Már a pozitív esetek 90 százalékánál az omikront azonosítják az egyik legnagyobb hazai magánlaborban

2022. január 11. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy héttel ezelőtt még az pozitív esetek 78 százalékánál mutatták ki az elsőként Dél-Afrikában azonosított omikron variánst a Neumann Labs magánlaboratórium, ami már akkor is magasnak számított, és ez a szám azóta csak még tovább emelkedett, mostanra ugyanis már a pozitív esetek 90 százalékát az omikron adja – tájékoztatta a Telexet a Neumann Labs.

Kérdésünkre, hogy milyen arányúak náluk a megbetegedések, azt írták,

„napi 1000-2000 közötti mintát vizsgálunk és már 25% a pozitív tesztek aránya, ami csak a harmadik hullámban volt eddig nálunk, és ezen belül már 90% az omikron”.

A Neumann Labs volt egyébként az a laboratórium, amely elsőként mutatta ki Magyarországon az omikron jelenlétét. Az új variáns december 13-án jelent meg itthon, akkor két mintában azonosították. Egy héttel később a Nemzeti Népegészségügyi Központ már arról számolt be, hogy tizenöt omikronos esetet azonosítottak a laborjukban.

Miközben a Neumann Labs mintáiban ilyen nagy arányban van jelen az omikron, ami a szennyvízminták alapján az egész országban megtalálható már, addig a hivatalos kormányzati álláspont egészen máig úgy szólt: az újonnan azonosított fertőzések 11 százalékáért felelős az omikron. Friss adatot most, január 11-én közölt erről Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki azt mondta, hogy a magyarországi fertőzések 29 százalékát okozza az új variáns.

Az új, ötödik hullámot előidéző, fenntartó omikron variánsról szóló gyorstalpalónkat ebben a cikkünkben találja, ha pedig a legfrissebb fertőzöttségi adatokról vagy szomorú statisztikákról olvasna, azt ide és ide kattintva teheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!