WHO: Az omikron tényleg sokkal gyorsabban terjed, mint a delta

Legfontosabb

2021. december 18. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus omikron variánsa jelentősen gyorsabban terjed, mint az eddig domináns delta – írja a Reuters.

Maga a gyorsabb terjedés már eddig is nyilvánvaló volt az érintett országok járványügyi adataiból. A WHO most számszerűsítette is a dolgot:

az omikron duplázódási ideje 1,5-3 nap.

Szerdán az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) igazgatója, Rochelle Walensky is azt mondta, az első adatok alapján a duplázódási idő két nap körüli lehet.

A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma. Ebben természetesen időszakonként és országonként is vannak eltérések, de ez a 3 nap alatti átlag nagyon gyorsnak számít. Összehasonlításképp: Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója júniusban azt mondta, az Egyesült Államokban akkoriban terjedni kezdő és jelenleg is domináns delta variáns duplázódási ideje nagyjából két hét volt, francia kutatók pedig 4-10 napot állapítottak meg.

A WHO azt is közölte, hogy december 16-ig 89 országban azonosították már az omikront. Arról, hogy pontosan hol, itt található egy frissülő gyűjtés, de az európai előfordulásokat mutatjuk az alábbi térképen is:

Magyarországon december 13-án jelentették be a megjelenését, de minden bizonnyal már korábban terjedni kezdett az országban. Az Egyesült Királyságban pedig szombatra már a deltát kiszorítva az omikron vált a domináns variánssá.

Az omikron körül sok még a kérdés. A villámgyors terjedés már biztosra vehető (ennek lehetséges genetikai okairól itt olvashat), vakcinákkal szembeni nagyobb ellenállóképessége mértéke is kezd már körvonalazódni, és bár vannak arra utaló jelek, hogy enyhébb megbetegedést okozhat, ezt még korai volna kijelenteni, és épp a nagyon gyors terjedés miatt önmagában nem is feltétlenül jelentené a járvány végét. Minderről és az omikronra váró magyar átoltottsági helyzet realitásairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!