69-en haltak meg, 3382 új fertőzöttet találtak hétfőn

2022. január 11. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 3382 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1503)
  • Új mintavételek száma: 9234 (a hétvégi napi átlaghoz képest -15 304)
  • Új halálos áldozatok száma: 69 (a hétvégi napi átlaghoz képest -13)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2932 (az előző napi adathoz képest +1)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 274 (az előző napi adathoz képest -7)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 294 707 (az előző napi adathoz képest +1948)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 033 675 (az előző napi adathoz képest +6097)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 292 175 (az előző napi adathoz képest +5598)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon. Az új mintavételek száma az előző napi adattal összevetve kifejezetten alacsony, és ehhez viszonyítva a napi fertőzöttek száma nagyon magas, 36,6 százalék.

Januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akció lesz az országban: csütörtökön és pénteken délután 14–18 óra között, szombaton pedig 10–18 óra között lehet beadatni az első, második vagy harmadik vakcinát a 12 év felettiek számára. Előzetes időpontfoglalásra ilyenkor nincs szükség, az 5–11 éveseket viszont továbbra is így lehet beoltatni, írják a tájékoztató oldalon.

Bár még csak a harmadik dózisnál tartanak Magyarországon az oltási sorban, Kásler Miklós Emmi-miniszter a napokban már arról beszélt: teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével. Ennek időpontja nem négy hónap után várható, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni, de biztosabbat csak akkor tudunk majd, ha a harmadik oltás után eltelik négy-öt hónap, és a szakemberek mérni tudnak, tette hozzá.

Ahogyan korábban Merkely Béla, úgy most Kásler Miklós is elmondta, hogy elindult az ötödik hullám, és a miniszter szerint ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházi ápolttal. Az omikron variáns a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi adatai szerint az új fertőzések mintegy 11 százalékát adta nemrég, ugyanekkor egy magánlabor olyan 70-80 százalékra tette az azonosított fertőzöttekben az omikronosok arányát.

Ha kíváncsi rá, miért terjed ilyen gyorsan az omikron, használhatók-e még a kimutatására a gyorstesztek, a vakcinákat kidobhatjuk-e, vagy van még hasznuk, tényleg enyhébb betegséget okoz-e, és ha igen, miért tart tőle ennyire a világ, akkor olvassa el ezt a gyorstalpalót az omikronról!

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!