Az üllői háziorvosok szerint egyre agresszívabbak a betegek, ellenük fordult a lakosság

Legfontosabb

2021. december 09. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány kihozta a legrosszabbat az emberekből Üllőn: szélsőséges megnyilvánulásokat lehet tapasztalni főleg a betegek, de néha a háziorvosok részéről is. Rengeteg a páciens, sok a várakozás, nagy a leterheltség, könnyen elfogy a türelem. Pedig Üllő még a jobb egészségügyi ellátottsággal rendelkező települések közé tartozik.

Meghökkentő levél kezdett terjedni a közösségi oldalakon: egy üllői háziorvos orvosi pecsétes, aláírt levélben szakította meg páciensével a kapcsolatot, mert az a Facebookon panaszkodott a település orvosi ellátására. A december 2-i levél így szól:

„Tisztelt ...! Miután Ön nem az ellátási területemen lakik, a továbbiakban nem kívánok az Ön háziorvosa lenni. Legyen szíves a területileg illetékes, vagy az Ön által választott más háziorvoshoz bejelentkezni. Ui: A Facebookon látott megnyilvánulásával nem tudok szakmailag azonosulni és emiatt az orvos-beteg közötti bizalmi viszony számomra elveszett.” (Aláírás, dátum, pecsét.)

Utolértük a „kirúgott” pácienst, aki azt mondta, hogy korábban nem volt semmi konfliktusa a doktornővel, aki nemcsak őt, hanem a párját is „kirúgta” húsz év után. Az ok egy, a saját közösségi oldalán közzétett poszt volt, amiben arra panaszkodik, hogy Vecsésen be lehet menni a rendelőbe, Üllőn viszont nem.

„Szánalom a sátor alatt állni, ha el akarok menni a rendelésre, ha sátortáborozni akarok, majd szólok, de hogy Vecsésre kell jönnöm a dokihoz elmondani, hogy influenzás vagyok, segítsen... Üllőn már rám küldték volna a Jóistent is”

– lényegében ennyi állt a posztban, ami miatt a súlyos retorzió érte a beteget. A bejegyzések mára már nem érhetők el, de lapunk birtokában van mind az orvosi levél, mind az azt kiváltó poszt.

Mielőtt azonban elítélnénk az orvost, érdemes tudni, hogy Üllő háziorvosai azt mondják, annyira elkeseredtek a türelmüket vesztett, egyre agresszívabb betegek miatt, hogy testületileg mentek be az üllői önkormányzat ülésére, segítségért könyörögni a képviselőktől. A legsúlyosabb szavakkal dr. Kókay József, a háziorvosok korelnöke írta le a helyzetet.

Mint mondta,

75 évet kellett várnia, hogy megérje: Üllőn a lakosság az orvosai ellen fordul.

„Az én orromba senki se fog belenyúlni!”

Kókay doktor szerint a doktornők sírva mennek haza a rendelésről, olyan rossz a helyzet. Egy példát idézett, amihez hasonló elmondása szerint már mindegyikőjükkel előfordult:

Egy huszonéves fiatal ment be a napokban Halasi doktornőhöz, mert magas láza volt, köhögött, fájt a háta, orrváladékozott, rosszul érezte magát (ezek a koronavírus-fertőzés tünetei). A doktornő kiment hozzá az udvarra, ahol kiderült: a beteg semmilyen oltást nem kapott, és nem is akar kapni.

A kérdésre, miért, azt válaszolta: mert nem bízik az orvosokban.

Mikor a doktornő tesztet akart levenni róla, a fiatal férfi azt üvöltötte, hogy az ő orrába senki nem fog belenyúlni. „K... anyádnak vedd le!” – ordította, és elment.

Kókay doktor szerint ilyen jelenetek nap mint nap lejátszódnak, olyan agresszivitás nyilvánul meg a lakosság részéről, ami már-már lincshangulatnak számít. „Az emberi méltóság lett itt arcul ütve, a doktornőt orvosi mivoltában alázták meg” – tette hozzá.

Az orvosok azt szeretnék, hogy az önkormányzat informálja a lakosságot, hogy eddig és ne tovább, amíg nem késő. Megjelenésük az önkormányzat ülésén egy segélykiáltás, hogy történjen valami, mert ilyen körülmények között nem tudnak tovább dolgozni, mondta dr. Kókay József.

Az ülésen készült videót teljes terjedelmében itt lehet megnézni:

A fellépés láthatóan mélyen érintette az üllői képviselőket. Kissné Szabó Katalin polgármester azt mondta, hogy a lakosság részéről borzasztó gondolatokkal illették a háziorvosokat, gyermekorvosokat a közösségi oldalakon. Hozzátette: nagyon nehéz ebben a vírusos helyzetben, egyre több óvodáscsoport van bezárva, iskolában több osztály karanténban, látja, hogy egyre türelmetlenebb a lakosság. Közölte, hogy egy orvospár már megbetegedett, ha még egy doktor kidől, felborul minden.

Az elhangzottakból kiderült még az is, hogy Üllő még jó helyzetben van az orvosi ellátást tekintve: 24 órán át diplomás orvosok kezelik az embereket, nincs ellátatlan beteg, még a nem üllőiek is kapnak ellátást. Az ország számos más településén sokkal rosszabb a helyzet.

Várakozás a hidegben, lehetetlen telefonok

Beszéltünk több üllői lakossal is, és valóban panaszkodtak arra, hogy sokszor a rendelő előtt kell várakozni (egy sátor alatt), akár mínuszokban, gyerekekkel, amit nehezen lehet elviselni. Állandó probléma, hogy az üllői háziorvosok egyszerűen nem veszik fel a telefont, hosszasan kicsöng, aztán semmi. Ha felveszik, akkor sem mindig a legudvariasabban kezelik a beteget az orvosok.

A háziorvosok ugyanakkor beszélnek erről is az önkormányzati testület előtt: mint mondják, sokszor olyan a rendelő, mint egy telefonközpont, de van egy bizonyos számú hívás, ami után már egyszerűen lehetetlen mindenkivel beszélni. A várakozásról azt mondják, hogy a járványügyi szabályok miatt nem fér be mindenki a váróba, ha nagy sor van, muszáj kint állni a később érkezetteknek, de a gyerekes családokra megpróbálnak figyelni.

Óbudai háziorvos: Főleg az oltatlanok háborodnak fel könnyen

Megkerestünk más háziorvosokat is, hogy például a fővárosban is hasonlóan rossz-e a helyzet. Egy III. kerületi háziorvos lapunknak azt mondta, hogy mostanában egyértelműen vannak agresszívabb betegek, főleg ügyeleten. Úgy vette észre, elsősorban az oltatlanoknál van egy olyan hozzáállás, hogy ha be akarják tartatni vele az előírt járványügyi eljárásrendet, az nem tetszik neki, „hiszen nincs is járvány”. Úgy érzi ilyenkor, hogy mindenki ellene van, és könnyen felháborodik, követelőzővé válik, mert „mi az, hogy őt nem látják el?”.

A megkérdezett háziorvos elmondta, hogy mint mindenütt az országban, Óbudán is vannak kellemetlenségek, de ha el lehet érni a háziorvost telefonon, akkor alapvetően rendben megy az ellátás.

Ugyanakkor érzékelhető társadalmi szinten egy fokozottabb ingerlékenység, ami – elismeri – sajnos az agyonterhelt háziorvosokat sem kerüli el. Mint közölte, néha már ő is unja, hogy „mindenkinek a seggét kell nyalni”, még a legértetlenebb, legkártékonyabb betegnek is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!