Az új megbetegedések szinte mindegyikét a delta variáns okozza Nagy-Britanniában

2021. június 18. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) adatai szerint Nagy-Britanniában a koronavírusos megbetegedések majdnem mindegyikét a delta, vagyis az Indiában azonosított variáns okozza – írja a Sky News.

Múlt hét óta összesen 423 embert szállítottak kórházba Nagy-Britanniában, akik a delta variánstól betegedtek meg. Ezzel együtt 806-ra nőtt a delta variáns miatt kórházban ápoltak száma.

Az elmúlt héten a delta variáns mintegy 33 630 esetét regisztrálták országszerte, ami az új koronavírusos esetek 99 százaléka. A PHE becslései szerint a koronavírus ezen változata akár 65 százalékkal is fertőzőképesebb lehet, mint az alfa variáns, amit korábban a nagy-britanniai Kent térségében azonosítottak, és brit variánsként lett ismert.

Skóciai oltóközpont 2021. június 2-án – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP
Skóciai oltóközpont 2021. június 2-án – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Az eddigi adatok azt is mutatják, hogy a koronavírus elleni védőoltások, a megfelelő védelem kialakulása esetén, mind az alfa, mind a delta variáns ellen hatásosak. A kórházba került 806 ember közül 527-en egyáltalán nem voltak beoltva. A 806 beteg közül csak 84-en kapták már meg az oltás mindkét adagját. Ők azért betegedhettek meg mégis, mert az oltás második adagja után még néhány hétnek el kell telnie a teljes védettség kialakulásához.

A delta variáns nagyrészt a fiatalabb korosztály körében terjed, akik közül sokakat még nem oltottak be Nagy-Britanniában, vagy csak az oltás első adagját kapták meg.

A vírus indiai variánsát már 2020 októberében azonosították, azóta a világ legtöbb országában, így Magyarországon is megjelent már. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a brit, a dél-afrikai és a brazil után május 11-én a B.1.617 jelű indiai variánst is a „globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta.

Ez a variáns gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, a fertőzőképessége nagyobb lehet a brit variánsnál. A benne lévő egyik mutáció miatt gyorsabban el tud szaporodni a szervezetben, és lehet, hogy súlyosabb tüneteket is okozhat. Az indiai tapasztalatok szerint ez a variáns gyakrabban okoz atípusos klinikai tüneteket: hastáji fájdalmakat, hányingert, hányást, hasmenést, halláskárosodást. Kevésbé okoz viszont lázat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!