455 ember meghalt, 16 017 új fertőzöttet találtak három nap alatt

2021. december 13. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégi összesített adatok szerint az elmúlt három nap alatt 16 017 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 198 939 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három nap elhunyt 455 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 36 884 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 991 639 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 170 416 főre csökkent.

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: 5 339 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest – 1 545)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 28 347 (a múlt pénteki adathoz képest – 5 596)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 152 (a múlt pénteki adatokhoz képest – 15)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 6 531 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi – 136)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  565 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. – 1,6)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 190 822 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 4 752)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 893 531 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 3 319)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 005 109 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 32 717)

A Magyar Orvosi Kamara az oltási regisztráció eltörlését kéri az operatív törzstől. A MOK üdvözli, hogy itthon is lehet 5–11 éves gyerekeket beoltatni, de a szervezéssel elégedetlen, továbbra is nehézkes az oltási regisztráció, főleg az emailcímek megadása miatt „Többgyermekes, informatikában járatlan családok esetén ez akár többórás folyamat is lehet új emailcímek regisztrálásával és adminisztrációval. Az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől” – írta a MOK.

Szombaton megnyílt az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is, de a jelenlegi tervek szerint csak az érvényesített regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni. Az 5-11 éves korosztály oltásának fontosságát jelzi, hogy jelenleg is van gyerek lélegeztetőgépen a Heim Pál Gyermekkórházban. Dr. Mészner Zsófia főorvos, a kórház módszertani igazgatója azt mondta, ugyan valóban ritkábban jelentkeznek súlyos tünetek a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, de az egyáltalán nem igaz, hogy a gyerekeknek nincs szüksége az oltásra, mert könnyen átvészelik a koronavírus tüneteit. A főorvos szerint lehet, hogy a gyerekek csak enyhe tüneteket produkálnak, de rájuk ugyanúgy veszélyes a hosszú covid, amiről még nem tudni, hogy pontosan hogyan befolyásolja majd hosszú távon az életüket.

A 12 éven felüliek számára 3 hete meghirdetett, regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltási akció december 12. vasárnapig tartott, ezalatt összesen 1 millió 436 ezren vettek fel oltást, közülük 1 millió 171 ezer fő már a megerősítő oltást vette fel, és 166 ezer fő eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. Az oltási akciót három hét elteltével nem hosszabbították meg.

A kormányzati oldalon most megjelent információk szerint hétfőtől a kórházi oltópontok ismét normál menetrendben oltanak, aki szeretné beoltatni magát az a www.eeszt.gov.hu honlapon foglalhat magának időpontot, ha már rendelkezik érvényes regisztrációval, vagy a háziorvosától is kérheti az oltás beadását. További oltási akciók is várhatóak a közeljövőben, ezekről hamarosan tájékoztatást adnak.

A Telex péntek délután megkereste az operatív törzset, hogy megfontolják-e a MOK kérését a regisztráció eltörléséről, továbbá, hogy a negyedik hullám tetőzésére tekintettel mikor állnak vissza a hétvégi napi adatszolgáltatásra, valamint, hogy Magyarországon a laborok kimutatták-e már a koronavírus omikron variánsát, de választ cikkünk megjelenéséig ezúttal sem kaptunk.

Vizsgálják az ingyenes PCR-tesztek lehetőségét. A tesztelés ingyenessé tételének lehetőségét az operatív törzs a külföldi minták mentén folyamatosan vizsgálja” – közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A PCR-tesztek jelenleg 15-20 ezer forintért végeztethetők el, és azért a vizsgálatot kérőnek kell fizetnie. A belügyminiszter az ingyenes PCR-teszt lehetőségének felvetését írásos válaszában tudatta Szabó Tímeával. A Párbeszéd politikusa arra volt kíváncsi, hogy az ötmilliárd forint értékben megsemmisített PCR-tesztek ügyében indul-e vizsgálat, ám Pintér válasza szerint a járvánnyal kapcsolatos ellátás nem szenvedett kárt, ezért nem tartja indokoltnak a vizsgálatot.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámának csúcsán vagyunk, sőt talán már lefelé is jövünk, de csak akkor tudjuk ezt a hullámot minél előbb eljuttatni a végpontjához, és laposítani a következő hullám ívét, ha beoltatjuk magunkat, mert nincs más orvosság, csak az oltás. Mint mondta, "ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk, ha be vagyunk, nagykarácsonyunk lesz".

Mint megírtuk, magasabb fokozatba kapcsolt az omikron Európában. Ezért egy szinttel magasabbra, az eddigi középső – hármas – fokozatról négyesre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget vasárnap a brit kormány. 4-es készültségi szint azt jelzi, hogy a koronavírus-fertőzések gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása. Az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.

Magyarországi utazás után is kimutatták valakinek a szervezetében az omikron variánst Izraelben. Izraelben eddig 67 embernél mutatták ki az eddigi legfertőzőbbnek tartott konornavírus-variánst. A minisztérium szerint 44 esetben az új variánst azután mutatták ki, hogy valaki hazatért külföldről. Egész pontosan Dél-Afrikát, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, az Amerikai Egyesült Államokat, az Egyesült Arab Emírségeket, Olaszországot, Namíbiát, Törökországot és Magyarországot említik azon országok között, ahonnan megérkezve valakinél megállapították az omikron jelenlétét. Izraelben az omikron variáns terjedése miatt már a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni.

Félmilliárd ember süllyedt mélyszegénységbe a járvány csúcsán a Világbank és a WHO szerint, mert saját zsebből kellett állnia az egészségügyi kiadásait. A két szervezet közös közleménye kiemeli, hogy a járvány nem csak az egészségügyi ellátórendszer működésében okozott zavarokat, hanem az 1930-as évek óta a legsúlyosabb gazdasági válságot is előidézte, amely miatt sokaknak még nehezebbé vált ellátásuk finanszírozása. „Minden kormánynak azon kell lennie, hogy azonnal helyreállítsa és felgyorsítsa erőfeszítéseit, hogy az emberek hozzáférhessenek az egészségügyi ellátáshoz anélkül, hogy anyagi következményektől kellene tartaniuk” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!