166 ember meghalt, 6884 új fertőzöttet találtak

2021. december 10. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 6884 (az előző napi adatokhoz képest – 426)
  • Új halálos áldozatok száma: 166 (az előző napi adatokhoz képest – 49)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6939 (az előző nap közölt adathoz képest – 180)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 573 (az előző nap közölt adatokhoz képest -6)
  • Új mintavételek száma: 33 943 (az előző napi adatokhoz képest – 781)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 176 567 (az előző nap közölt adatokhoz képest + 5 078)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 883 873 (az előző nap közölt adatokhoz képest + 4 922)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 906 959 (az előző nap közölt adatokhoz képest + 82 495)

– közölték pénteken a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon.

Az oltási akcióban már összesen 1 millió 314 ezren vettek fel oltást, az akció december 12. vasárnapig tart, addig lehet előzetes időpontfoglalás nélkül menni az oltópontokra. Hamarosan megnyílik az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is, csak az érvényesített regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni.

Az üllői háziorvosok szerint egyre agresszívabbak a betegek, ellenük fordult a lakosság. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány kihozta a legrosszabbat az emberekből Üllőn: szélsőséges megnyilvánulásokat lehet tapasztalni főleg a betegek, de néha a háziorvosok részéről is. Rengeteg a páciens, sok a várakozás, nagy a leterheltség, könnyen elfogy a türelem. Pedig Üllő még a jobb egészségügyi ellátottsággal rendelkező települések közé tartozik. Riportunkat itt olvashatja tovább.

Magasabb fokozatba kapcsolt az omikron Európában. A koronavírus új, omikron nevet kapott variánsa november végén érkezett meg Európába, és bár napokon belül minden ország lezárta az addig érintett dél-afrikai országok előtt a határait, a vírus gyorsabbnak bizonyult. Bár a számok gyorsan változnak, jelenleg 2300 feletti esetszámról tudunk, ezeknek már több mint fele, 1400-nál is több európai. Amerikában jelenleg még 100 alatt van a bizonyítottan fertőzöttek száma, közülük 43 esetet vizsgálva Dr. Rochelle Walensky, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) igazgatója azt mondta, hogy eddig csak egyetlen fertőzött került kórházba, a többiek betegsége enyhe lefolyású, főleg légzési nehézségről, köhögésről, fáradtságról számoltak be az érintettek.

A Biontech vezetője szerint negyedik oltásra is szükség lehet az omikron miatt. Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni Covid-19 elleni védelemre a koronavírus omikron nevű változata miatt – mondta Ugur Sahin, a német BioNTech társalapítója a Spiegelnek adott interjúban. Az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, melyik érvényesül. Ezért azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát. Szerinte az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre (a WHO eddig egyetlen omikronos halálesetről sem tud).

Felpörgött az oltási kampány a németeknél, közel egymillióan kapták meg a harmadik oltást egy nap alatt. 83 milliós Németországban eddig a lakosság 72,3%-a (60,1 millió) rendelkezik legalább egy oltással, 69,3%-a (57,6 millió) már a második oltáson is túl van. Az oltatlanok 23 millióan vannak, akik közül 4 millió 5 évesnél fiatalabb gyermek, számukra egyelőre nincs oltóanyag.

Nagy siker az oltáselleneseknek: az amerikai szenátus leszavazta Joe Biden oltási rendeletét. Joe Biden amerikai elnök elrendelte volna, hogy 2022. január 4-től a száz főnél többet foglalkoztató vállalatoknál már legyen kötelező a védőoltás. A döntés nagy vitákat szült, Biden azzal érvelt, hogy a koronavírus elleni harcban ilyen drákói szigorra van szükség, de sokan támadták az elnököt azzal, hogy túlterjeszkedik a hatáskörén, alapvető jogokat sért, több állam be is perelte a tervezett intézkedést. A szenátus végül szerdán határozatban döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi Biden rendeletét.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!