Felpörgött az oltási kampány a németeknél, közel egymillióan kapták meg a harmadik oltást egy nap alatt

2021. december 9. – 17:27

Felpörgött az oltási kampány a németeknél, közel egymillióan kapták meg a harmadik oltást egy nap alatt
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét felgyorsult koronavírus elleni oltási kampány Németországban: szerdán a legtöbben a harmadik oltásért keresték fel oltóközpontokat, házi- vagy üzemorvosi rendelőket. Így minden korábbinál többen, közel egy millióan, 991 608-an kapták meg a booster oltásukat egy nap alatt, és ezzel 16,6 millió-ra nőtt a harmadik oltással rendelkezők száma. Ez mindössze a lakosság 20 százalékát jelenti. 83 milliós Németországban eddig a lakosság 72,3%-a (60,1 millió) rendelkezik legalább egy oltással, 69,3%-a (57,6 millió) már a második oltáson is túl van. Az oltatlanok 23 millióan vannak, akik közül 4 millió 5 évesnél fiatalabb gyermek, számukra egyelőre nincs oltóanyag.

Karl Lauterbach, a szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint előfordulhat, hogy az eddig csak két oltással rendelkezők helyett majd csak azok tartozhatnak az oltott kategóriába, akik már a harmadik oltásukat is megkapták. Ez jelentős változás lenne, mert a gyógyultak, azaz a fertőzésen igazoltan átesettek, mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltban.

Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha elterjed az uralkodó delta változat helyett az omikron variáns. Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten szerint ez akár már januárban is bekövetkezhet. A november végén Európába érkező omikron variáns közben magasabb fokozatra kapcsolt a kontinensen. Az első laboratóriumi vizsgálatok szerint az omikron elleni védekezésben a harmadik adag is szükséges a Covid-19 ellen védőoltásból.

Forrás: MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!