Nem kellett kétszer mondani a magyaroknak, hogy levehetik a maszkot

2021. július 3. – 18:03

frissítve

Nem kellett kétszer mondani a magyaroknak, hogy levehetik a maszkot
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután jelentette be a kormány, hogy meglett az 5,5 millió beoltott, a bűvös szám elérése pedig azt jelentette, hogy jöhetnek az újabb enyhítések. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végéhez közeledve a kormányinfón jelentette be, hogy milyen rendelkezésekre lehet majd számítani. Ezek közül a leginkább látványos változtatás egyértelműen a kötelező maszkhasználat eltörlése volt, hiszen

valószínűleg semmi sem jelképezte jobban a járványhelyzetet az utcán, buszon, vagy boltokban maszkot viselő embereknél.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy sokaknak vannak ellenérzéseik a maszkviseléssel kapcsolatban, elég csak Gődény Györgyék a járványt bagatellizáló mozgalmára gondolni, de nem kell ahhoz konteósnak lenni, hogy valakinek elege legyen a maszkokból.

Télen a szemüvegeseknek lehetett baja a maszkokkal, a nagy melegben meg igazából mindenkinek, aki kiment otthonról. Volt, aki emiatt jött rá, hogy büdös a szája (itt írtunk arról, hogy ezzel mit lehet tenni), másnak meg az ebben lehúzott nyolc órás műszakok mentek az agyára.

Ledobták a maszkot

Ennek fényében nem meglepő, hogy szombaton, a maszktalanság első napján sokan meg is szabadultak a maszkoktól. A korábban kihelyezett figyelmeztetéseket persze ilyen rövid idő alatt még nem sikerült mind eltávolítani, és ahhoz is kell majd még némi idő, hogy mindenkihez eljusson az üzenet. Elég csak arra gondolni, hogy az M2-es metró vonalán máig nyomkodják az emberek az ajtónyitó gombot, pedig már évek óta automatikusan nyílnak az ajtók.

Kelenföldön egy kollégánk beszámolója szerint a legtöbben levették a maszkot, egy gyors becslés alapján durván tíz maszktalanra jutott egy maszkos a pályaudvaron. Életkor alapján itt nem lehetett különbséget tenni, ugyanolyan arányban hagyták el a maszkot a fiatalok, mint az idősek.

Kelenföldön durván tíz maszktalanra jutott egy maszkos a pályaudvaron – Fotó: Szalma Baksi Ferenc / Telex
Kelenföldön durván tíz maszktalanra jutott egy maszkos a pályaudvaron – Fotó: Szalma Baksi Ferenc / Telex
A Mammut bevásárlóközpontban a táblák és a korlátozó jelzések még kint vannak – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A Mammut bevásárlóközpontban a táblák és a korlátozó jelzések még kint vannak – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A Fény utcai piacon sem volt jellemző a maszkhordás, leginkább az idősebbek viselték – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A Fény utcai piacon sem volt jellemző a maszkhordás, leginkább az idősebbek viselték – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A budapesti Mammut bevásárlóközpontban a táblák és a korlátozó jelzések még kint vannak, de maszk csak néhány emberen volt, a biztonsági őrök sem viselték már. A Fény utcai piacon ugyancsak nem volt jellemző a maszkhordás, leginkább az idősebbek viselték. A Batthyány téri Vásárcsarnokban is csak pár ember viselt maszkot, az ott dolgozók közül pedig természetesen senkin nem volt maszk, valószínűleg ők örülnek a legjobban annak, hogy eltörölték a kötelező maszkviselést.

A Margitszigeten nagyjából senkin nem volt már maszk szombaton, de ez persze egyáltalán nem meglepő, közterületen eddig sem kellett maszkot hordani.

A különféle éttermekben sem láttunk maszkos embereket, de ez megint csak nem óriási meglepetés, mióta ismét lehet helyben fogyasztani, az asztalnál ülve nem is kellett maszk. Azt viszont egy, a soroksári IKEA-ban járó kollégánk kiemelte, hogy tele volt az éttermi rész, ami a korlátozás feloldása előtt nem volt jellemző.

Hasonló szabályok vonatkoztak eddig a kocsmák, szórakozóhelyek beltéri részeire, hivatalosan maszkot kellett venni, ha felállt az ember az asztaltól. Most már erre sincs szükség, oda lehet menni a pulthoz sörért maszk nélkül is.

Nem biztos, hogy jó ötlet

Kórházakban és szociális intézményekben viszont továbbra is kötelező a maszkviselés, talán ennek is köszönhető, hogy egy kollégánk beszámolója szerint az állatorvosnál a macskán kívül mindenkin volt maszk. Halkan tesszük hozzá, hogy a legfrissebb fejlemények alapján talán még a macskán sem lett volna túlzás a maszk, két új kutatás szerint is nagy eséllyel megfertőzhetik a velük együtt élő kutyákat és macskákat a koronavírussal fertőzött emberek.

Magyarországon a lakosság 56 százaléka kapott már meg legalább egy dózist a védőoltásból, ezzel lakosságarányosan nézve a világ 10 legjobban átoltott országa között vagyunk. A WHO szerint ugyanakkor önmagában emiatt még nem lehet hátradőlni, a szervezet pár nappal azután, hogy a kormány belengette az 5,5 millió beoltott utáni lazítást, arra kérte a már beoltottakat, hogy ne hagyjanak fel a maszkviseléssel.

A Margitszigeten tulajdonképpen senkin nem volt maszk – Fotó: Balogh Zoltán / Telex
A Margitszigeten tulajdonképpen senkin nem volt maszk – Fotó: Balogh Zoltán / Telex
A 4-6-os villamoson az utasok kb. 80 százaléka már nem hordja a maszkot – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
A 4-6-os villamoson az utasok kb. 80 százaléka már nem hordja a maszkot – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Ennek oka a delta (korábbi nevén indiai) variáns, amely jóval fertőzőbb, mint a korábban ismert vírusváltozatok, ezért az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is óvatosnak kell lenni. Izraelben pont emiatt fuccsolt be a lazítás, hiába oltották be a társadalom jelentős részét, tíz nap után vissza is vezették a beltéri maszkviselést a delta variáns miatt.

Dr. Mariangela Simao, a WHO gyógyszerelosztásért felelős aligazgatója szerint az oltás önmagában nem tudja megfékezni a közösségi fertőzést, ehhez továbbra is távolságtartásra, maszkviselésre és megfelelő higiéniára lenne szükség.

A delta variáns magyarországi megjelenését május 28-án jelentette be az operatív törzs, akkor két fertőzöttnél azonosították ezt a vírusváltozatot. A legutóbbi, június 29-i hivatalos közlés szerint egy hónappal később is csak kilenc hazai deltás fertőzőttnél tartunk, de ehhez hozzá kell tenni, hogy Magyarországon nincs a variánsok térnyerését megbízhatóan követő, szisztematikus és adekvát járványügyi monitoringrendszer. Szakértők szerint mindenesetre még nem lehet kizárni, hogy a delta variáns beindíthat egy hazai negyedik hullámot, vagyis könnyen lehet, hogy Magyarországon sem lesz hosszú életű ez a maszknélküliség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!