Magyarországon alig van jelen a koronavírus delta variánsa

2021. június 29. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon eddig 9 esetben azonosították a koronavírus delta (indiai) variánsát – válaszolta a Koronavírus Sajtóközpont a Hvg.hu-nak. A hétfői hírek szerint 7 magyarországi betegről lehetett tudni, akiknek a szervezetében a delta variánst mutatták ki, vagyis azóta újabb két ember szervezetében azonosították ezt a variánst – teszi hozzá a lap.

A Koronavírus Sajtóközpont azt írta, hogy a kormány figyelemmel követi az európai és a hazai járványügyi helyzetet, és folyamatosan biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek. Tájékoztatásuk szerint brit turisták nincsenek tömegesen Magyarországon, mivel ők kötelesek lennének a belépéstől számított 10 napos időtartamra hatósági házi karanténba vonulni, és ez alól csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülhetnének.

Kedden 34 új koronavírus-fertőzöttet jelentett be a járványról tájékoztató hivatalos kormányzati oldal, amely szerint jelenleg 39 543 az aktív fertőzöttek száma Magyarországon. Eddig 5 millió 446 ezren regisztráltak oltásra, és 93 százalék már fel is vette azt. A Koronavírus Sajtóközpont szerint azok, akik még nem oltatták be magukat, fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak a vakcináért.

A vírus indiai variánsát már 2020 októberében azonosították, azóta a világ legtöbb országában megjelent. Nagy-Britanniában az új fertőződések szinte mindegyikéért ez a vírusvariáns felelős, Portugália fővárosát, Lisszabont és környékét hétvégi vesztegzár alá helyzeték az új fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. Moszkvában az elmúlt héten rekordokat döntött az új napi fertőzöttek száma, míg Izraelben a be nem oltott gyerekek miatt robbant be újra a járvány a delta variáns terjedésével.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a brit, a dél-afrikai és a brazil után május 11-én a B.1.617 jelű indiai variánst is a „globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta. Ez a variáns gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, és a fertőzőképessége is nagyobb lehet a brit variánsnál.

A benne lévő egyik mutáció miatt gyorsabban el tud szaporodni a szervezetben, és súlyosabb tüneteket is okozhat. Az indiai tapasztalatok szerint ez a variáns gyakrabban okoz atípusos klinikai tüneteket: hastáji fájdalmakat, hányingert, hányást, hasmenést, halláskárosodást. Kevésbé okoz viszont lázat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!