WHO: Az európai lakosság több mint fele megfertőződik a következő két hónapban

2022. január 11. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban rekordmagas, 1,35 millió új koronavírus-fertőzést jelentettek hétfőn, ami a Reuters összesítése szerint az eddigi legmagasabb napi adat, amelyet eddig jelentettek a világon. A fertőzések nagy részét az omikron variáns okozza. A magas számok annak is köszönhetőek, hogy több államban hétvégén nincs adatközlés, hanem ahogyan Magyarországon is, a hétvégi adatokat egyben közlik hétfőn.

A Reuters azt is írja, hogy az új esetek hétnapos átlaga az elmúlt két hétben megháromszorozódott, és naponta 700 ezer új fertőzést jelentettek. Az új fertőzöttekről szóló rekorddal egy napon egy másik rekord is megjelent, ugyanis még soha nem voltak ennyien kórházban a koronavírus miatt, összesen 136 604 beteg szorul kórházi ápolásra az Egyesült Államokban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január első hetében több mint hétmillió új omikronfertőzést jelentett Európában, ami azt jelenti hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám – írja az AP hírügynökség. Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője kedden azt mondta, hogy „a jelenlegi adatok alapján kijelenthető, hogy az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron variánsával a következő 6-8 hétben”.

Hans Kluge azt is mondta, hogy az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek „lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken”. Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek – tette hozzá.

Hans Kluge ezért a beltéri maszkviselés és a megerősítő oltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Arról, hogy miért terjed ilyen gyorsan az omikron variáns, hogy használhatók-e még a kimutatására a gyorstesztek, és hogy tényleg enyhébb betegséget okoz-e, és számos más kérdésre ebben a Gyorstalpalóban szedtük össze a válaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!