Már a pozitív esetek 78 százaléka az omikron variánshoz köthető a legnagyobb hazai magánlaborban

2022. január 3. – 15:04

frissítve

Már a pozitív esetek 78 százaléka az omikron variánshoz köthető a legnagyobb hazai magánlaborban
Az omikron variáns mikroszkóp alatti képe – Fotó: DPT OF MICROBIOLOGY HKU / LPN / IMAGE POINT FR / BSIP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb magánlabor, a Neumann Labs a Telex kérdésére azt közölte, hogy eddig 283 omikronos esetet mutattak ki a laboratóriumukban. Az utolsó mérésben a pozitív esetek 78 százaléka volt omikronos.

Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, hogy megtudjuk, az ő laborjukban hány omikronos esetet találtak, mekkora az omikronos esetek aránya a pozitív tesztekben, látnak-e jelentős növekedést, és szerintük dominánsnak számít-e már ez a vírusvariáns Magyarországon. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre. Frissítés 02.04. 9 óra: Az NNK kérdésünkre ugyan nem válaszolt, de a koronavirus.gov.hu-n megjelent friss fertőzöttségi adatokról szóló cikkbe ezt az egy mondatot beletűzték: „A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsok irányába vizsgált minták alapján megállapította, hogy hazánkban az új fertőzések több mint 11%-ért az omikron mutáció a felelős”.

Magyarországon december 13-án jelent meg a koronavírus omikron variánsa, akkor két hazai mintában mutatta ki a Neumann Labs diagnosztikai laboratórium. Egy héttel később a Nemzeti Népegészségügyi Központ már arról számolt be, hogy tizenöt omikronos esetet azonosítottak a laborjukban.

„A Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat korábban elképzelhetetlen sebességgel futhat fel Magyarországon is”

– mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője karácsony előtt. Náluk a variáns megjelenését követő másfél hét alatt ugyanis 93 mintából 20 volt egészen biztosan omikronos, és volt még néhány, ami nagy valószínűséggel az volt. Ez azt jelenti, hogy az ő mintáik alapján már minden negyedik kimutatott új fertőzést az omikron okozhatja Magyarországon is. Az NNK laborja mindeközben újabb 46 omikronos esetet derített fel. Tehát karácsony előtt nagyjából 80 körüli igazolt omikronos esetről tudtunk.

A Neumann Labs december 28-án közölt újabb adatokat, a hozzájuk beérkező, variánsokra is bevizsgált pozitív mintákban a karácsonyt követően már 60 százalékra mérték az omikron előfordulását, ez pedig azt jelenti, hogy már Magyarországon is meghatározóvá válhatott ez a koronavírus variáns.

Az omikron jelenlétét eddig 132 országban mutatták ki, a különböző adatszolgáltatási gyakorlatok miatt nem számít egzakt adatnak a NewsNods listája, de ők nagyjából 409 ezer omikronos fertőzöttről tudnak világszerte, akik közül 85-en vesztették életüket. Számos nyugat-európai országban már ez a domináns variáns, például Olaszországban, Belgiumban, Portugáliában, Izlandon és az Egyesült Királyságban, ahol a legtöbb halottat, összesen 75-öt regisztráltak. Sőt, az USA-ban már megdöntötte az omikron járványhulláma a nyári rekordot. A fertőzések háromnegyedét a gyorsan terjedő variáns okozza, de a kórházi adatok jobbak, mint a delta felfutása idején.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa kevésbé képes megfertőzni a tüdőt, így várhatóan az embereknél is kevesebb tüdőgyulladásra kell számítani. A nagy számok törvénye miatt azonban így is több súlyos megbetegedés képzelhető el: az omikron által gerjesztett hullám az egészségügyet még úgy is túlterhelheti, hogy az oltott átlagember enyhébb otthoni betegséggel megúszhatja.

Már Magyarországon is megjelent a Covid és az influenza egyidejű fertőzése

Mint a Neumann Labs közölte, Izraelben az új év első napjaiban azonosítottak olyan beteget, aki egyszerre elkapta a koronavírust és az influenzát is. Erre az egyidejű megfertőződésre a nemzetközi sajtóban elterjedt a két vírus nevéből képzett flurona elnevezés, de ez félrevezető, mert nem egy új, a két vírus mutálódásával létrejövő hibridről van szó, csak a két kórokozó egymástól független jelenlétéről ugyanabban a betegben, amire már eddig is lehetett számítani.

A legnagyobb magyar magánlaborban is kimutatták két esetben a két vírus egyidejű jelenlétét. Mindkét beteg fiatal, 30 év alatti volt.

„Magyarországon elsőként mi vezettük be az influenza és a Covid-19 egyidejű PCR-tesztelését, és sajnos azt kell, hogy mondjam, nem véletlenül. A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre”

– jelentette ki a Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. Nyíri szerint az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie rá, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is. Ők jelenleg napi 4-5 influenzás esetet találnak, de az influenza-járvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető.

Mindez azért is jelenthet problémát Nyíri szerint, mert a különböző eredetű légúti fertőzések (Covid-19, influenza) tünetei – így például láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom – nagyon hasonlóak, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust is kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak és fordítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!