Tíz napig tartott az izraeli lazítás: a delta variáns terjedése miatt újra maszkot kell viselni beltéren

2021. június 25. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelben június 15-én oldották fel azt a korlátozást, hogy maszkot kell hordani beltéren, de aztán a koronavírus delta (indiai) variánsának berobbanása miatt pénteken újra elrendelték azt, írja a BBC.

Míg június elején már egyetlen új koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak az országban, mára napok óta 100 felett van az új esetek száma, ami nagyobbrészt a delta variáns terjedésének köszönhető. Hiába oltották be ugyanis a 9,3 milliós ország több mint 55 százalékát, a külföldi útról visszatérő, de még be nem oltott gyermekek újra elterjesztették a vírust. A gyerekek beoltott szüleit a helyi szabályok nem kötelezik karanténra, viszont a be nem oltott gyerekeket a szülőknek otthon kellett volna tartaniuk az előírt két hétig: ennek ellenére a szülők elengedték őket iskolába, táborokba, a gyerekek pedig vitték magukkal a vírust.

Egy nő arcmaszkban napozik a tel-avivi tengerparton Fotó: Amir Cohen / Reuters
Egy nő arcmaszkban napozik a tel-avivi tengerparton Fotó: Amir Cohen / Reuters

A betegség újjáéledésétől való félelem miatt az északi, Haifa körzetében lévő Binyamina városát szerdán vörös zónának nevezték ki, mivel ott van az országban a legtöbb új eset – ilyenre hetek óta nem volt példa. Ráadásul Izrael egy hónappal elhalasztotta az ország újranyitását az oltott turisták számára.

Az Egyesült Királyságban is bedurrant a delta variáns

A Sky News híre szerint az elmúlt egy hétben több mint 35 ezer, delta variánssal fertőzött, koronavírusban szenvedő beteget jelentettek, így a megerősített esetek száma már több mint 111 ezer lett.

A múlt héten a delta variáns tette ki az új esetek 99 százalékát, a delta plusz variánsból 42 esetet regisztráltak.

A brit egészségügyi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy azok között, akik nincsenek beoltva, nagyon könnyen elterjedhet a járvány, ami veszélyezteti a korlátozások feloldásának jelenlegi, július 19-re tervezett határidejét is. Angliában eredetileg június 21-re tervezték a korlátozások teljes feloldását, de éppen a delta variáns terjedése miatt ezt elhalasztották egy hónappal.

Portugália is szigorít

Portugáliában is kénytelenek voltak egyes szigorításokat újra bevezetni, miután egyre több a delta variáns által okozott megbetegedés. Az al-Dzsazíra szerint Lisszabonban 10 fertőzöttből 7 a delta variánst kapta el. Az országban már két hónapja lazább korlátozások voltak érvényben, ám nemrég ismét gyarapodni kezdtek az új fertőzöttek: csütörtökön 1556 új fertőzésről számoltak be, ami a legmagasabb szám február óta.

A korlátozások miatt az éttermek és kávézók bezárnak délután, és csak bizonyos számú vendéget szolgálhatnak majd ki. Az esküvők és keresztelők esetében csak a helyszín befogadóképességének 25 százalékával lehet számolni a vendégsereget illetően, az eddigi 50 százalék helyett. Emellett tilos lesz hétvégenként a fővárosból való ki- és beutazás.

Napi új esetek száma a három országban. – Fotó: Our World in Data
Napi új esetek száma a három országban. – Fotó: Our World in Data

Habár a koronavírusos betegek kórházba kerülésének mértéke továbbra is kezelhető, az emelkedő tendenciát aggasztónak nevezte Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter. A kórházi ápolásra szorulók és az intenzív osztályon lévő betegek száma az elmúlt héten 30, illetve 26 százalékkal nőtt. Vieira da Silva elmondása szerint arra számítanak, hogy a napi esetek száma az elkövetkezendő hetekben csak emelkedni fog. Ez azért is aggasztó, mert mintegy 700 ezer 60 évnél idősebb ember még nem kapta meg a második dózist az oltásból. Az országban nagyjából 320 ezer oltást adnak be hetente.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!