A vesztegzár alatt álló Lisszabonban a fertőzöttek 60 százalékánál az indiai delta variánst mutatták ki

Legfontosabb

2021. június 20. – 18:46

frissítve

A vesztegzár alatt álló Lisszabonban a fertőzöttek 60 százalékánál az indiai delta variánst mutatták ki
Június 18-án készült kép Lisszabonban – Fotó: Pedro Fiúza / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hét végére vesztegzár alá helyezett Lisszabonban a koronavírussal fertőzöttek több mint 60 százalékánál az elsőként Indiában felfedezett, úgynevezett delta vírusvariánst mutatták ki – írja az MTI a Público című helyi lap alapján.

Az újság a portugál egészségügyi hatóságra (Insa) hivatkozva írt az adatokról. A portugál fővárost a delta mutáció aggasztó terjedése miatt péntek délutántól hétfő reggelig lezárták. Ez idő alatt a helyi lakosok csakis nyomós indokkal hagyhatják el Lisszabon térségét, és a beutazás is csupán kivételes esetben engedélyezett.

A portugál hatóságok várhatóan hamarosan döntést hoznak arról, hogy a vesztegzárat megismétlik-e a jövő hét végén.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Portugáliában az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan 90 koronavírus-fertőzött jutott.

A napi új fertőzöttek száma lakosságarányosan Portugáliában, az Egyesült Királyságban és Magyarországon
A napi új fertőzöttek száma lakosságarányosan Portugáliában, az Egyesült Királyságban és Magyarországon

A delta variánst főleg a fővárosban és környékén mutatták ki, míg az ország északi felében az elsőként Nagy-Britanniából jelentett alfa mutáció a domináns, és az ottani esetek mintegy 80 százalékáért felelős.

Portugáliában a negyedik egymást követő napon több mint 1000 új fertőzöttet mutattak ki. Ugyanakkor a tízmillió lakosú ország lakosságának nagyjából negyedét már immunizálták.

Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett, ugyanakkor nem volt észrevehető emelkedés a halálos áldozatok számában.

A járvány kitörése óta Portugáliában 864 109 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 17 062-en hunytak el a vírus okozta kór szövődményeiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!