7883 új fertőzött, 67 beteg halt meg egy nap alatt

2022. január 12. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 7883 (az előző napi adatokhoz képest +4501)
  • Új mintavételek száma: 18 299 (az előző napi adatokhoz képest +9065)
  • Új halálos áldozatok száma: 67 (az előző napi adatokhoz képest -2)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2758 (az előző napi adatokhoz képest -174)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 257 (az előző napi adatokhoz képest -17)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 297 101 (az előző napi adatokhoz képest +2394)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 039 940 (az előző napi adatokhoz képest +6265)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 299 569 (az előző napi adatokhoz képest +7394)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Kedden elérte a negyvenezret a koronavírus magyarországi áldozatainak száma. A legtöbben eddig a koronavírus harmadik hullámában haltak meg a betegséggel összefüggésben, ezt követi a második hullám. A negyedik hullámban közel tízezer beteg halt meg, ami szoros összefüggésben állhat a beoltottság emelkedésével. A korosztályos megoszlás tekintetében továbbra is igaz az az állítás, hogy leginkább az idős koronavírus-fertőzött betegek haltak meg. A legtöbb halálos áldozat a 70–79 évesek közül került ki, őket követték a 80–89 évesek. A 40–49 évesek az összes áldozat 3,3 százalékát teszik ki. A friss adatok összesítéséből kiderül az is: az elmúlt fél évben nyolccal emelkedett a tíz év alatti, fertőzött gyerekek száma.

A drámai halálozási adatokra reagált az ellenzék is, ingyenes tesztelést, valódi járványkezelést követeltek közös közleményükben. Az ellenzék szerint Magyarország ismét élen jár a koronavírus-fertőzöttek és -halottak számában, amiért „Orbán Viktor és kormánya felel”. „Tarthatatlan, hogy ilyen súlyos helyzetben a kormány érdemben nem lép semmit, pedig vasárnap maga az egészségügyért felelős miniszter jelentette be: minden eddiginél többen halhatnak meg a járvány ötödik hullámában” – fogalmaztak.

Stagnálnak a szennyvízértékek, de minden mintavételi helyen találtak omikront. Enyhe csökkenést egyedül a vizsgált Budapest környéki települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) tapasztaltak. A koronavírus-örökítőanyag koncentrációja 8 mintánál az emelkedett, míg 14 minta esetében a mérsékelt tartományba esett.

Már a pozitív esetek 90 százalékánál az omikront azonosítják az egyik legnagyobb hazai magánlaborban. A Telex kérdésére, hogy milyen arányúak náluk a megbetegedések, azt írták: „Napi 1000-2000 közötti mintát vizsgálunk, és már 25% a pozitív tesztek aránya, ami csak a harmadik hullámban volt eddig nálunk.” Miközben a Neumann Labs mintáiban ilyen nagy arányban van jelen az omikron, Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden azt mondta, hogy a magyarországi fertőzések 29 százalékát okozza az új variáns.

Van olyan iskola, ahol egy hét alatt ötven diák és tanár lett koronavírusos. Egyre több oktatási intézmény állít át osztályokat online oktatásra a koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt, írja az Eduline. A lap cikke szerint az 5–18 évesek harmada egy, negyede pedig két oltást kapott eddig, ez pedig kevés a járvány terjedésének megállításához az iskolákban. A járvány terjedése miatt szinte mindenhol elmaradnak a január-februárra tervezett nyílt napok, az Educatio-kiállítást viszont megtartják.

Az operatív törzs rövidesen eldönti, hogy kell-e negyedik oltás. György István, az oltási munkacsoport vezetője, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden azt mondta: az operatív törzs részletesen foglalkozott a negyedik oltás kérdésével, jelenleg a nemzetközi tapasztalatokat elemzik, és ezek alapján hamarosan döntés születik arról, hogy szükség lesz-e negyedik oltásra. Kásler Miklós Emmi-miniszter szerint biztosan számolni kell vele.

WHO: Az európai lakosság több mint fele megfertőződik a következő két hónapban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január első hetében több mint hétmillió új omikronfertőzést jelentett Európában, ami azt jelenti hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám. Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője kedden azt mondta, hogy az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek „lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken”. Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek. Arról, hogy miért terjed ilyen gyorsan az omikron variáns, hogy használhatók-e még a kimutatására a gyorstesztek, és hogy tényleg enyhébb betegséget okoz-e, és számos más kérdésre ebben a Gyorstalpalóban szedtük össze a válaszokat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!