Két nap alatt megduplázódott az omikron fertőzöttek száma Nagy-Britanniában és Dániában, és megjelent Szlovákiában is

2021. december 11. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb adatok alapján két nap alatt megduplázódott a koronavírus új, omikron variánsával megfertőződött emberek száma Nagy-Britanniában és Dániában is, és már mindkét országban 1200 fölé emelkedett. Két napja a briteknél még csak 568, a dánoknál pedig 577 omikron-fertőzöttet találtak.

Közben Szlovákiában is megjelent a koronavírus omikron variánsa – jelentette be a szlovák miniszterelnök. Eduard Heger szombaton azt mondta, hogy egyelőre három esetet regisztráltak, olyan személyeknél, akik rizikósnak minősített országokból tértek vissza Szlovákiába. „Egyénileg érkeztek haza, jelenleg karanténban vannak, mindhárman be vannak oltva a koronavírus ellen, és csak enyhe tüneteik vannak” – idézte a miniszterelnököt a Parameter című szlovák lap.

Az elmúlt napokban többször is rákérdeztünk az Operatív Törzsnél, hogy miután a környező országokban már szinte mindenhol kimutatták az omikron variánst, Magyarországon megjelent-e, tudnak-e a jelenlétéről, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A harmadik oltás jelentősen növeli a védekezőképességet az omikron variánssal szemben, és visszaállítja a vakcina hatékonyságát – közölte a brit egészségbiztonsági ügynökség a Reuters szerint.

„Óvatosan kell kezelni a legfrissebb eredményeket, de azt mutatják, hogy nagyobb az esélye annak, hogy valaki a második oltás után elkapja az omikron variánst, mint korábban a deltánál volt” – mondta Dr. Mary Ramsay, az ügynökség immunizációs igazgatója. „Az adatok azt mutatják, hogy az ismétlő, harmadik oltások jelentősen csökkentik a megfertőződés kockázatát” – tette hozzá.

Az elemzések során 581 omikronnal fertőzött embert vizsgáltak, és az derült ki, hogy akiknek két AstraZeneca vagy Pfizer oltása volt, azoknál a vakcinák sokkal kevésbé védtek a fertőzéssel szemben, mint ahogyan korábban a delta variáns esetében.

Egy másik friss kutatás alapján január közepére újabb hullámot hozhat Nagy-Britanniában az omikron variáns, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig további korlátozó intézkedésekre lesz szükség – írja a tanulmány alapján a BBC.

Az új variáns körül még mindig nagy a bizonytalanság, kevés a kézzel fogható adat arról, hogyan teljesítenek ellene a ma használt vakcinák. Itt összefoglaltuk, mire érdemes figyelni a hírekben, milyen vizsgálatok eredményére is várunk, és mire számítanak a gyártók.

A koronavírus omikron variánsáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!