálására, valamint a veszélyeztetettek védelmére kell helyezni, mintsem a terjedés megállítására irányuló lezárásokra.

Arra a kérdésre, hogy szükség lenne-e negyedik oltásra is a világjárvány megszüntetéséhez, Kluge óvatosan csak annyit mondott, hogy „tudjuk, hogy az immunitás minden egyes oltás után megugrik”.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa, akinek a hatáskörébe tartozik a vakcinagyártás, vasárnap az LCI francia televíziónak arról beszélt, hogy a már létező vakcinákat hozzá lehet majd igazítani az esetlegesen megjelenő új variánsokhoz.

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó is hasonlóképp optimista véleménynek adott hangot az ABC News műsorában. Fauci szerint egyre jobban állnak a számok, a megbetegedések száma az Egyesült Államok egyes részein meredeken csökken, és az egész országban ilyen tendenciára számít.

A WHO afrikai regionális irodája szintén azt közölte a múlt héten, hogy a koronavírus-megbetegedések száma jelentősen csökkent a régióban, sőt először csökkent a halálesetek száma is azóta, hogy a vírus negyedik hulláma elérte csúcspontját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!