Magyarországi utazás után is kimutatták valakinek a szervezetében az omikron variánst Izraelben

2021. december 12. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 15 új omikron variánssal megfertőződött esetet regisztráltak Izraelben – közölte az ország Egészségügyi Minisztériuma. Ezekkel együtt Izraelben eddig 67 embernél mutatták ki az eddigi legfertőzőbbnek tartott konornavírus-variánst.

A minisztérium szerint 44 esetben az új variánst azután mutatták ki, hogy valaki hazatért külföldről. Egész pontosan Dél-Afrikát, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, az Amerikai Egyesült Államokat, az Egyesült Arab Emírségeket, Olaszországot, Namíbiát, Törökországot és Magyarországot említik azon országok között, ahonnan megérkezve valakinél megállapították az omikron jelenlétét.

Mindez azért is érdekes, mert a magyar hatóságok egyelőre nem közölték, hogy megjelent volna az omikron variáns az országban, bár valószínűleg ez egyébként csak idő kérdése.

Az izraeli minisztérium először egyébként december 11-én közölte, hogy magyarországi utazás után jelent meg valakinek a szervezetében az omikron. December 10-ig 35 omikron variánssal fertőzött beteget regisztráltak Izraelben, közülük 24-en tértek vissza külföldi útról, Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Amerikából, az Egyesült Arab Emírségekből vagy Belaruszból. Másnapra, vagyis szombatra az omikronosok száma húsz fővel emelkedve 55-re nőtt, közülük 36-an tértek vissza külföldről, és a megnevezett országok között már feltűnt Namíbia és Magyarország is.

Az elmúlt napokban többször is rákérdeztünk az Operatív Törzsnél, hogy miután a környező országokban már szinte mindenhol kimutatták az omikron variánst, Magyarországon megjelent-e, tudnak-e a jelenlétéről, de kérdéseinkre nem kaptunk választ – írtuk szombati cikkünkben.

Az omikron magasabb fokozatra kapcsolat Európában. Nagy-Britanniában megemelték a járványügyi készültséget, megjelenése miatt Izraelben pedig már a járvány ötödik hullámától tartanak, a Biontech vezetője pedig a napokban azt mondta, hogy az új variáns miatt negyedik oltásra is szükség lehet.

Az omikronról szóló korábbi cikkeinket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!