A Magyar Orvosi Kamara az oltási regisztráció eltörlését kéri az operatív törzstől

2021. december 10. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben kérte az operatív törzset, hogy szüntessék meg az oltási regisztrációt, és más lépésekkel is segítsék azokat a szülőket, akik szeretnék beoltatni gyermeküket.

A MOK üdvözli, hogy itthon is lehet 5–11 éves gyerekeket beoltatni, de a szervezéssel elégedetlen, továbbra is nehézkes az oltási regisztráció, főleg az emailcímek megadása miatt.

„Többgyermekes, informatikában járatlan családok esetén ez akár többórás folyamat is lehet új emailcímek regisztrálásával és adminisztrációval. Az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől” – írta a MOK.

A kamara éppen ezért az előzetes regisztráció eltörlését kéri. A MOK szerint hátráltatja a szervezést a regisztráció, amelynek semmilyen hozzáadott érteke nem látszik, és az értesítési telefonszám vagy emailcím megadása az oltási időpontkérő oldalon is megvalósulhat.

A MOK szükségtelennek érzi, hogy a gyerekeknek külön emailcímet kell regisztrálni, elég lenne a szülő címét megadni, hiszen amúgy sem jön oltással kapcsolatos levél a rendszerből. „Az emailcím használata kizárólag mint elérési, értesítési címként fogadható el, de az egy háztartásban élők esetén ez tartozhat több személyhez” – írták.

A kamara szerint sokkal logikusabb lenne a tajszám bekérése, hiszen azzal pontosabban összeköthetőek az adatok az időpontfoglalás vagy a háziorvosoknak átadott oltási listák elkészítése során, és biztosan nem merül fel korábban megadott adatokkal való egyezés.

Arról, hogy milyen nehézkes gyerekeket regisztrálni az oltásra, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!