Már legalább 15 magyart fertőzött meg az omikron variáns

2021. december 20. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak

– közölte az NNK hétfőn a kormányzati tájékoztatási oldalon. Müller Cecília országos tisztifőorvos egy hete jelentette be az új vírusvariáns hazai megjelenését, de a vizsgálatot végző Neumann Labs diagnosztikai laboratórium közleményéből lehetett sejteni, hogy már több helyen jelen van az omikron. Az omikron variánssal fertőzött magyar házaspár tagjai ugyanis nem voltak külföldön, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget.

A WHO legfrissebb megállapításai szerint a koronavírus novemberben felbukkant omikron variánsa jelentősen gyorsabban terjed, mint az eddig domináns delta. Maga a gyorsabb terjedés már eddig is nyilvánvaló volt az érintett országok járványügyi adataiból, de az ENSZ Egészségügyi Világszervezete számszerűsítette is a dolgot: az omikron duplázódási ideje 1,5–3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma. Ugyanakkor a fertőzés súlyosságáról eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat; egy reménykeltő, bár óvatos friss brit kutatás szerint az omikron variáns valószínűleg kevésbé hatékonyan támadja a tüdőt, mint a korábbi változatok.

A legnagyobb omikron-gócok (zárójelben a hétfői adatváltozások)
Világ együtt72 304
Egyesült Királyság45 145 (+8044)
Dánia15 452
Norvégia3394 (+1334)
Dél-Afrika1300
USA1 101
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!