NNK: Stagnálnak a szennyvízértékek, de mindenhol találtak omikront

2022. január 11. – 12:47

NNK: Stagnálnak a szennyvízértékek, de mindenhol találtak omikront
Fotó: NNK

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb, múlt heti mérések eredményét, amik azt mutatják, hogy a koronavírus örökítőanyagának szintje a szennyvízben nem emelkedett a 22 mintavételi pont egyikénél sem, ugyanakkor minden mintában azonosítani tudták az omikron variánst.

Az NNK azt írja, hogy enyhe csökkenést egyedül a vizsgált Budapest környéki települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) tapasztaltak. A koronavírus-örökítőanyag koncentrációja 8 mintánál az emelkedett, míg 14 minta esetében a mérsékelt tartományba esett.

Fotó: NNK
Fotó: NNK

A kormányzat csak ritkán kommunikál az omikron variáns elterjedtségéről, január legelején a hivatalos tájékoztató oldalon közöltek erről információt. Akkor azt írták, hogy „a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsok irányába vizsgált minták alapján megállapította, hogy hazánkban az új fertőzések több mint 11%-ért az omikron mutáció a felelős”. Az egyik legnagyobb hazai magánlabor, a Neumann Labs ezzel szemben már akkor arra jutott, hogy a pozitív esetek 78 százaléka az omikronhoz köthető. Épp kedden frissebb információkat is közzétettek: Müller Cecília azt közölte, hogy már 29 százalékra emelkedett az omikron által okozott fertőzések aránya, míg a Neumann Labs magánlabor már 90 százalékra teszi ezt az értéket az általuk vizsgált mintákban, az új fertőzötteknél.

Az új, ötödik hullámot előidéző, fenntartó omikron variánsról szóló gyorstalpalónkat ebben a cikkünkben találja, ha pedig a legfrissebb fertőzöttségi adatokról vagy szomorú statisztikákról olvasna, azt ide és ide kattintva teheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!