Az operatív törzs rövidesen eldönti, hogy kell-e negyedik oltás

2022. január 11. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi fertőzések 29 százalékát már az omikron variáns okozza – beszélt erről kedden újságíróknak Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki emellett mindenkit a harmadik oltásra buzdított azzal: bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme, ezért érdemes beadatni a harmadik dózist is.

Müller Cecília hozzátette: az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma. Azt is mondta: az, hogy ez a variáns nem okoz komoly tünetet, általánosságban igaz, de egyénekre soha nem lehet igaz. Hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, az függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

A Neumann Labs magánlaboratórium ugyanakkor úgy tapasztalja, hogy az általuk vizsgált napi 1000-2000 mint 25 százaléka pozitív lesz, a pozitív esetek 90 százalékánál pedig az omikron variánst tudják kimutatni.

Szombaton is oltják a gyerekeket, de még az első szállítmányból is van

Az 5–11 éves gyerekek oltása is szóba került. A nekik biztosított oltási lehetőséget is bővítik, már szombaton is oltják majd őket, mert beteltek számukra a foglalható helyek. Oltóanyag valószínűleg még van bőven, mert a héten megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyerekek számára fejlesztett oltóanyagából. Most 48 ezer adag oltóanyagot hoztak, egész januárban pedig összesen 150 ezer adag vakcina megérkezésére számítanak. Decemberben 138 ezer oltóanyag érkezett, ami 69 ezer gyerek oltásához elegendő (az oltóanyagpárokat elteszik a három héttel később esedékes második oltásra).

Nagyon úgy tűnik, hogy a gyerekek oltóanyagából túlkínálat lesz, eddig ugyanis összesen 56 ezer gyereket oltottak be (71 ezret regisztráltak), vagyis még az első szállítmányt sem használták el.

Hamarosan eldöntik, kell-e negyedik oltás

Közben már a negyedik oltás szükségességét is vizsgálják: György István, az oltási munkacsoport vezetője, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden azt mondta: az operatív törzs részletesen foglalkozott a negyedik oltás kérdésével, jelenleg a nemzetközi tapasztalatokat elemzik, és ezek alapján hamarosan döntés születik arról, hogy szükség lesz-e negyedik oltásra. Kásler Miklós Emmi-miniszter szerint biztosan számolni kell vele.

Az MTI híre szerint Müller Cecília az influenzajárványról azt mondta, hogy a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust. Müller szerint megeshet, hogy idén sem lesz járvány, de fontos tudni, hogy az influenzafertőzés csúcsa a január végi, február eleji időszakra esik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!