Az USA-ban már megdöntötte az omikron járványhulláma a nyári rekordot

2021. december 26. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban december végére nagyobb járványhullámot idézett elő a koronavírus omikron variánsa, mint nyáron a delta – írja az MTI. A fertőzöttek megugró száma miatt szombaton ismét repülőjáratok százait kellett törölni.

Szeptember elején naponta átlagosan 160 ezer új fertőzöttet regisztráltak, az utóbbi napokban ez az érték 179 ezerre növekedett az omikron variáns dominánssá válásával, de a nyárhoz képest jóval alacsonyabb szinten áll a kórházakban koronavírus miatt kezelt betegek száma. A helyzet azonban rosszabbra fordulhat, mert az USA-ban sem nagyon magas az átoltottság: a mintegy 330 millió lakos 62 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

A gyorsan terjedő omikron variáns novemberben tűnt fel az országban, mára már az új esetek csaknem háromnegyedét okozza. Különösen a keleti part mentén terjedt el, ott ez az arány a 90 százalékot is eléri. A karácsonyi ünnepek alatt a légitársaságok járatok százait voltak kénytelenek törölni, miután a személyzetük több tagját megfertőzte az omikron variáns.
A repülési adatokat közlő FlightAware amerikai vállalat szerint az Egyesült Államokban szombaton 957, míg szenteste 690 járatot töröltek, felborítva ezzel tízezrek karácsonyi terveit. Csaknem 2000 járat pedig késett. A cég adatai szerint világszerte több mint 2700 járatot töröltek szombaton, 7049 pedig késett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!