Nagy siker az oltáselleneseknek: az amerikai szenátus leszavazta Joe Biden oltási rendeletét

2021. december 09. – 11:55

Nagy siker az oltáselleneseknek: az amerikai szenátus leszavazta Joe Biden oltási rendeletét
Mike Braun szenátor sajtótájékoztatója a védőoltás kötelezővé tételéről tartott szavazás előtt – Fotó: Drew Angerer / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A republikánus szenátorok és a hozzájuk csatlakozó két demokrata azt mondja, ők is oltáspártiak, de az elnök fogja vissza magát.

Joe Biden amerikai elnök elrendelte volna, hogy 2022. január 4-től a száz főnél többet foglalkoztató vállalatoknál már legyen kötelező a védőoltás. A döntés nagy vitákat szült, Biden azzal érvelt, hogy a koronavírus elleni harcban ilyen drákói szigorra van szükség, de sokan támadták az elnököt azzal, hogy túlterjeszkedik a hatáskörén, alapvető jogokat sért, több állam be is perelte a tervezett intézkedést. Mint az NBC írja, a vita annyiban okafogyottá vált, hogy a szenátus szerdán határozatban döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi Biden rendeletét.

A New York Times beszámolója alapján Mike Braunk republikánus szenátor vitte a szenátus elé a kérdést, végül valamennyi republikánus szenátor támogatta a rendelet leszavazását indítványozó javaslatát, de csatlakozott hozzájuk két centrista, demokrata szenátor is, a montanai Jon Tester és a nyugat-virginiai Joe Manchin. Mivel a szenátusban amúgy 50-50 szenátora van a két pártnak, így a szavazást 52-48-ra megnyerték Biden ellenzői.

A szavazás után a republikánusok ünnepeltek, mondván, az oltást fontosnak tartják, de így visszaszorították Biden hatalmi törekvéseit, az Egyesült Államok elnöke nem szólhat bele ennyire a cégek életébe, nem mondhatja meg, hogy kiket kell elbocsátani.

A demokraták csalódott nyilatkozatokban rosszallták, hogy ezzel a lépéssel csak megint érveket nyernek az oltásellenesek. Véleményük szerint a republikánusok tudják, hogy amikor nap mint nap támadják az oltási mandátumot, azzal csak az oltásellenes kampányt tüzelik.

Biden még szeptemberben ismertette a legalább száz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozó oltási rendeletét, hogy növelje az ország esélyét a védekezésre. Bár az Egyesült Államokban már 76 százalék kapott legalább egy adag vakcinát, még mindig vannak oltatlanok.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass