Már Magyarországon is domináns lehet az omikron, a magánlabor már 60 százalékra méri az arányát

2021. december 28. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsony körüli napokban rendkívül gyors sebességgel terjedhetett Magyarországon a koronavírus omikron variánsa: az egyik legnagyobb hazai magánlabor, a Neumann Labs a hozzájuk beérkező, variánsokra is bevizsgált pozitív mintákban már 60 százalékra méri az omikron előfordulását.

A Neumann Labs. hat nappal ezelőtt, december 22-én még arról számolt be, hogy a Covid-pozitív mintáik negyedében azonosították az omikron variánst. Már ez is rendkívül magas arány volt, hiszen a kormányzati koronavírus-oldalon akkor még csak 15 omikronos azonosított esetről olvasni.

Mivel más európai országokban ekkor már jócskán lehetett tudni a rohamosan terjedő omikron tényleges arányairól, a hivatalos hazai kommunikációt érdemes volt óvatosan kezelni. Ez azóta sem változott: omikronnal kapcsolatos számokat utoljára december 23-án közöltek, akkor arról tájékoztattak, hogy hirtelen háromszor annyi omikronos esetet találtak, mint addig összesen, de még így is csak pár tucatról volt szó. Azóta a koronavirus.gov.hu-n, ahol a fő hír nem a járványról, hanem az adóvisszatérítésről szól, lejjebb pedig Orbán Viktor karácsonyi üzenetét lehet olvasni arról, hogy „Magyarország előre megy és nem hátra”, a világ járványhelyzetét ma már elsősorban meghatározó variánsról csak annyit írnak, hogy „az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed”.

A variánsok terjedéséről így egyelőre csak magánlaborokból származó információkra lehet hagyatkozni. Most Nyíri Miklós, a Neumann Labs. ügyvezető igazgatója az ATV Híradójának nyilatkozott a frissebb adataikról, arról, hogy a naponta felfedezett omikron variáns esetek száma gyorsan emelkedik.

„A laboratóriumunkban több olyan vizsgálatsorozatot végeztünk, amikor az összegyűlt pozitív mintákból próbáltuk azt megállapítani, hogy az omikron okozhatta-e a fertőzéseket, vagy sem, és a legutolsó száz mintánál már azt állapítottuk meg, hogy a fertőzések hatvan százalékát az omikron variáns tette ki”

– mondta az igazgató.

Ez a jelek szerint csak egy részadat, a minta feltehetően semmire nem reprezentatív, így érdemes óvatosan kezelni, azt azonban mindenképpen jelzi, hogy az omikron mostanra Magyarországon is meghatározó variánssá lépett elő.

Az omikron fertőzőképessége, terjedési sebessége nagymértékben meghaladja a korábbi variánsokét, a várakozások szerint nagyon gyorsan ez lesz a domináns koronavírustípus az egész világon. A jó hír, hogy az eddigi adatok szerint többnyire kevésbé súlyos tüneteket okoz. Mivel azonban sokkal többen fertőződhetnek meg vele rövid idő alatt, az egészségügyi rendszert így is súlyosan túlterhelheti. Az omikronnal kapcsolatos várakozásokról, reményekről és kockázatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!